Κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ύψους 7,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα λήξουν το 2024, αυξάνοντας την πίεση στα επιτόκια.

Επιτόκια: Μπρα ντε φερ αγορών – τραπεζών: Τι συμβουλεύει η UBS [γραφήματα]

Το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των κινήτρων που παρέχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις επιχειρήσεις και των έκτακτων επιπρόσθετων δαπανών για την χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Τώρα το τεράστιο ποσό των 7,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων καθίσταται ληξιπρόθεσμο μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Apollo. Σημειώνεται ότι το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ αγγίζει αυτή τη στιγμή τα 33,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό, σύμφωνα με το Business Insider, αντιπροσωπεύει το 31% του συνόλου του εκκρεμούς κρατικού χρέους των ΗΠΑ, προσθέτοντας ανοδική πίεση στα επιτόκια.

Ένα διάγραμμα που κοινοποιήθηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο της  Apollo Τόρστεν Σλοκ τον Σεπτέμβριο δείχνει ότι το μερίδιο του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ που πρόκειται να λήξει σε ένα έτος ή λιγότερο έχει αυξηθεί σταθερά προς τα επίπεδα της εποχής της πανδημίας, ευρισκόμενο πλέον στο 31%.

Το δημόσιο χρέος που λήγει σύντομα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό είναι κάτω από το ανώτατο όριο του 2020, όταν αποτελούσε σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο.

Τα ομοσπονδιακά ελλείμματα έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, ανεβάζοντας απότομα την τροχιά του αμερικανικού χρέους. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο τρίτο τρίμηνο το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοπράτησε ομόλογα 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Πίεση στα επιτόκια

Το χρέος των ΗΠΑ που λήγει το επόμενο έτος θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνεται, αφού το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την τελευταία τριμηνιαία δήλωση επιστροφής χρημάτων στις αρχές Νοεμβρίου. Ενάντια στις προσδοκίες, το υπουργείο επέλεξε να στηριχθεί περισσότερο στην έκδοση γραμματίων και να επιβραδύνει την πώληση ομολόγων μακρύτερης διάρκειας.

Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε στα ύψη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η Federal Reserve ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία σύσφιξης, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της κυβέρνησης. Παρά την απότομη πτώση τους τον Νοέμβριο, τα επιτόκια παραμένουν πολύ πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Τα επιτόκια δέχθηκαν επίσης πιέσεις από το πρόγραμμα ποσοτικής σύσφιξης της Fed, το οποίο απομάκρυνε έναν κορυφαίο αγοραστή από την αγορά ομολόγων. Η κεντρική τράπεζα επέτρεψε περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τα χρέη της να εκπέσουν από τον ισολογισμό της, επιλέγοντας να μην επανεπενδύσει το κεφάλαιο που εξοφλήθηκε όταν έληξαν οι τίτλοι

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει συναντήσει εμπόδια στην προσπάθεια να βρει αρκετούς αγοραστές για να αγοράσουν τα νέα ομόλογα. Οι πρόσφατες δημοπρασίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με αδύναμη ζήτηση, αν και σε άλλες η απορρόφηση ήταν ικανοποιητική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή