Η Microsoft ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσέλαβε τον Σαμ Άλτμαν, λίγες μόνο μέρες μετά την αποπομπή του ως Διευθύνοντος Συμβούλου από τον δημιουργό του ChatGPT, αλλά με τον Άλτμαν να επιστρέφει πάραυτα στην OpenAI.

Τόσο η Microsoft, η οποία έχει επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην OpenAI και είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της, όσο και άλλοι επενδυτές πίεσαν το Σαββατοκύριακο  για επιστροφή του Άλτμαν στην OpenAI και αντικατάσταση των 4 μελών του ΔΣ που τον είχαν απολύσει.

Και όλες αυτές οι «σπασμωδικές» κινήσεις γίνονται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης με φόντο πιθανές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Microsoft, τα τσιπ και η Μέση Ανατολή

H συμφωνία Microsoft – OpenAI δεν αφορούσε απλώς μετρητά. Το OpenAI βασίζεται στην υποδομή υπολογιστικού νέφους της και στα κέντρα δεδομένων Azure για την εκτέλεση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης όπως GPT-4, ChatGPT και DALL-E 3. Η startup ξοδεύει πιθανώς τα περισσότερα από τα χρήματα που πήρε από τη Microsoft σε υπηρεσίες cloud, σε ένα είδος κυκλικής συμφωνίας.

Χωρίς τους υπερυπολογιστές της Microsoft, το OpenAI είναι βασικά ένα πραγματικά καλοφτιαγμένο, τεχνολογικά προηγμένο σκάφος χωρίς κινητήρα. Ενώ η Microsoft εργάζεται για το δικό της μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, δεν έχει ακόμη πετύχει, και χωρίς το OpenAI, ο τεχνολογικός γίγαντας έχει έναν υπέροχο κινητήρα, αλλά όχι σκάφος.

Εν τω μεταξύ η Microsoft προσπαθεί να απεξαρτηθεί από την Nvidia για την προμήθεια υψηλής τεχνολογίας τσιπ για τις λειτουργίες της, αλλά και την υποστήριξη της OpenAI και των προϊόντων της.

Όπως έγινε γνωστό, πριν την απόλυση του, ο Άλτμαν βολιδοσκόπησε τη Μέση Ανατολή για το ενδιαφέρον των επενδυτών για startup με στόχο τη δημιουργία τσιπ χαμηλού κόστους που απαιτούνται για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Αυτό εξηγεί, εν μέρει το εσπευσμένο της στρατολόγησης του Άλτμαν, άμα τη απολύσει του, από την Microsoft.

Αναζητώντας επενδύσεις για προηγμένα τσιπ

Το OpenAI είναι ο δημιουργός του ChatGPT το οποίο μπορεί να συνθέσει κείμενα, να συντάξει έρευνες και να εκτελέσει μια ποικιλία άλλων εργασιών μέσα σε δευτερόλεπτα. Η τεχνολογία του OpenAI είναι διαθέσιμη σε διάφορες χώρες σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, του Ιράκ, της Τουρκίας και του μεγαλύτερου μέρους του Κόλπου, σύμφωνα με τον ιστότοπό του.

Το Bloomberg ανέφερε την Κυριακή ότι ο Άλτμαν ταξίδευε στην περιοχή τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της αποπομπής του σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια για μια εταιρεία τσιπ εστιασμένη στην τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να παράγει ημιαγωγούς και να ανταγωνιστεί τον αμερικανικό κολοσσό Nvidia.

Ο Άλτμαν είχε συνομιλίες με το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και την εταιρεία επενδύσεων Mubadala του Άμπου Ντάμπι, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) τρέφουν φιλοδοξίες τεχνητής νοημοσύνης ως μέρος των προσπαθειών τους να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες και να μειώσουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά τα σχέδια επηρεάζονται από τον ανταγωνισμό τσιπ ΗΠΑ-Κίνας. Τον Αύγουστο, προέκυψαν αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επεκτείνει τους περιορισμούς εξαγωγών στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, μια κίνηση που θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης της περιοχής, έγραψε ο Σάμιουελ Γουέντελ σε ένα σημείωμα για το Al-Monitor PRO τον Σεπτέμβριο.

Τον Οκτώβριο, η OpenAI συνήψε συνεργασία με τον τεχνολογικό όμιλο των Εμιράτων G42 για να φέρει λύσεις τεχνητής νοημοσύνης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες αγορές της περιοχής, όπως ανακοίνωσε η τελευταία.

Ζητούμενο: Η απεξάτηση από την Nvidia

Το ταξίδι του Άλτμαν στην περιοχή δεν είναι καινούργιο. Τον Ιούνιο, ο Άλτμαν επισκέφτηκε το Ισραήλ, συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους και μίλησε στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Ο Άλτμαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης για να συζητήσει τη συνεργασία. Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να «μετατρέψει το Ισραήλ σε κυβερνοχώρο» μετά τη συνομιλία. Το Ισραήλ έχει έναν ισχυρό τομέα AI εκτός από άλλες μορφές υψηλής τεχνολογίας.

Ο Άλτμαν επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και την Ιορδανία μετά το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παγκόσμιας περιοδείας.

Εάν το ενδιαφέρον του για την προμήθεια τσιπ από εσωτερικές δομές συνεχιστεί, με την επάνοδο του στην OpenAI θα μπορούσε να συνεχίσει να επιταχύνει τις υπάρχουσες κινήσεις της Microsoft για να μειώσει την εξάρτησή της από προμηθευτές τσιπ όπως η Nvidia.

Αν και ο ακριβής λόγος για τον οποίο ο Άλτμαν απομακρύνθηκε δεν είναι σαφής, πηγές που γνωρίζουν τις σκέψεις του διοικητικού συμβουλίου λένε ότι ο Σάτσκεβερ και ο Άλτμαν συγκρούστηκαν για θέματα ασφαλείας.

Όμως, το ζήτημα συνεργασίας με χώρες του Κόλπου σε ζητήματα που για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ζωτικής εθνικής σημασίας μπορεί να φέρουν προσκόμματα σε όποιες επενδύσεις για δημιουργία τσιπ αιχμής, καθώς οι συγκεκριμένες χώρες τηρούν επαμφοτερίζουσες στάσεις σχετικά με τις δυτικές κυρώσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI