Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων με αφορμή την εξόρυξη πετρελαίου σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων προειδοποίησε το Πεκίνο ότι εάν προχωρήσει σε ανάλογη δραστηριότητα στην Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων τότε θα αναγκαστεί να στείλει στην περιοχή πολεμικά πλοία.

Οι Φιλιππίνες δεν θα επιτρέψουν στην Κίνα να προχωρήσει σε εξόρυξη πετραλαίου κι άλλων πόρων εκεί,  δήλωσε ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε σε προ-ηχογραφημένη δημόσια ομιλία του τη Δευτέρα το απόγευμα.

«Θα στείλω τα πολεμικά μου πλοία εκεί αν αρχίσετε να σκάβετε για πετρέλαιο, νικέλιο και πολύτιμους λίθους. Αυτή θα είναι η στιγμή που πρέπει να δράσουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι εάν η Κίνα ξεκινήσει τη γεώτρηση πετρελαίου, οι Φιλιππίνες θα αρχίσουν να κάνουν το ίδιο.

«Είναι αυτό το μέρος της συμφωνίας μας; Και αν δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας μας, θα τρυπήσουμε και εμείς εκεί για πετρέλαιο», τόνισε, προσθέτοντας παράλληλα ότι είναι καλό να πέσουν οι τόνοι και για την αλιεία.

«Θέλουμε να παραμείνουμε φίλοι. Θέλουμε να μοιραστούμε ό, τι κι αν είναι. Δεν ενδιαφέρομαι τόσο πολύ για την αλιεία, δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσα πολλά ψάρια εκεί ώστε να τσακωνόμαστε», δήλωσε ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος.

Από τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες κινεζικά αλιευτικά πλοία και πλοία πολιτοφυλακής έχουν συσσωρευτεί στη Δυτική Θάλασσα των Φιλιππίνων, την οποία διεκδικούν και οι δύο χώρες.

Η Μανίλα έχει υποβάλει επανειλημμένα διπλωματικές διαμαρτυρίες για την παρουσία των πλοίων, απαιτώντας από το Πεκίνο να απομακρύνει τα πλοία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή