Στο 3,2% μειώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, καθώς μείωση σημείωσαν και οι τιμές της βενζίνης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας – η τάση εμφανίστηκε για τον Νοέμβριο και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal υπολόγισαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και 3,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό θα αντιπροσώπευε μια επιβράδυνση από τη μηνιαία άνοδο 0,4% του Σεπτεμβρίου και την ετήσια αύξηση της τάξεως του 3,7%.

ΗΠΑ: Στο 8,2% ο πληθωρισμός – Κοντά σε ρεκόρ 40 ετών

Oι οικονομολόγοι πίστευαν επίσης ότι οι αποκαλούμενες βασικές τιμές, οι οποίες εξαιρούν τα ευμετάβλητα είδη τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκαν 0,3% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 4,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το μηνιαίο κέρδος θα ήταν περίπου το ίδιο με τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο και ταχύτερο από τις πιο μέτριες αναγνώσεις νωρίτερα το καλοκαίρι.

Τι είδαν οι αναλυτές

«Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου είναι πιο δύσκολο να συνεχίσουμε να απομακρυνόμαστε από τον πληθωρισμό και να δούμε μια ταχύτερη επιβράδυνση», δήλωσε η Sarah House, ανώτερη οικονομολόγος στην Wells Fargo. Νωρίτερα εξήγησε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση αυτή, όπως οι διαρκείς βελτιώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που ήρθαν συνεπεία των προβλημάτων ελέω πανδημίας.

Οι Αμερικανοί πλήρωσαν λιγότερα στην αντλία τον Οκτώβριο, κάτι που πιθανότατα βοήθησε στη χαλάρωση του συνολικού πληθωρισμού σε μηνιαία και ετήσια βάση, ανέφεραν οικονομολόγοι. Η τιμή της κανονικής αμόλυβδης βενζίνης έπεσε στα 3,46 δολάρια το γαλόνι στο τέλος του περασμένου μήνα από 3,81 δολάρια στην αρχή του, σύμφωνα με τον πάροχο ενεργειακών δεδομένων και αναλυτικών στοιχείων OPIS. Οι τιμές της βενζίνης συνέχισαν να πέφτουν τον Νοέμβριο.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από την πρόσφατη κορύφωσή του, περίπου 9% από το καλοκαίρι του 2022, καθώς η Fed αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, επιβραδύνοντας την ευρύτερη οικονομία. Οι αξιωματούχοι της Fed σταμάτησαν πρόσφατα αυτές τις αυξήσεις, εν μέσω αξιολογήσεων για τις επόμενες κινήσεις. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνάντησή τους το διήμερο 12-13 Δεκεμβρίου.

Ο βασικός πληθωρισμός

Οι μετρήσεις του βασικού πληθωρισμού – ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας –, που συχνά θεωρούνται ως καλύτερος προγνωστικός δείκτης για το μέλλον του πληθωρισμού τροχιά από τις συνολικές μετρήσεις, έδειξαν ηπιότερες υποκείμενες πιέσεις τιμών το καλοκαίρι.

Τα κόστη στέγασης και ασφάλισης έχουν χαλαρώσει φέτος, και οι οικονομολόγοι προβλέπουν μια συνέχιση αυτής της τάσης συμβάλλοντας στη μείωση του βασικού πληθωρισμού. Ωστόσο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από περίπου τα μέσα του έτους.

Από την άλλη το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και ασφάλισης έχει λειτουργήσει ως επιβραδυντικός παράγοντας στον πληθωρισμό για αρκετούς μήνες, λόγω μεθοδολογικών ιδιορρυθμιών που θα μπορούσαν σύντομα αρχίζουν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τι ισχυρίζεται η Fed

Οι αξιωματούχοι της Fed κράτησαν σταθερά τα επιτόκια στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, αναζητώντας την ίδια στιγμή στοιχεία που να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός απομειώνεται.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ σε μια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι «η Fed είναι πιο πιθανό να προχωρήσεις σε  αυξήσεις στα επιτόκια εάν δικαιολογείται οποιαδήποτε αλλαγή στη νομισματική πολιτική», απογοητεύοντας τους επενδυτές που θεωρούσαν ότι η Fed είχε τελειώσει με τις αυξήσεις.

Επισήμανε ότι οι αξιωματούχοι της Fed παρακολουθούν στενά τις οικονομικές συνθήκες για να αποφύγουν τόσο την τον κίνδυνο να έχουν «παραπλανηθεί από μερικούς καλούς μήνες δεδομένων» ή να έχουν αυξήσει πολύ τα επιτόκια. «Ο Πάουελ επανέλαβε ότι υπάρχει η απειλή μιας αύξησης και αυτό είναι το καλύτερο εργαλείο για να ελέγξει τη φημολογία στην αγορά και τι τιμολογεί η αγορά, όσον αφορά τα επιτόκια και τις μειώσεις», σχολίασε ο Michael Reid, οικονομολόγος στην RBC Capital Markets.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή