Οι μισθοί στη Βρετανία αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό στο τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά από αύξηση με ρυθμό ρεκόρ στο παρελθόν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κι αυτή η εικόνα κρατά την Τράπεζα της Αγγλίας σε επιφυλακή για πιθανή ανάληψη μέτρων αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων.

Τα εισοδήματα εξαιρουμένων των μπόνους ήταν κατά 7,7% υψηλότερα το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), τα οποία επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters.

Πρόκειται για μια ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση κατά 7,9% στις δύο προηγούμενες εκθέσεις της ONS, το οποίο ήταν το υψηλότερο από τότε που ξεκίνησε η συγκεκριμένη καταγραφή δεδομένων το 2001.

ΒοΕ: Nέες αυξήσεις επιτοκίων προαναγγέλει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας

Η οικονομία της Βρετανίας παραμένει σταθερή καθώς η μακροχρόνια αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας BoE πιέζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι εργοδότες εξακολουθούν να δυσκολεύονται να καλύψουν τις κενές θέσεις αφού πολλοί εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, με το Brexit να μειώνει επίσης την προσφορά υποψηφίων εργαζομένων.

«Η αγορά εργασίας παραμένει πολύ σφιχτή και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να προσλάβουν τους ανθρώπους που χρειάζονται», δήλωσε η Alexandra Hall-Chen, σύμβουλος πολιτικής στο Ινστιτούτο Διευθυντών.

Η BoE παρακολουθεί την αύξηση των μισθών καθώς αξιολογεί τις πληθωριστικές αντοχές της βρετανικής οικονομίας μετά την αύξηση των επιτοκίων επί 14 συνεχόμενες φορές μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Έκτοτε, η BoE έχει διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά.

«Φρένο» στην αύξηση μισθών

Συμπεριλαμβανομένων των μπόνους, που είναι συνήθως ασταθής παράμετρος, η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε στο 7,9% από 8,2% στο τρίτο τρίμηνο.

Η BoE εκτίμησε ότι η αύξηση των μισθών μειώνεται πολύ αργά για να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Η στερλίνα αυξήθηκε ελαφρά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση των στοιχείων του ONS.

Ο Τζέιμς Σμιθ, οικονομολόγος της ING, δήλωσε ότι οι μισθολογικές πιέσεις οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση για την BoE με την αύξηση των τακτικών μισθών του ιδιωτικού τομέα να υποχωρεί στο 7,8% από 8,1% την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, απηχώντας σημάδια σταδιακής χαλάρωσης.

«Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η πρόβλεψη της BoE ότι η αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να φτάσει στο 6,6% τον Μάρτιο φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο και, αν μη τι άλλο, μπορεί να περιοριστεί προς τα κάτω», είπε, προσθέτοντας ότι περαιτέρω άνοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πρώτη μείωση επιτοκίων από την BoE τον επόμενο Αύγουστο.

Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν πτώση των κενών θέσεων σε 957.000, το χαμηλότερο επίπεδό τους από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αν και εξακολουθεί να είναι περίπου 15% υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία COVID-19.

Σταθερή η ανεργία

Το ποσοστό ανεργίας της Βρετανίας διατηρήθηκε στο 4,2%, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ONS. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 54.000 άτομα το τρίτο τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν απότομη πτώση.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ χαιρέτισε την αύξηση των μισθών ως προσαρμογή στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή έχει υποχωρήσει από το υψηλό 41 ετών, πάνω από 11%, και αναμένεται να πέσει κάτω από 5% στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Ο Χαντ είπε ότι η ενημέρωσή του στις 22 Νοεμβρίου για τον προϋπολογισμό και την οικονομία θα περιλαμβάνει “σχέδια για να επαναφέρουν τους ανθρώπους στην εργασία τους και να προσφέρουν ανάπτυξη για το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή