Μπορεί η WeWork να μην κατάλαβε ποτέ πώς να βγάλει χρήματα και να έχει κέρδη όπως απέδειξε με το αίτημά της για προσπασία από πτώχευση που κατέθεσε στις αρχές της εβδομάδας, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τον πρώην CEO της, Adam Neumann.

Ο τέως Διευθύνων Σύμβουλος της WeWork ίδρυσε την εταιρεία το 2010 και σε μεγάλο βαθμό μέσω της ισχυρής του προσωπικότητας, κατάφερε να δημιουργήσει μια επιχείρηση ακινήτων για γραφεία, που άξιζε 47 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2019. Μέχρι την στιγμή που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, δύο χρόνια αφότου τελικά εισήχθη στο χρηματιστήριο, η WeWork έφτασε να αξίζει μόλις 45 εκατομμύρια δολάρια.

WeWork: Η κατάρρευση του κολοσσού των ακινήτων στις ΗΠΑ

«Ως συνιδρυτής της WeWork που πέρασε μια δεκαετία χτίζοντας την επιχείρηση με μια καταπληκτική ομάδα ανθρώπων, η πτώχευση της εταιρείας είναι φυσικά απογοητευτική», δήλωσε ο Neumann στο CNBC. «Ήταν πρόκληση για μένα να παρακολουθώ από το περιθώριο από το 2019 καθώς η WeWork δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ένα προϊόν που είναι πιο επίκαιρο σήμερα από ποτέ, τους γραφειακούς χώρους. Θα ήθελα όμως να πιστεύω πως με τη σωστή στρατηγική και ομάδα, μια αναδιοργάνωση θα επιτρέψει στην εταιρεία να επανέλθει με επιτυχία».

Ο Ισραηλινο-Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος τον Σεπτέμβριο του 2019, αφού οι επικριτές του παρατήρησαν ύποπτες προσωπικές συναλλαγές -για παράδειγμα επένδυσε σε κτίρια γραφείων, μερικά από τα οποία νοικιάστηκαν πίσω στην WeWork- που επηρέασαν αρνητικά την κατάθεση της IPO της εταιρείας, όπως η πώληση του εμπορικού σήματος της λέξης «We» για 6 εκατομμύρια δολάρια σε απόθεμα (τα οποία θα επέστρεφε αργότερα). Αναφορές περίπου την ίδια περίοδο περιέγραφαν ένα ανορθόδοξο στυλ διαχείρισης και ένα σκληροπυρηνικό εταιρικό περιβάλλον. Η εταιρεία απέσυρε την IPO της, απογοητεύοντας τους επενδυτές που ήλπιζαν σε μεγάλες αποδόσεις.

Αλώβητος και κροίσος

Σε αντίθεση με πολλούς ιδρυτές επιχειρήσεων που έχουν θριαμβεύσει στο παρελθόν και έχουν δει την καθαρή τους αξία να εξατμίζεται παράλληλα με την περιουσία της εταιρείας τους, ο 44χρονος Neumann δεν ακολούθησε την πτώση και παραμένει κροίσος.

Ένα σημαντικό μέρος αυτού του πλούτου συσσωρεύτηκε, όταν ο Neumann αποχώρησε από την εταιρεία, καθώς περιήλθε για άλλη μια φορά για μια δημόσια προσφορά, αυτή τη φορά μέσω μιας εταιρείας εξαγοράς ειδικού σκοπού. Ωστόσο έχει υποχρεώσεις 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περιουσιακά στοιχεία 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ως μέρος αυτής της διαδικασίας SPAC, η SoftBank φέρεται να πλήρωσε στον Neumann 480 εκατομμύρια δολάρια για το ήμισυ του εναπομείναντος μερίδιού του στη WeWork το 2021. Ο επενδυτικός κολοσσός είχε αρχικά προσπαθήσει να αποσυρθεί από την αγορά του πλήρους μεριδίου του Neumann, αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο Neumann φέρεται επίσης να εισέπραξε άλλα 185 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος μιας συμφωνίας μη ανταγωνισμού και άλλα 106 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού. Συνολικά, παρά την απομάκρυνσή του από τον ανώτατο διοικητικό ρόλο του κάποια χρόνια νωρίτερα, ο Neumann φέρεται να εισέπραξε περίπου 770 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά μόνο από τη διαδικασία SPAC του 2021.

Ο Neumann διατήρησε επίσης ένα μερίδιο στην εταιρεία αξίας περίπου 722 εκατομμυρίων δολαρίων, όταν ηWeWork έκανε το ντεμπούτο της το 2021, σύμφωνα με το Bloomberg. Μετά την κατάθεση του αιτήματος πτώχευσης, αυτές οι μετοχές είναι άχρηστες, αν και δεν είναι γνωστό πόσες -αν υπάρχουν- εξακολουθεί να κατέχει.

Το επόμενο βήμα

Καθώς η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατρακυλούσε οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση, ο Neumann ξεκίνησε μια άλλη επιχείρηση ακίνητης περιουσίας, που ονομάζεται «Flow». Με αξία 1 δισεκατομμύριο δολάρια και με επενδυτικά κεφάλαια ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreesen Horowitz, η εταιρεία υποσχέθηκε να λύσει τις ανισότητες στην αγορά ενοικιαζόμενων κατοικιών δημιουργώντας μια αίσθηση κοινότητας και βοηθώντας τους ενοικιαστές να δημιουργήσουν ίδια κεφάλαια στα σπίτια τους.

Η Flow φέρεται να έχει ήδη ένα χαρτοφυλάκιο 3.000 μονάδων σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές, με τον Neumann να περιγράφει την προσέγγιση της εταιρείας ως μια επιχείρηση «πρώτης τεχνολογίας». Σε πρώτο επίπεδο, φαίνεται να είναι μια συνέχεια της προσέγγισης του Neumann με την WeWork, προσαρμοσμένη όμως αυτή τη φορά στην αγορά κατοικιών και όχι γραφείων, με έναν επιπλέον βραχίονα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο ιστότοπος του Flow δεν διαθέτει περισσότερες λεπτομέρειες, αν και η εταιρεία προσλαμβάνει για πολλές θέσεις στις Η.Π.Α.

Σε μια εμφάνιση του Οκτωβρίου στο CNBC, ο Neumann τόνισε πώς η ανατροφή του διαμόρφωσε τα επιχειρηματικά του εγχειρήματα. «Το ταξίδι με την WeWork ήταν εκπληκτικό», είπε ο Neumann. «Η Flow είναι μια άλλη εκδοχή της ίδιας ιστορίας, που βασίζεται σε μια κοινή παραδοχή: όταν οι άνθρωποι ζουν σε μια κοινότητα, όταν οι άνθρωποι ζουν μαζί, όταν οι άνθρωποι έχουν προφανώς διαφορές», συνέχισε ο Neumann, «υπάρχει πάντα ένα κοινό έδαφος».

Η διαδικασία πτώχευσης της WeWork αναμένεται να διαρκέσει μήνες και θα αποφασίσει πώς θα μοιράσουν οι πιστωτές ό,τι έχει απομείνει από την εταιρεία. Μέχρι στιγμής, τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι δισεκατομμύρια δολάρια από το χρέος της εταιρείας θα μετατραπούν σε ίδια κεφάλαια, ενώ σχεδόν όλοι οι μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες ομολόγων χαμηλής κατάταξης θα εξαφανιστούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή