Στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Οκτώβριο, μια εξέλιξη η οποία αποδίδεται ως έναν βαθμό στο γεγονός της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας.

Συγκεκριμένα ο ετήσιος πληθωρισμός «κάθισε» στο 4,6% πολύ χαμηλότερα από το 6,7% του Σεπτεμβρίου, ενώ στη μηνιαία παρέμεινε οριακά σταθερός στο 0,1%.

Βρετανία: Τι δείχνει η επιστροφή Κάμερον για τη βρετανική πολιτική

Ο δομικός πληθωρισμός —ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού— υποχώρησε σε ετήσια βάση στο 5,7% τον Οκτώβριο από 6,1% τον Σεπτέμβριο.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην πτώση του γενικού ΔΤΚ είχαν οι κατηγορίες της στέγασης και των οικιακών υπηρεσιών, καθώς μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1950.

«Τον Ιανουάριο έκανα πρώτη μου προτεραιότητα τη μείωση του πληθωρισμού στο μισό. Και το έκανα γιατί, χωρίς αμφιβολία, είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί το κόστος ζωής και να δώσουμε στις οικογένειες οικονομική ασφάλεια. Σήμερα υλοποιήσαμε αυτήν τη δέσμευση», έγραψε σε ανάρτησή του στο X ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Βέβαια, μπορεί για την κυβέρνηση Σούνακ να είναι ένας λόγος για να κομπάσει για την υλοποίηση της δέσμευσής της να τιθασεύσει το τέρας του πληθωρισμού, όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο κύριος λόγος για την υποχώρηση του δείκτη είναι τον οποίο ο πληθωρισμός μειώθηκε λόγω των μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία έχει επιφορτιστεί με το έργο της μείωσης του πληθωρισμού.

Στην τελευταία της συνεδρίαση μέσα στον Νοέμβριο η ΒοΕ  διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο στο υψηλό 15ετίας του 5,25% και ανέφερε ότι το κόστος δανεισμού πιθανότατα θα παραμείνει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα για λίγο.

Τα υψηλότερα επιτόκια συνέβαλαν στη μείωση του πληθωρισμού παγκοσμίως, καθιστώντας πιο ακριβό τον δανεισμό και μειώνοντας την κατανάλωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή