Με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους μειώνουν τις θέσεις τους στο δολάριο οι επενδυτές, ενώ αυξάνουν τα «στοιχήματά» τους ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της και θα προβεί πλέον σε πολλαπλές μειώσεις το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της State Street, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν κλείσει το 1,6% των θέσεων τους σε δολάρια αυτό το μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία εκροή από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι διαχειριστές είχαν πραγματοποιήσει «σημαντικές» πωλήσεις μετά τα ασθενέστερα του αναμενόμενου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τράπεζα.

HSBC: Πότε θα δουν οι δανειολήπτες μείωση στα επιτόκια

Αυτό έχει θέσει το δολάριο σε πορεία για τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του εδώ και ένα χρόνο, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι οι πωλήσεις από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να είναι απλώς η αρχή μιας μακροπρόθεσμης τάσης μεταξύ των επενδυτών με έκθεση σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.

«Οι ροές των τελευταίων δύο εβδομάδων υποδηλώνουν μια ταχεία επανεξέταση της στρατηγικής στο δολάριο», δήλωσε ο Michael Metcalfe, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της State Street, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες πωλήσεις σηματοδοτούν την εξάρθρωση μιας «ασυνήθιστα μεγάλης overweight θέσης στο αμερικανικό δολάριο». «Οι επενδυτές σκέφτονται ότι “αν οι μειώσεις των επιτοκίων πρόκειται πράγματι να πραγματοποιηθούν, τότε δεν χρειάζεται να κατέχουν τόσα πολλά δολάρια», πρόσθεσε.

Τι δείχνει η ιστορία

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μόνο έξι φορές έχει συμβεί τέτοια εκροή δολαριακών χαρτοφυλακίων. Σύμφωνα με την State Street, η πιο πρόσφατη από αυτές συνέβη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, όταν ο δείκτης δολαρίου – ένα μέτρο της ισχύος του έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων – συνέχισε να εξασθενεί κατά περίπου 10% έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Βέβαια, παρά την πρόσφατη κίνηση, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων εξακολουθούσαν να είναι overweight σε δολάρια σε σύγκριση με άλλα νομίσματα, ένα σημάδι ότι η αδυναμία του δολαρίου θα μπορούσε να έχει περαιτέρω διάρκεια.  Το δολάριο απολάμβανε μια τεράστια ανοδική πορεία πέρυσι, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Ο δείκτης δολαρίου είχε αυξηθεί έως και 19% έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αποφέροντας μεγάλα κέρδη σε hedge funds με ανοδικές θέσεις, πριν αποδυναμωθεί απότομα το τέταρτο τρίμηνο.

Φέτος, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 7% μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, καθώς τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία ώθησαν το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ σε υψηλό 16 ετών, οδηγώντας τους επενδυτές στην εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αλλά το αφήγημα αυτό έχει αλλάξει και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο στο 3,2%, ωθώντας τους επενδυτές να αποκλείσουν κάθε προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων. Η πρόσφατη αδυναμία οδήγησε τον δείκτη δολαρίου περίπου εκεί όπου ξεκίνησε φέτος και οι προθεσμιακές αγορές τιμολογούν τώρα περισσότερες από 0,5 ποσοστιαίες μονάδες μείωσης των επιτοκίων της Fed έως τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή