Ενώ το χρέος των ΗΠΑ είναι σχεδόν 33 τρισεκατομμύρια δολάρια, ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι όλο το χρέος κακό.

Κάθε χρόνο από το 2001, η αμερικανική κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα χρήματα από όσα εισπράττει, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να δανειστεί χρήματα για να καλύψει τη διαφορά, όπως αναφέρει το CNBC.

ΗΠΑ: Το χρέος από πιστωτικές κάρτες ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισ. δολάρια

«Το χρέος έχει πολλούς χρήσιμους σκοπούς», δήλωσε ο Kris Mitchener, καθηγητής οικονομικών στο Leavey School of Business του Πανεπιστημίου Santa Clara. Το δημόσιο χρέος χρησιμοποιούνταν πάντα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Είναι ευκολότερο να χρηματοδοτηθεί με δανεισμό παρά να επιβαρυνθεί η σημερινή γενιά με φόρους», επισήμανε.

Αύξηση χρέους κατά την διάρκεια της πανδημίας

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά περισσότερο από 89% από την αρχή της πανδημίας, με πολλούς κορυφαίους οικονομολόγους να συμφωνούν ότι το 2020 δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ανησυχούμε για το χρέος.

Αλλά τώρα που τα χειρότερα έχουν περάσει, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και πάλι στο πώς το διαρκώς αυξανόμενο χρέος μπορεί να είναι επιβλαβές για την οικονομία.

Οι καλές και οι κακές χρήσεις του χρέους

«Υπάρχουν καλές χρήσεις του χρέους και υπάρχουν κακές χρήσεις του χρέους», δήλωσε ο William Gale, οικονομολόγος και ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings.

«Η ανησυχία που έχουμε στο Ίδρυμα Πίτερσον είναι το πώς χρησιμοποιείται και πόσο χρησιμοποιείται», δήλωσε ο Μάικλ Πίτερσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Peter G. Peterson.

Λόγος χρέους προς ΑΕΠ

Οι οικονομολόγοι μετρούν τη σοβαρότητα του χρέους μιας χώρας με βάση τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Το χρέος των ΗΠΑ που κατέχει το δημόσιο είναι σχεδόν στο 100%. Η Επιτροπή για την Οικονομική Ανάπτυξη του Conference Board υποστηρίζει ότι ένας υπεύθυνος λόγος χρέους προς ΑΕΠ για μια χώρα του μεγέθους των ΗΠΑ θα ήταν 70%.

«Το χρέος βοηθάει την οικονομία σας επειδή μπορείτε να αναλάβετε μεγάλες πρωτοβουλίες όπως οι υποδομές», δήλωσε η Lori Esposito-Murray, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Ανάπτυξης του Conference Board. «Μπορείτε να διαχειριστείτε κρίσεις όπως η πανδημία, αλλά πρέπει να παρακολουθείτε πού βρίσκεται ο λόγος του χρέους σας προς το ΑΕΠ, διότι αυτός είναι πραγματικά ο δείκτης σταθερότητας για το αν μπορείτε πραγματικά να εξυπηρετήσετε αυτό το χρέος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εξυπηρέτηση του χρέους μπορεί να γίνει πιο δύσκολη όταν τα επιτόκια είναι υψηλότερα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022 με στόχο την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ομόλογα

Ορισμένοι όμως υποστηρίζουν ότι η εξυπηρέτηση του χρέους με υψηλό επιτόκιο μπορεί στην πραγματικότητα να τονώσει την οικονομία.

«Η Fed ανεβάζει τα επιτόκια και αυτό προσθέτει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετο εισόδημα τους κατόχους ομολόγων», δήλωσε η Stephanie Kelton, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Stony Brook. «Έτσι, οι άνθρωποι που κατέχουν κρατικά ομόλογα, λαμβάνουν ένα τεράστιο απρόσμενο κέρδος με τη μορφή εισοδήματος από τόκους», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή