Οι αγορές πιθανότατα έχουν δίκιο που δεν βλέπουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Bank of England. Αλλά κατά την HSBC, υπερβάλουν όταν περιμένουν ότι η Fed και η ΕΚΤ θα προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο και ότι η BoE θα έχει κάνει δύο μειώσεις μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Σε έναν κόσμο που οι κεντρικές τράπεζες εξαρτώνται από δεδομένα, η HSBC υπενθυμίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα θέλουν να δουν σημάδια υποκείμενου αποπληθωρισμού για να σταματήσουν. Και δεν θα έχουν δει αρκετά μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Αντίθετα, η HSBC βλέπει τον κύκλο περικοπών να ξεκινά το γ’ 3μηνο του 2024 στις ΗΠΑ, το δ’ τρίμηνο στην ευρωζώνη και το α’ τρίμηνο του 2025 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δανειολήπτες: Τρεις λύσεις για την προστασία από τις αυξήσεις των επιτοκίων

Περικοπές στο ραντάρ;

Η απάντηση λοιπόν στο πότε θα δουν οι δανειολήπτες μειώσεις επιτοκίων είναι συνυφασμένη με το τι πρέπει να δουν οι κεντρικές τράπεζες για να μειώσουν τα επιτόκια;

Η HSBC περιγράφει τέσσερις απλές μακροοικονομικές συνθήκες, για να συμβεί αυτό. Αυτές είναι: (i) αναιμική αύξηση του ΑΕΠ (ii) αύξηση της ανεργίας (ή εναλλακτικά, άλλα ξεκάθαρα σημάδια χαλάρωσης της αγοράς εργασίας, όπως η πτώση των κενών θέσεων εργασίας), (iii) μείωση του ρυθμού αύξησης των μισθών (iv) αποκλιμάκωση του πληθωρισμού κάτω του 3% και –κυρίως– σαφώς σε τροχιά προς το 2%.

Δεδομένου ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι γύρω στο 4% (PCE) στις ΗΠΑ, στο 5% στην ευρωζώνη και στο 5,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέχουμε ακόμη από την τήρηση αυτών των όρων, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Για την HSBC θα πρέπει να εκπληρωθούν οι παραπάνω συνθήκες γύρω στα μέσα του επόμενου έτους στις ΗΠΑ, αλλά αργότερα στην Ευρώπη, δεδομένης της πρόσθετης σταθερότητας στους μισθούς και τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ακόμα κι αν οι μακροοικονομικές προβλέψεις της είναι σωστές, δεδομένου του πολύ σταδιακού αποπληθωρισμού, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς ακριβώς πότε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι έτοιμοι να κάνουν την κίνηση. Οι εξελίξεις σε άλλους τομείς, όπως τα πραγματικά επιτόκια ή οι συμφωνίες πληρωμών στην ευρωζώνη, θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ισορροπία, διευκρινίζει η HSBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση