Έσοδα της τάξης των $633 δισ. αναμένει το 2024 η παγκόσμια αγορά ημιαγωγών, η οποία αναμένεται να «τρέξει» το επόμενο έτος με ρυθμό ανάπτυξης 20,2%, αν και η τρέχουσα χρήση προβλέπεται πως θα κλείσει με μείωση των εσόδων για την αγορά των μικροτσίπ.

Όπως σημειώνει και ο ΣΕΠΕ, τα παγκόσμια έσοδα από ημιαγωγούς θα κινηθούν το 2023 στα επίπεδα των $526,5 δισ. μειωμένα κατά 12,0%, έναντι των $598 δισ. του 2022, ενώ για το 2024, η IDC τοποθετεί τον πήχη των εσόδων του τομέα στα $633 δισ. από $626 δισ. που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.

Έρχονται οι «ασφαλείς θύλακες» για την παραγωγή αμυντικών μικροτσίπ

Η IDC αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προοπτικές εσόδων για τον κλάδο των ημιαγωγών, που είχε δώσει τον Σεπτέμβριο, από $518,8 δισ. σε $526,5 δισ. το 2023 και από $625,9 δισ. σε $632,8 δισ. για το 2024. Η IDC εκτιμά ότι η αγορά των ΗΠΑ θα παραμείνει ανθεκτική από την άποψη της ζήτησης και ότι η Κίνα θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2ο εξάμηνο του 2024. Η εταιρεία ερευνών βλέπει μεγαλύτερη – από την αρχικά εκτιμώμενη – ανάπτυξη της αγοράς των ημιαγωγών, προβλέποντας ότι τα αυξημένα επίπεδα αποθεμάτων σε βασικούς τομείς – όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία – αναμένεται να επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα το 2ο εξάμηνο του 2024.

Ο ρόλος της ηλεκτροκίνησης

Συνολικά, σύμφωνα με τους αναλυτές, η ηλεκτροκίνηση είναι αυτή που θα συνεχίσει να οδηγεί την αγορά των ημιαγωγών την επόμενη δεκαετία. Την ίδια στιγμή, η σταδιακή είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα smartphones αναμένεται επίσης να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση του κλάδου.

Λόγω του εξορθολογισμού των αποθεμάτων, της αυξανόμενης ζήτησης από τους κατασκευαστές διακομιστών τεχνητής νοημοσύνης και συσκευών τελικού σημείου, η IDC αναβάθμισε το Semiconductor Market Outlook σε “GROWTH”.

«Αναβαθμίσαμε την προοπτική αγοράς σε GROWTH, καθώς ο κλάδος των ημιαγωγών επιστρέφει σε σταθερή ανάπτυξη. Ενώ τα επίπεδα αποθέματος παραμένουν υψηλά, η προβλεψιμότητα έχει σαφώς βελτιωθεί. Βλέπουμε αύξηση εσόδων, που ταιριάζει με τη ζήτηση τελικού χρήστη από το 1ο εξάμηνο του 2024. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ένα νέο κύκλο επενδύσεων στην αγορά των ημιαγωγών», αναφέρει η IDC.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η επιτάχυνση της ζήτησης για διακομιστές τεχνητής νοημοσύνης και συσκευές τελικού σημείου με δυνατότητα ΑΙ, θα οδηγήσει σε άνοδο την αγορά ημιαγωγών για την περίοδο 2024-2026, τροφοδοτώντας έναν νέο κύκλο αναβάθμισης σε όλες τις επιχειρήσεις. «Αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης μας, ότι οι AI ready ημιαγωγοί θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν $200 δισ. της συνολικής αγοράς», καταλήγουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης