Οι Φιλιππίνες εγκατέλειψαν τα έργα που «έτρεχαν» στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος υποδομών της Κίνας, λέγοντας ότι θα αναζητήσουν άλλες πηγές μετά την αποτυχία του Πεκίνου να παράσχει χρηματοδότηση.
Κίνα: Ανησυχία εξαιτίας του αποπληθωρισμού
Η αποχώρηση έρχεται εν μέσω εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι Φιλιππίνες στα τέλη Οκτωβρίου έγιναν η τελευταία χώρα που αποχώρησε από την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) της Κίνας, με τον υπουργό Μεταφορών Τζέιμι Μπαουτίστα να λέει στους δημοσιογράφους ότι η ξαφνική απόσυρση έλαβε χώρα αφού το Πεκίνο δεν απάντησε σε αιτήματα χρηματοδότησης για σιδηροδρομικά έργα.
Η Κίνα είχε δεσμεύσει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τριών σιδηροδρομικών γραμμών – δύο στο νησί Λουζόν και μία στο Μιντανάο – στο πλαίσιο του BRI.
Ωστόσο, η Κίνα και οι Φιλιππίνες έχουν εγκλωβιστεί σε μια πολυετή διαμάχη για το ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα, την οποία η Κίνα διεκδικήσει στο σύνολό της.
Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, ένα πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής εμπόδισε ένα φιλιππινέζικο αλιευτικό σκάφος σε διεκδικούμενα ύδατα κοντά στον ύφαλο Second Thomas Shoal.
Ωστόσο, οι Φιλιππινέζοι αξιωματούχοι δεν ανέφεραν την εδαφική ένταση ως τον λόγο πίσω από την αποχώρηση από το πρόγραμμα.
Ο Ντον Μακλέιν Γκιλ, γεωπολιτικός αναλυτής και λέκτορας διεθνών σπουδών στο Πανεπιστήμιο De La Salle στη Μανίλα, είπε στη Deutsche Welle ότι παρατηρούνται επίσης καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση για έξι ακόμη έργα.
«Η απόφαση να αποσυρθεί από αυτά τα έργα μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκινείται από ζητήματα που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητά τους και τις αυξανόμενες ανησυχίες που προκαλεί η απροθυμία του Πεκίνου να ενεργήσει ως υπεύθυνος γείτονας», είπε.
Εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ιδιαίτερα κοντά στο Second Thomas Shoal ή το Ayungin Shoal, όλα μέρος των αμφισβητούμενων νησιών Spratly.
Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα και για χρόνια κατασκευάζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε βραχονησίδες και υφάλους.
Το 2016, διεθνές δικαστήριο τάχθηκε στο πλευρό των Φιλιππίνων και αποφάσισε ότι οι εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας δεν είχαν βάση στο διεθνές δίκαιο.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μετά την εκλογή του προέδρου Φερντινάντ Μάρκος του νεότερου, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια στάση λιγότερο φιλική προς την Κίνα από τον προκάτοχό του, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, και έχει έρθει πιο κοντά στις ΗΠΑ.
Τον Φεβρουάριο, η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων κατηγόρησε την αντίστοιχη κινεζική αρχή ότι «στόχευσε» πλοίο της με λέιζερ στρατιωτικών προδιαγραφών κοντά στον αμφισβητούμενο ύφαλο, προκαλώντας προσωρινή τύφλωση στο πλήρωμά της.
Η Κίνα αρνήθηκε ότι αυτό έγινε σκόπιμα. Πλάνα βίντεο τον Αύγουστο έδειξαν την ακτοφυλακή της Κίνας να στοχεύει με κανόνι νερού την Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων και να την εμποδίζει να παραδώσει προμήθειες στους στρατιώτες που σταθμεύουν στο πλοίο Sierra Madre.
Εναλλακτικές λύσεις
Ο Φιλιππινέζος γερουσιαστής Σέρβιν Γκατκαλιάν δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι οι εντάσεις στον αμφισβητούμενο ύφαλο μπορεί να είναι ο λόγος που καθυστερούν τα έργα της Κίνας στις Φιλιππίνες.
Ωστόσο άλλοι υποστηρίζουν ότι η στασιμότητα των έργων που χρηματοδοτούνται από την Κίνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μανίλα μακροπρόθεσμα να συνεργαστεί με άλλες χώρες, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία.
Παρά την αποχώρηση της Μανίλα από το BRI, οι Φιλιππίνες και η Κίνα έχουν στενές οικονομικές σχέσεις εδώ και χρόνια. Το Πεκίνο ήταν ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Μανίλα τα τελευταία χρόνια και η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία της, μόνο που ηττήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Όπως έχουν τα πράγματα, οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις δεν είναι τόσο σημαντικές. Η διακοπή των επενδύσεων [στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας] BRI δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά τις επενδύσεις στις Φιλιππίνες», δήλωσε στην DW ο Τζαν Κάρλο Πουνονγκμπαγιάν, Φιλιππινέζος οικονομολόγος και επίκουρος καθηγητής στο University of the Philippines School of Economics..
«Όσον αφορά το εμπόριο, η Κίνα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εταίρων των Φιλιππίνων. Αλλά όσον αφορά τις επενδύσεις, οι Φιλιππίνες δεν είναι σημαντικός προορισμός των κινεζικών επενδύσεων», πρόσθεσε.
Latest News
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία
Γιατί η Amazon δώρισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο ταμείο Τραμπ
Η δωρεά για την τελετή ορκωμοσίας έρχεται καθώς ο ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και άλλοι προσπαθούν να οικοδομήσουν δεσμούς με τον εκλεγμένο πρόεδρο
Οι Σύριοι στη Γερμανία δεν βιάζονται να φύγουν - Η ζήτηση για εργατικά χέρια είναι μεγάλη
Σε μια οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια απωλειών εργαζομένων