Ρεκόρ χρημάτων από αμερικανικά μετοχικά κεφάλαια που παρακολουθούν τη Σαουδική Αραβία, άντλησαν τον Οκτώβριο οι ξένοι επενδυτές, καθώς η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, πλήττει το φιλικό προς τις επιχειρήσεις αφήγημα που προωθεί η περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία της LSEG που επικαλείται το Reuters, το ETF iShares MSCI Saudi Arabia σημείωσε καθαρές εκροές ρεκόρ τον Οκτώβριο άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που παρέχουν έκθεση σε μετοχές στο Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ υπέστησαν επίσης εκροές, με τους επενδυτές να ανησυχούν για αστάθεια και οι ροές έχουν μειωθεί αυτόν τον μήνα.

Γιατί δεν φοβούνται τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή οι αγορές

«Η φυγή κεφαλαίων μπορεί να είναι αρκετά αδιάκριτη», σχολίασε ο Torbjorn Soltvedt, κύριος αναλυτής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Verisk Maplecroft.

«Δεν βασίζεται απαραίτητα 100% στα θεμελιώδη για κάθε χώρα. Και προφανώς, αυτή τη στιγμή, υπάρχει η αντίληψη ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται σε όλη την περιοχή. Και βλέπουμε αρνητικό αντίκτυπο ως αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Σημαντικές εκροές

Το iShares MSCI Qatar ETF (QAT.O) έχασε 7,7 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια τον Οκτώβριο, ενώ το iShares MSCI UAE ETF (UAE.O) υπέστη εκροές 2,75 εκατ. δολαρίων.

Τα χρηματιστήρια που παρακολουθούν το Ισραήλ, όπως το iShares MSCI Israel ETF, το ARK Israel Innovative Technology ETF και το BlueStar Israel Technology έχουν καθαρές εκροές μεταξύ 2,5 και 9,3 εκατομμυρίων δολαρίων μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς.

Οι εκροές από τα ETF που παρακολουθούν τις χώρες του Κόλπου ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες από τις περισσότερες αναδυόμενες αγορές την ίδια περίοδο, ενώ οι εκροές από το Ισραήλ είναι επίσης πάνω από τον μέσο όρο.

Η Natalia Gurushina, επικεφαλής οικονομολόγος για τις αναδυόμενες αγορές στην VanEck, είπε ότι η τελευταία αναταραχή είχε επιδεινώσει τις εκροές.

«Η ιστορία των ΑΞΕ – το Ισραήλ ως προορισμός για τεχνολογικές επενδύσεις – δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα και μεγάλο», είπε η Gurushina.

«Από διαρθρωτική άποψη, το Ισραήλ είναι ένα ασφαλές και ελκυστικό μέρος για αυτού του είδους τις εισροές, αυτός είναι ένας από τους λόγους που (οι οίκοι αξιολόγησης) εξέταζαν προηγουμένως μια υποβάθμιση».

Ανησυχίες

Οι εκροές από τα ETF καταδεικνύουν ρωγμές στην εμπιστοσύνη των επενδυτών σε αγορές που κατά τα άλλα ήταν εκπληκτικά ανθεκτικές .

Το Ισραήλ έχει ανακτήσει τις απώλειες σε σέκελ και τα ομόλογά του έχουν ανακάμψει. Τα ομόλογα στις περισσότερες χώρες του Κόλπου έδειξαν ελάχιστα αποτελέσματα από τη σύγκρουση.

Ο Sergey Dergachev, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Union Investment, σημείωσε ότι η αναταραχή δεν επιβράδυνε την έκδοση νέων εκδόσεων στον Κόλπο, αναφέροντας ως παράδειγμα το σουκούκ (ισλαμικά ομόλογα) από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

«Είναι πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσεις ότι δεν βλέπεις κανένα μεγάλο φόβο για κίνδυνο μετάδοσης», είπε, ενώ σημείωσε ότι δεν υπήρχαν πωλήσεις εταιρικού χρέους από το Ισραήλ από την αρχή του πολέμου.

Σχεδόν όλες οι κύριες οικονομίες της περιοχής είναι αρκετά ισχυρές για να αντιμετωπίσουν κάποια αναταραχή, λένε οι επενδυτές. Το Ισραήλ έχει σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθέματα και τα κράτη του Κόλπου υποστηρίζονται από τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, η φυγή μετρητών από επενδυτές μετοχών υπογραμμίζει τον ακόμη σοβαρό κίνδυνο για αυτές τις οικονομίες και τις προσπάθειές τους να διαφοροποιηθούν, καθώς η περιοχή ξαναπέφτει σε σύγκρουση.

Ο Soltvedt της Maplecroft είπε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να περιορίσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο, ενώ ο Ντεργκάτσεφ και άλλοι επενδυτές είπαν ότι η διάρκεια της σύγκρουσης θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω όλεθρο στην οικονομία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές