Τη χορήγηση περισσότερης κρατικής υποστήριξης στον κρίσιμο , για την οικονομία της Κίνας,  τομέα ακινήτων προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωσή της συστήνουν οι αναλυτές προειδοποιώντας για τα χειρότερα.

Οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν τον Οκτώβριο στο μεγαλύτερο ποσοστό  από το 2014, ενώ τα ανεξόφλητα δάνεια ακινήτων μειώθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία, δήλωσε σε υπόμνημα την Παρασκευή ο Λάρι Χου, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie.

Κίνα: Οι κρατικές τράπεζες ανταλλάσσουν γουάν με δολάρια και τα πωλούν στις αγορές συναλλάγματος

Αυτό δείχνει αυξημένεη υποχώρηση τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς.

Η πολιτική του Πεκίνου και της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι στιγμής έχει επικεντρωθεί στην τόνωση της ζήτησης. Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει «αντιμετωπίσει το πιο σημαντικό ζήτημα: τον πιστωτικό κίνδυνο που σχετίζεται με τους κατασκευαστές», σύμφωνα με έκθεση της Macquarie.

«Χωρίς έναν δανειστή έσχατης ανάγκης, μια αυτοεκπληρούμενη κρίση εμπιστοσύνης θα μπορούσε εύκολα να συμβεί καθώς η πτώση των πωλήσεων και η αύξηση των κινδύνων αθέτησης υποχρεώσεων αλληλοενισχύονται», προειδοποιεί η έκθεση. «Πράγματι, ορισμένοι μεγάλοι κατασκευαστές είδαν πρόσφατα τους πιστωτικούς κινδύνους τους να αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα», επισημαίνεται.

Το Πεκίνο επιδίωξε να μειώσει την υψηλή εξάρτηση των κατασκευαστών ακινήτων από το χρέος, για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, ενώ περιόρισε την άνοδο των τιμών των κατοικιών.

Οι αναλυτές της UBS εκτίμησαν ότι τα ακίνητα και οι συναφείς τομείς αντιστοιχούν πλέον περίπου στο 22% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας, από τα επίπεδα του 25% που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Από τον Νοέμβριο του 2022, οι κινεζικές αρχές έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των κατασκευαστών ακινήτων στη χρηματοδότηση και στη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με το CNBC.

Ωστόσο, ο κολοσσός ονόματι Country Garden κατέληξε σε χρεοκοπία με ομόλογο σε δολάρια ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, σημειώνει το Bloomberg News.

Από την πλευρά των αγοραστών κατοικιών, οι αναλυτές της Nomura την περασμένη εβδομάδα υπολόγισαν ότι έχουν πουληθεί περίπου 20 εκατομμύρια ακινήτων σε ολόκληρη την Κίνα — αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Τα διαμερίσματα πωλούνται συνήθως πριν από την ολοκλήρωση. Η αδυναμία των κατασκευαστών να ολοκληρώσουν την κατασκευή σε προπωλημένα ακίνητα ώθησε πολλούς αγοραστές πέρυσι να σταματήσουν τις πληρωμές στεγαστικών δανείων σε σπίτια που είχαν ήδη αγοράσει αλλά δεν είχαν παραλάβει ακόμη.

Οι αγορές είναι «πολύ αισιόδοξες»;

Τα πρόσφατα στοιχεία υποδεινύουν ότι τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων επιδεινώνονται.

Η μέση τιμή για υπάρχουσες κατοικίες σε 70 μεγάλες πόλεις μειώθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι πτώσης 0,5% τον Σεπτέμβριο, με τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας να σημειώνουν πτώση, ανέφεραν αναλυτές της Nomura.

Αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, δεδομέ ότι στις μεγαλύτερες πόλεις αναμένεται να έχουν πιο σταθερή ζήτηση για σπίτια λόγω της διαθεσιμότητας θέσεων εργασίας.

«Ο τομέας ακινήτων της Κίνας δεν έχει πιάσει φτάσει το πάτωμα», αναφέρται στη έκθεση. «Οι αγορές φαίνεται να ήταν λίγο πολύ αισιόδοξες σχετικά με τις πολιτικές τόνωσης των ακινήτων τους τελευταίους δύο μήνες».

Περισσότερα σήματα από ψηλά

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει μια προσπάθεια να δώσουν μηνύματα περισσότερης υποστήριξης.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άργησε. Την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε συνάντηση με άλλες χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές αρχές για να επιτρέψει τη χορήγηση δανείων σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων που «λειτουργούν κανονικά», μεταξύ άλλων ενδείξεων υποστήριξης. Οι αρχές ζήτησαν επίσης την κατασκευή οικονομικά προσιτών κατοικιών.

«Η συνάντηση θα βοηθήσει στην αποφυγή μιας ανεπιθύμητης συρρίκνωσης της πιστωτικής επέκτασης τους τελευταίους δύο μήνες του έτους, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσπαθούν να σφυγομετρήσουν τις νέες δανειακές συμφωνίες για το επόμενο έτος προκειμένου να δημιουργήσουν ένα δυνατό ξεκίνημα», ανέφεραν οι αναλυτές της Citi σε αντίστοιχη έκθεση τη Δευτέρα.

«Η συνεχιζόμενη έμφαση στη στήριξη της χρηματοδότησης ακινήτων και της επίλυσης του χρέους LGFV (φορείς χρηματοδότησης τοπικής αυτοδιοίκησης) θα συνεχίσει να συμβάλλει στην αποτροπή της κλιμάκωσης των [βοηθά] κινδύνων», σημειώνεται. «Καθώς η εύθραυστη ανάπτυξη συνεχίζει να απαιτεί ένα ενθαρυντικό νομισματικό περιβάλλον, η συνάντηση κινείται προς την απαιτούμενη κατεύθυνση, ενώ χρειάζονται ακόμη περισσότερες ενισχύσεις για την τόνωση του ιδιωτικού κλίματος», καταλήγει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή