
Σε μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων της, τα οποία βρίσκονται στο 133% , αναμένεται να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα, μετά την νίκη του αυτοαποκαλούμενου αναρχοκαπιταλιστή Χαβιέ Μιλέι. Αυτό δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη δύο τραπεζικές πηγές, οι οποίες δεν κατονομάζονται.
«Θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων», είπε η πρώτη πηγή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο θα είναι το μέγεθος της προσαρμογής. Μια δεύτερη τραπεζική πηγή κοντά στο διοικητικό συμβούλιο είπε ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των επιτοκίων, επίσης χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής συνεδριάζει κανονικά κάθε Πέμπτη.
Η σχεδιαζόμενη κίνηση έρχεται την ώρα που Χαβιέ Μιλέι κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της νοτιοαμερικανικής χώρας την Κυριακή, με ρηξικέλευθες προεκλογικές δεσμεύσεις όπως η δολαριοποίηση της οικονομίας, το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας και η απότομη περικοπή δαπανών.
Ο Μιλέι θα αναλάβει καθήκοντα στις 10 Δεκεμβρίου, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο κεντροαριστερό πρόεδρο Alberto Fernandez, του οποίου η δημοτικότητα βυθίστηκε καθώς η χώρα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική της κρίση των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Πιάνει το «αλυσοπρίονο» ο Μιλέι – Αρχίζει η «θεραπεία του σοκ»
Τριψήφιος πληθωρισμός
Η Αργεντινή, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής, μάχεται ενάντια σε ένα πληθωρισμό που βρίσκεται στο 143% και τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας υπολογίζονται σε μείον 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Πάνω από τα δύο πέμπτα του πληθυσμού βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας και διαφαίνεται ύφεση.
Ο Μιλέι κέρδισε τον περονιστή υπουργό Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή, σε μία ένδειξη δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος απέναντι σε μία κεντροαριστερή κυβέρνηση που πολλοί κατηγορούν ότι πυροδότησε την κρίση με υψηλές δαπάνες, οι οποίες υποστηρίζουν εκατομμύρια αλλά αποδείχθηκαν μη βιώσιμες.
Ο αυτοαποκαλούμενος αναρχοκαπιταλιστής Μιλέι, ο οποίος έχει διχάσει έντονα τις απόψεις στην Αργεντινή με σχέδια όπως δολαριοποίηση της οικονομίας και κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας, είπε ότι θα περιορίσει το μέγεθος του κράτους και θα πετύχει δημοσιονομική ισορροπία μέχρι το τέλος του 2024.
«Θα κάνω μια προσαρμογή σοκ και θα βάλω την οικονομία σε δημοσιονομική ισορροπία. Καθώς δεσμεύτηκα να μην αυξήσω τους φόρους, αυτό σημαίνει ότι θα το κάνω περικόπτοντας τις δαπάνες», είπε. Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει πολύ δύσκολους μήνες για τη χώρα.
«Το δημοσιονομικό ισοζύγιο είναι αδιαπραγμάτευτο. Το δημοσιονομικό ισοζύγιο δεν είναι υπό συζήτηση. Θα απολύσω κάθε υπουργό που ξοδεύει πάρα πολλά», υπογράμμισε.
Ιδιορρυθμίες
Ενώ ο Μιλέι κέρδισε τη δημοσιότητα λόγω των ιδιορρυθμιών του, που ήταν ασυνήθιστες για έναν πιθανό αρχηγό κράτους – το ασυνήθιστο χτένισμά του, η αγάπη για τα κλωνοποιημένα σκυλιά του και η πολιτική εκστρατεία με… το αλυσοπρίονο – κέρδισε θαυμαστές μεταξύ των επενδυτών για την υπόσχεσή του να εγκαινιάσει μια εποχή φιλική προς τις επιχειρήσεις.


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια