Με αφορμή την διάθεση των νεοαποκτηθέντων τίτλων της ΕΤΕ από την αποεπένδυση του ΤΧΣ, θα διαφανεί ο χαρακτήρας των επενδυτών.

Διότι πολύ απλά, όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία του placement, “αγόρασαν” στο 5,30. Και η ΕΤΕ, έγραψε 6,20 σε λίγες ημέρες.

Επομένως, για κάποιον βραχυπρόθεσμο ή κερδοσκόπο, είναι ένα καλό deal.

Εξου και το δίλημμα, εάν η μετοχική βάση που πρόστέθηκε με το 22% του ΤΧΣ αφορά σε “σοβαρούς” επενδυτές, που δεν μπήκαν στον κόπο για +17% κέρδος.

Από την άλλη, όσοι δεν το τόλμησαν εξαρχής, σίγουρα θα ψάξουν να τοποθετηθούν εκ νέου, όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Αυτό το “χαμηλότερα” θέλουμε να δούμε στο ταμπλό..

Η λοιπή αγορά χαιρέτισε την υπερβάλλουσα ζήτηση, ακολουθώντας ανοδικό μοτίβο.

Ο τζίρος διατηρήθηκε υψηλός για τα επίπεδα, οι συναλλαγές ήταν εκτεταμένες, και οι αγοραστές υποστήριξαν τις θέεις τους χωρίς άτσαλες ρευστοποιήσεις.

Το κλίμα στα διεθνή έχει βελτιωθεί πολύ από την περασμένη εβδομάδα, με την προφανή άμβλυνση των επιτοκιακών κινδύνων. Το Σικάγο δίνει απόλυτη πιθανότητα στο να διατηρήσει η Fe dαμετάβλητα τα επιτόκιά της για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ η αγορά ομολόγων πήρε σοβαρές ανάσες.

Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει αισθητά, αφήνοντας περιθώριο σε ..όνειρα για περαιτέρω απομείωση του ΔΤΚ, που ευθύνεται εξάλλου σε μεγάλο βαθμό για την αυξητική τάση των επιτοκίων αναφοράς των κεντρικών τραπεζών.

Είδαμε και το δολάριο ΗΠΑ να αποδυναμώνεται τοπικά, χωρίς να σημαίνει προφανώς κάποια αλλαγή τάσης, ωστόσο προσθέτει πόντους στο μεγάλο σενάριο της συζήτησης για μείωση επιτοκίων από το γ΄τρίμηνο του 2024, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Επιστρέφοντας στα εγχώρια, ΚΕΚΡΟΠΑΣ και ΜΙΓ εκτινάχθηκαν, για διαφορετικούς λόγους. Ο πρώτος επιστράτευσε και πάλι την υπεραξία από τα ένδικα οικόπεδα, η δεύτερη τρέχει στο πλαίσιο της έκτακτης ΓΣ.

Ακολούθησε η ΕΛΛ, που είχαμε ξεγραμμένη μετά την απόφαση για μη διανομή μερίσματος, που ήταν και το μοναδικό της πλεονέκτημα.

Δεν ξαφνιαστήκαμε από την υπεραπόδοση των ΜΕΖΖ, που συνεχίζουν να υποστηρίζονται όντας στα ιστορικά τους υψηλά και με μεγάλες αποδόσεις από τη “γέννησή” τους, εν όψει και των διανομών μερίσματος.

Στιβαρή συμπεριφορά είδαμε από ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ, δύο χαρτιά που έχουν άριστη εικόνα όλους αυτούς τους μήνες, και όχι άδικα, ο πρώτος για την εξαιρετική πορεία της εταιρείας, ο δεύτερος και για τη μερισματική του πολιτική. Μαζί τους και η CENER, άπιαστη στο ταμπλό.

Τέλος, σημειώνουμε ότι το spread παραμένει στα υπεπολυετή χαμηλά, έχοντας υποδιπλασιάσει στο 12 μηνο από 250 στις 125 μ.β., ενδεικτικό της επενδυτικής προτίμησης για τα προϊόντα σταθερού εισοδήματος της χώρας και την άμβλυνση των επενδυτικών κινδύνων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ο Αντικριστής
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία
ο Αντικριστής |

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την 23η ανοδική εβδομάδα στις τελευταίες 31. Σε ιστορικά υψηλά Αγγλία και Γερμανία

Το θετικό επενδυτικό κλίμα παραμένει ανέπαφο τόσο στην Αθήνα όσο και στα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά 13 ετών

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing
ο Αντικριστής |

Ο μεν Βακάκης δίνει μετοχές, ο δε Τιτάνας πάει για triple listing

Γκρεμίστηκε από τα ιστορικά της υψηλά η ΜΠΕΛΑ, μετά την είδηση του Bloomberg για πώληση 2 εκατ. μετοχών που κατείχε η Tanocerian Maritime (συμφερόντων Βακάκη) σε τιμή 27,20 ευρώ και κατά 9,3% χαμηλότερη από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η συναλλαγή θα αφορούσε στο 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.
ο Αντικριστής |

Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει ελκυστικός προορισμός. Προσοχή στα λεγόμενα του Powell.

Άνευ ουσίας η απερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τρεις στις πέντε συνεδριάσεις και στενό εύρος διακύμανσης. Η πιθανότητα ανοδικής συνέχισης παραμένει μεγάλη στο μεσοπρόθεσμο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση
ο Αντικριστής |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η νευρικότητα στα πολυετή υψηλά αυξάνει τις πιθανότητες για επερχόμενη κίνηση

Ο Γενικός Δείκτης, όχι μόνο απορρόφησε τους κραδασμούς που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα ελέω πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί σε πολυετή υψηλά.