
Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τη ναυτιλιακή βιομηχανία της Ελλάδας και της Ινδίας διοργάνωσαν η Enterprise Greece, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και η Invest India στις 21 Νοεμβρίου 2023. Η διαδικτυακή εκδήλωση, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 80 επιχειρήσεων και φορέων της Ελλάδας και της Ινδίας, είχε ως στόχο τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας στον ναυτιλιακό τομέα των δύο χωρών και την προώθηση του διμερούς εμπορίου.
Το σεμινάριο άνοιξε με χαιρετισμό η κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου, Εντεταλμένη Σύμβουλος & Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Enterprise Greece. Η κα Αλεξανδροπούλου επισήμανε, οτι το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα και η Ινδία έχουν ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις τους, τόσο σε στρατηγικό, όσο και σε εμπορικό επίπεδο, επιτυγχάνοντας ήδη σημαντικά αποτελέσματα. Αναφορικά με τη ναυτιλία, τόνισε πως αποτελεί αναμφίβολα, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας και υπογράμμισε ότι ο ελληνικός εμπορικός στόλος αποτελεί περίπου τον μισό στόλο της Ε.Ε., ενώ το 31% των τάνκερ παγκοσμίως είναι ελληνικών συμφερόντων, όπως και το 25% των πλοίων μεταφοράς ξηρών φορτίων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρόταση της Ινδικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός νέου σιδηροδρομικού και θαλάσσιου διαδρόμου που θα συνδέσει την Ινδία και την Ελλάδα μέσω Μέσης Ανατολής, ενδυναμώνοντας τους δεσμούς Ινδίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναβιώνει ο ναυπηγικός ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας
Εκ μέρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Βασίλης Σ. Κορκίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι Ελλάδα και Ινδία είναι δύο χώρες στις οποίες αναβιώνει ο ναυπηγικός ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας σε μία χρονική συγκυρία όπου η χωρητικότητα των ναυπηγείων στην Ασία αντιμετωπίζει περιορισμούς λόγω του μεγάλου αριθμού παραγγελιών για νεότευκτα. Τόνισε ότι αυτή η συγκυρία μπορεί να φέρει πιο κοντά Ελλάδα και Ινδία για την ανάπτυξη συνεργειών που θα οδηγήσουν σε μια win – win σχέση, αλλά και θα αποτελέσουν αφορμή για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Α.Ε. ο κ. Rudrendra TANDON, Πρέσβης της Πρεσβείας της Ινδίας στην Ελλάδα, ο οποίος κάλεσε τους συνομιλητές του σεμιναρίου να αναφερθούν σε ενδεδειγμένους τρόπους προσέγγισης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών από αντίστοιχες ινδικές προκειμένου να συναφθούν εμπορικές συμφωνίες στον τομέα της ναυτιλίας.
Υποδομές στην Ινδία
Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, ο κ. Κορκίδης αναφέρθηκε στην Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία, ο κ. Αχλαδίτης, Αντιπρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά κάλυψε τη θεματική των Maritime Logistics, ενώ η κα Kritika SINGH, Αν. Αντιπρόεδρος Ναυτιλιακού Τομέα της Invest India, παρουσίασε τον ναυτιλιακό κλάδο της Ινδίας και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις λιμενικές υποδομές της Ινδίας.
Η Α.Ε. ο κ. Δημήτριος ΙΩΑΝΝΟΥ, Πρέσβης της Ελλάδος στην Ινδία, πρόσθεσε ότι ο ελληνικός εμπορικός στόλος συμβάλλει καίρια στην ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας, η οποία σύντομα θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως.
Ευκαιρίες
Ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας στον τομέα της ναυτιλίας παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον κ. Γεώργιο Χ. ΞΗΡΑΔΑΚΗ, Διευθύνοντα Σύμβουλο, XRTC Business Consultants, Πρόεδρο της Ένωσης Τραπεζικών και Οικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, ο οποίος μίλησε για την παγκοσμιοποίηση της ελληνικής ναυτιλίας και το μέλλον της ελληνο-ινδικής σχέσης στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Στο ίδιο πνεύμα, ο κος Γεώργιος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΣ, Αντιπρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αναφέρθηκε στις συνέργειες και στις προοπτικές που παρουσιάζονται από τη ναυτιλιακή συνεργασία Ινδίας και Ελλάδας.
Η κα Ελένη ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρος των Ελλήνων Κατασκευαστών Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (HEMEXPO), υπογράμμισε τη θετική εντύπωση που αποκόμισε από τη συμμετοχή της HEMEXPO στο εθνικό περίπτερο στην πρόσφατη έκθεση ναυτιλιακού εξοπλισμού στην Ινδία ΙΝΜΕΧ SMM India 2023 (Βομβάη, 4-6 Οκτωβρίου 2023). Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που η χώρα μας συμμετείχε με εθνικό περίπτερο στη συγκεκριμένη έκθεση, με την υποστήριξη της Enterprise Greece, την οποία η κα Πολυχρονοπούλου ευχαρίστησε στην ομιλία της.
Η διαδικτυακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα και οι συμμετέχοντες φορείς εξέφρασαν την επιθυμία για διοργάνωση συναντήσεων στην Ελλάδα με φυσική παρουσία των εκπροσώπων του κλάδου από την Ινδία.


Latest News

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Πλήγματα στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο
Ο πόλεμος δασμών μεταβάλλει και τις θαλάσσιες διαδρομές και τις υποδομές logistics που έχουν στηθεί αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις ανάπτυξης των στόλων από τους πλοιοκτήτες