Δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για μείωση των επιτοκίων σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλά ούτε και για αύξηση τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve που δόθηκαν στην δημοσιότητα, καθώς τα μέλη Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα συνεχίζουν να μελετούν το σύνολο των στοιχείων και τις συνέπειες της νομισματικής πολιτικής στην οικονομία.

Τα πρακτικά  επιβεβαίωσαν ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να δεσμεύονται να προχωρήσουν «προσεκτικά» στις επόμενες αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής, καθώς συζητούν κατά πόσον έχουν συμπιέσει επαρκώς την οικονομία για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον μακροχρόνιο στόχο του 2%.

Τα μέλη της εξακολουθούν να ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι επίμονος ή να κινηθεί υψηλότερα και ότι ίσως χρειαστεί να γίνουν περισσότερα για να τιθασευθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Project Syndicate: Κατάφερε η Fed να βάλει χαλινάρι στον πληθωρισμό;

«Ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται  να είναι κοντά στο 3% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και ο δομικός πληθωρισμός κοντά στο 3,5%. Ο πληθωρισμός αναμενεται να κινηθεί χαμηλότερα τα επόμενα έτη, καθώς η ζήτηση και η προσφορά στις αγορές προϊόντων και εργασίας θα ευθυγραμμιζεται καλύτερα- το 2026, ο συνολικός και ο δομικός πληθωρισμός τιμών αναμενόταν να είναι κοντά στο 2%.

»Το προσωπικό συνεχίζει να θεωρεί ότι η αβεβαιότητα γύρω από τη βασική προβολή είναι αυξημένη. Οι κίνδυνοι γύρω από την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό θεωρήθηκαν ως στρεβλοί προς τα πάνω, δεδομένου ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν ή να εμφανιστούν πρόσθετες δυσμενείς διαταραχές στις συνθήκες προσφοράς. Οι κίνδυνοι σχετικά με την πρόβλεψη για την πραγματική δραστηριότητα θεωρήθηκαν ότι είναι στρεβλοί προς τα κάτω. Επιπλέον, η πρόσθετη σύσφιγξη της νοµισµατικής πολιτικής που θα ήταν αναγκαία λόγω του υψηλότερου ή πιο επίµονου πληθωρισµού και το ενδεχόμενο µεγαλύτερης σύσφιγξης των χρηµατοπιστωτικών συνθηκών αποτελούν καθοδικό κίνδυνο για την πρόβλεψη για την πραγµατική δραστηριότητα.» αναφέρουν τα πρακτικά

Τα μέλη της Επιτροπής είπαν ότι η πολιτική θα πρέπει να παραμείνει «περιοριστική» μέχρι τα στοιχεία να δείξουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πειστική πορεία επιστροφής προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

«Κατά τη συζήτηση των προοπτικών πολιτικής, οι συμμετέχοντες συνέχισαν να κρίνουν ότι είναι κρίσιμο η στάση της νομισματικής πολιτικής να διατηρηθεί επαρκώς περιοριστική ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο της Επιτροπής του 2% με την πάροδο του χρόνου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όμως, τα πρακτικά έδειξαν ότι τα μέλη πιστεύουν ότι μπορούν να κινηθούν σύμφωνα με  «το σύνολο των εισερχόμενων πληροφοριών και τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές προοπτικές, καθώς και την ισορροπία των κινδύνων».

Καμία αναφορά σε μείωση των επιτοκίων

Ωστόσο, τα πρακτικά δεν έδωσαν καμία ένδειξη ότι τα μέλη συζήτησαν ακόμη και το πότε θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια, κάτι που αποτυπώθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ μετά τη συνεδρίαση. Ο Πάουελ είχε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η μείωση των επιτοκίων δεν βρίσκεται στην ατζέντα των μελών της Επιτροπής. Αντίθετα, είχε πει χαρακτηριστικά ότι η ερώτηση είναι αν θα αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια.

Το επιτόκιο αναφοράς της Fed, το οποίο καθορίζει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω ανησυχιών της αγοράς για την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ένα θέμα που φάνηκε να προκαλεί ουσιαστική συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα, την 1η Νοεμβρίου, όταν η Fed δημοσίευσε την ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση, το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τις δανειακές ανάγκες του για τους επόμενους μήνες, οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν λίγο μικρότερες από ό,τι ανέμεναν οι αγορές.

Η αγορά ομολόγων

Μετά τη συνεδρίαση, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 16 ετών, καθώς οι αγορές  αφομοιώνουν τον αντίκτυπο του μεγάλου δανειακού προγράμματος της αμερικανικής κυβέρνησης που τροφοδοτείται από το χρέος και το υψηλό έλλειμμα ενώ εξετάζουν τις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.

Οι αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η άνοδος των αποδόσεων είχε τροφοδοτηθεί από την αύξηση των “term premiums”, ή την επιπλέον απόδοση που απαιτούν οι επενδυτές για να διακρατούν μακροπρόθεσμους ομολογιακούς τίτλους. Στα πρακτικά σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούσαν την αύξηση του term premium ως προϊόν της μεγαλύτερης προσφοράς, καθώς η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τα τεράστια δημοσιονομικά της ελλείμματα.

«Ωστόσο, σημείωσαν επίσης ότι, ανεξάρτητα από την πηγή της αύξησης των πιο μακροπρόθεσμων αποδόσεων, οι επίμονες αλλαγές στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην πορεία της νομισματικής πολιτικής και ότι θα ήταν επομένως σημαντικό να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά»

Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αντιμετώπισαν αντικρουόμενα οικονομικά μηνύματα σε μια συνεδρίαση όπου κατέληξαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατα 4,9% το τρίτο τρίμηνο, σ’  έναν φαινομενικά πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης. Όμως οι χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν οδηγήσει τα επιτόκια για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την αμερικανική κυβέρνηση σε υψηλότερα επίπεδα, απειλώντας να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης περισσότερο από ό,τι θα μπορούσε να είναι απαραίτητο για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% της Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής