Σε πτώχευση οδηγήθηκε ο κολοσσός των ακινήτων στις ΗΠΑ WeWork.

Η εταιρεία ζήτησε τη Δευτέρα προστασία λόγω πτώχευσης από τις ΗΠΑ, καθώς παρέλυε από ένα μεγάλο όγκο χρέους και από την εκτίναξη των ζημιών λόγω της μειωμένης ζήτησης πελατών για χώρους γραφείων.

Η WeWork ήταν κάποτε η πιο μεγάλη σε αξία νεοφυής επιχείρηση των ΗΠΑ, με αξία 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα, φλερτάρισε με επενδυτές της αγοράς, όπως η SoftBank και η εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων Benchmark, καθώς και μεγάλες τράπεζες της Wall Street, όπως η JPMorgan Chase.

Το ιστορικό

Η WeWork, η οποία ιδρύθηκε το 2010, είχε ως στόχο να φέρει επανάσταση στην αγορά γραφείων, αναλαμβάνοντας μακροχρόνιες μισθώσεις μεγάλων ακινήτων και ενοικιάζοντας τους χώρους σε πολλές μικρές επιχειρήσεις με πιο ευέλικτες και σύντομες συμφωνίες. Επεκτάθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, γεγονός που αύξησε τα έσοδα, αλλά και δημιούργησε απότομες ζημίες.

Ευρώπη: Η μεγάλη κρίση της κατοικίας – Καταρρέει η οικοδομική δραστηριότητα, απλησίαστα τα ενοίκια

Ο Adam Neumann και η σύζυγός του Rebekah Neumann, μαζί με τον Miguel McKelvey ίδρυσαν την εταιρεία και την βοήθησαν να εξελιχθεί στην ισχυρότερη νεοφυή επιχείρηση των ΗΠΑ, με αξία 47 δισ. δολάρια. Το εμπορικό σήμα της WeWork ήταν στενά συνδεδεμένο με τον εκκεντρικό επιχειρηματία με καταγωγή από το Ισραήλ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η αποστολή της εταιρείας του ήταν να «αναβαθμίσει τη συνείδηση του κόσμου».

Το «ναυάγιο» του 2019

Ωστόσο, η επιδίωξη του Neumann για ταχεία ανάπτυξη εις βάρος των κερδών και οι αποκαλύψεις για την εκκεντρική συμπεριφορά του οδήγησαν στην απομάκρυνσή του και στο «ναυάγιο» μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς το 2019.

Λίγο πριν η WeWork καταθέσει αίτηση πτώχευσης αυτή την εβδομάδα, ο Neumann δήλωσε: “Πιστεύω ότι, με τη σωστή στρατηγική και ομάδα, μια αναδιοργάνωση θα επιτρέψει στη WeWork να αναδυθεί με επιτυχία”.

“Η εταιρεία ήταν το αποτέλεσμα μιας έκρηξης, και κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής ανάπτυξης, οι επενδυτές αγνοούν τα προειδοποιητικά φώτα που αναβοσβήνουν. Ο όρος “χαρισματικός διευθύνων σύμβουλος” είναι ένας όρος που θα έπρεπε να προκαλεί φόβο στην καρδιά κάθε επενδυτή”, δήλωσε την Τρίτη ο Steve Clayton, επικεφαλής επενδυτικών κεφαλαίων στην Hargreaves Lansdown.

Πώς κατέρρευσε η εταιρεία

Η δραματική πτώση της WeWork ακολούθησε τις εξαιρετικές προβλέψεις για τις προοπτικές της από τον ιδρυτή της SoftBank Masayoshi Son.

Η WeWork προσπάθησε για πρώτη φορά να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή με τον Neumann ως διευθύνοντα σύμβουλο το 2019, με τη μητρική της εταιρεία, την We Company, να ξοδεύει μήνες για την προετοιμασία της.

Η WeWork προσπάθησε για πρώτη φορά να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή με τον Neumann ως διευθύνοντα σύμβουλο το 2019, με τη μητρική της εταιρεία, την We Company, να ξοδεύει μήνες για την προετοιμασία της δημόσιας προσφοράς. Η προτεινόμενη πώληση μετοχών κατέρρευσε θεαματικά, αφού οι επενδυτές εξέτασαν τις τεράστιες ζημίες της εταιρείας και αποδοκίμασαν το στυλ διαχείρισης του Neumann και τις αστοχίες στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης.

Μέχρι το 2021, οι εκτιμήσεις για την αξία της WeWork είχαν πέσει στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία μπήκε τελικά στο χρηματιστήριο μέσω συγχώνευσης με μια εταιρεία εξαγορών τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Η άνοδος και η πτώση της εταιρείας μετατράπηκε σε τηλεοπτική σειρά “WeCrashed”, με πρωταγωνιστές τους βραβευμένους με Όσκαρ Jared Leto ως Neumann και Anne Hathaway ως Rebekah.

Γιατί ζήτησε προστασία

Η εταιρεία δυσκολεύτηκε με τα ακριβά μισθώματα και τους εταιρικούς πελάτες που ακύρωναν τις συμφωνίες, καθώς τεράστιος αριθμός ανθρώπων άρχισε να εργάζεται από το σπίτι μετά την πανδημία COVID-19. Η εταιρεία προσπάθησε να τροποποιήσει τις μισθώσεις της και να αναδιαρθρώσει τα χρέη της, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την πτώχευσή της.

Στα τέλη Ιουνίου, οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις της WeWork από μισθώσεις ανέρχονταν σε 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Επρόκειτο για ένα εξοντωτικό βάρος για την εταιρεία στη μεταπανδημική πτώση της ζήτησης για χώρους γραφείων.

Τι μέλλει γενέσθαι

Η WeWork ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περίπου το 92% των δανειστών της εταιρείας συμφώνησε να μετατρέψει το εγγυημένο χρέος τους σε μετοχές στο πλαίσιο μιας συμφωνίας υποστήριξης της αναδιάρθρωσης, διαγράφοντας περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους.

“Η WeWork θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ για να απαλλαγεί από επαχθείς μισθώσεις”, ανέφερε η δικηγορική εταιρεία Cadwalader, Wickersham & Taft LLP.

Ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research, δήλωσε: “Δεν θα με εξέπληττε αν η SoftBank προσπαθεί απλώς να βγάλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της δικής της επένδυσης από την εταιρεία πριν αυτή φτάσει στον πάτο μαζί με τον…Τιτανικό”.

Η παγκόσμια αγορά επαγγελματικών ακινήτων ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο 2024, καθώς τα κενά αναμένεται να αυξηθούν τους επόμενους μήνες. Οι αξίες των ακινήτων έχουν μειωθεί κατακόρυφα λόγω της αδύναμης ζήτησης και της απροθυμίας των επενδυτών να ξαναβάλουν χρήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου