Δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας χαλάρωσαν τους περιορισμούς για τα ενυπόθηκα δάνεια την ώρα που οι κορυφαίες τράπεζες της χώρας επισήμαναν τους αυξανόμενους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη αναταραχή στον τομέα των ακινήτων, καθώς το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειές του να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία.

Κίνα: Μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα κρίση «τύπου Lehman Brothers»;

Η Γκουανγκζού, η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας, και το τεχνολογικό κέντρο της Σενζέν δήλωσαν ότι οι περιορισμοί των ενυπόθηκων δανείων θα χαλαρώσουν, επιτρέποντας στους αγοραστές κατοικιών να απολαμβάνουν προνομιακά δάνεια για αγορές πρώτης κατοικίας, ανεξάρτητα από το προηγούμενο πιστωτικό τους ιστορικό.

Οι κινήσεις αυτές έρχονται αφού οι κινεζικές αρχές κάλεσαν τις πόλεις να διευρύνουν τον ορισμό της πρώτης κατοικίας, ως μέρος μιας σειράς άλλων μέτρων για την αναζωογόνηση της προβληματικής αγοράς ακινήτων η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας.

Και νέα μέτρα στήριξης

Σε άλλα μέτρα στήριξης, ορισμένες κινεζικές κρατικές τράπεζες αναμένεται επίσης να μειώσουν τα επιτόκια για τα υφιστάμενα ενυπόθηκα δάνεια, δήλωσαν την Τρίτη τρεις πηγές με γνώση του θέματος, στην πρώτη τέτοια μείωση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Το Πεκίνο ελπίζει ότι η μείωση του κόστους των ενυπόθηκων δανείων θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της καταναλωτικής ζήτησης για ακίνητα.

Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, εντείνουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στις κινεζικές τράπεζες.

Δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας – η Industrial and Commercial Bank of China Ltd (ICBC) και η Bank of China (BoC) – ανέφεραν υποτονική αύξηση των κερδών και συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους για το πρώτο εξάμηνο.

Σε μια ένδειξη των αυξανόμενων προκλήσεων για τις τράπεζες από την εντεινόμενη κρίση ακινήτων, ο επικεφαλής κινδύνου της BoC Liu Jiandong δήλωσε ότι η ποιότητα των ενυπόθηκων περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας αντιμετωπίζει πιέσεις, αλλά δεν υπάρχει ουσιαστική επιδείνωση.

Τα ενυπόθηκα δάνεια της Κίνας ανήλθαν σε 38,6 τρισεκατομμύρια γουάν (5,29 τρισεκατομμύρια δολάρια) στο τέλος Ιουνίου, αντιπροσωπεύοντας το 17% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών.

Από κρίση σε κρίση

Όπως σημειώνει το Reuters, ο κινεζικός τομέας των ακινήτων παραπαίει από τη μία κρίση στην άλλη από το 2021 και οι φόβοι μετάδοσης της κρίσης βάθυναν αυτόν τον μήνα μετά τη δημοσιοποίηση της πίεσης ρευστότητας που υφίσταται η κορυφαία κατασκευαστική εταιρεία Country Garden.

Το πόσο ταμειακά ταλαιπωρημένη είναι η Country Garden θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όταν η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας ανακοινώσει τα αποτελέσματά της για το πρώτο εξάμηνο την Τετάρτη.

Η αναμενόμενη μείωση των υφιστάμενων επιτοκίων στεγαστικών δανείων είναι ένα από τα πολλά μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει το Πεκίνο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την υγεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ορισμένοι αναλυτές και αγοραστές κατοικιών δεν πείστηκαν για το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα μέτρα αυτά ως προς την αναζωογόνηση της αγοραστικής ζήτησης, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει πληγεί σοβαρά από τις οικονομικές δυσχέρειες που ώθησαν το ποσοστό ανεργίας των νέων σε υψηλό ρεκόρ τον Ιούνιο.

Οι κτηματομεσίτες δήλωσαν ότι υπήρχαν λίγοι άνθρωποι που αγόραζαν στη δευτερογενή αγορά, ενώ τα επιτόκια των εμπορικών ενυπόθηκων δανείων εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από τα επιτόκια που προσφέρονται από το ταμείο πρόνοιας για τη στέγαση, ένα πρόγραμμα αποταμίευσης από τις κυβερνήσεις για αγορές κατοικιών.

Πίεση στις τράπεζες

Οι μειώσεις των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων θα προσθέσουν πίεση στο περιθώριο κέρδους των τραπεζών που ήδη αντιμετωπίζουν αντίξοες συνθήκες, όπως τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, την πίεση από την κυβέρνηση για στήριξης της οικονομίας, καθώς και τα επισφαλή χρέη που σχετίζονται με τους εργολάβους και τα χρηματοδοτικά οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Τράπεζα της Κίνας (BoC) [πρόκειται για εμπορική τράπεζα και όχι για την Κεντρική Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας] δήλωσε ότι ορισμένα οχήματα χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης (LGFV) – τα οποία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη των υποδομών της χώρας – έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, ωστόσο η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει αναταράξεις.

Οι μεγάλες κρατικές τράπεζες έχουν πρόσφατα μετακυλίσει τα δάνεια προς τα LGFVs – τα οποία εκτιμάται ότι έχουν χρέος ύψους 9,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – ή έχουν δανείσει περισσότερα σε αυτές.

Η Vivian Xue, διευθύντρια APAC Financial Institution της Fitch Ratings, δήλωσε ότι η πίεση στα έσοδα του τραπεζικού τομέα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το 2024, λόγω της μείωσης των περιθωρίων κέρδους και της χλιαρής ζήτησης δανείων λιανικής.

Για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις, πηγές του Reuters δήλωσαν ότι οι μεγάλες κρατικές τράπεζες θα μειώσουν επίσης τα επιτόκια σε ορισμένες προθεσμιακές καταθέσεις. Το μέγεθος των μειώσεων αυτών θα κυμανθεί από 10 μονάδες βάσης έως 25 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή