Ένας αυξανόμενος αριθμός πολύ πλούσιων Λονδρέζων επιλέγουν να νοικιάσουν αντί να αγοράσουν καθώς τα υψηλά επιτόκια και το σκληρό φορολογικό περιβάλλον περιορίζουν τις επενδύσεις, ενω στις επιφυλάξεις τους προστίθεται η αβεβαιότητα του τι θα γίνει μετά από πιθανή εκλογή των Εργατικών στην κυβέρνηση.

Δισεκατομμυριούχοι και πολυεκατομμυριούχοι αγόρασαν σπίτια αξίας άνω των 15 εκατομμυρίων στερλινών στο Λονδίνο συνολικής αξίας 340 εκατομμυρίων λιρών (427 εκατομμυρίων δολαρίων) μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, που αντιστοιχεί σε κατά μέσο όρο δύο συμφωνίες το μήνα, σύμφωνα με μια έκθεση του μεσίτη πολυτελείας Beauchamp Estates με βάση στοιχεία από LonRes και Wealth-X. Αυτό είναι χαμηλότερο από πωλήσεις αξίας άνω των 400 εκατομμυρίων λιρών το πρώτο εξάμηνο του 2022 και 514 εκατομμύρια στερλίνες σε μια εξάμηνη περίοδο μετά το lockdown κατά τη διάρκεια του 2021.

Ακίνητα: Σε χαμηλά 12 ετών οι μετοχές στο Real Estate – Πλήγμα από τα επιτόκια

Εν τω μεταξύ, κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 πολυτελείς κατοικίες ενοικιάστηκαν για αξίες άνω των £5.000 την εβδομάδα, κάθε μήνα το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σχεδόν διπλάσιο από το ποσό που καταγράφηκε το 2022.

«Το Λονδίνο συναγωνίζεται άλλους ανταγωνιστικούς κόμβους πλούτου όπως το Ντουμπάι, η Γαλλική Ριβιέρα και το Μανχάταν για να προσελκύσει πολυεκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζέρεμι Γκι, διευθύνων σύμβουλος της Beauchamp Estates. «Τα εγχώρια ζητήματα, όπως τα επιτόκια, η φορολογία και η κρατική ρύθμιση παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, η οικονομική αβεβαιότητα και η χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος. Ενώ η αγορά πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου είναι πιο μονωμένη από τέτοιες αντιξοότητες, όπου οι αγοραστές είναι συνήθως λιγότερο εξαρτημένοι από το χρέος, το αρνητικό κλίμα του κλάδου και η πολιτική αβεβαιότητα καθώς η χώρα ετοιμάζεται για γενικές εκλογές το επόμενο έτος επηρεάζουν τη ζήτηση.

Η Beauchamp Estates προειδοποίησε ότι το τέλος χαρτοσήμου, ο υψηλότερος έλεγχος στα οικονομικά και η δυνατότητα να εκλεγεί κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές, που πρέπει να γίνουν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025, προκαλεί ανησυχίες για τους δισεκατομμυριούχους που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απόδοση των διαμερισμάτων στο Ντουμπάι – όπου το νόμισμα είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ και το εισόδημα από ενοίκια δεν φορολογείται – διαμορφώθηκε στο 7,34% αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον μεσίτη CBRE Group Inc. Συγκριτικά, η μέση απόδοση στο Λονδίνο ήταν 4,18% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, και στο κεντρικό Λονδίνο ήταν ακόμη χαμηλότερο στο 3,6%.

Ωστόσο, η μικρότερη δεξαμενή δισεκατομμυριούχων αγοραστών αγόρασε μεγαλύτερα και ακριβότερα σπίτια στο Λονδίνο μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, με το μέσο ποσό που δαπανήθηκε για ένα ακίνητο να αυξάνεται στα £30 εκατομμύρια από £21 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πέρυσι. Αυτό οφείλεται στο αυξανόμενο μερίδιο των αγοραστών με μετρητά, το οποίο αυξήθηκε στο 59% όλων των κορυφαίων αγορών στο κεντρικό Λονδίνο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, σε σύγκριση με 47% για την ίδια περίοδο το 2022, αναφέρει η έκθεση.

Οι σημερινοί δισεκατομμυριούχοι – πολλοί από τους οποίους εργάζονται στα χρηματοοικονομικά και την τεχνολογία – συνήθως επενδύουν περίπου το ένα τρίτο του συνολικού τους πλούτου σε ακίνητα κατοικίες, σύμφωνα με την έκθεση. Επιπλέον, ο αριθμός των υπερπλουσίων ατόμων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 28% έως το 2026, σύμφωνα με την έκθεση.

«Οι υπερυψηλές αγορές έχουν δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα», είπε στο Bloomberg ο Γκάρι Χέρσμαν, ιδρυτής και διευθυντής της Beauchamp Estates. «Το υψηλό μερίδιο των αγορών σε μετρητά βοήθησε να μετριαστεί ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων, με Αμερικανούς, Κινέζους και αγοραστές από Χονγκ Κονγκ να είναι εξαιρετικά ενεργοί στην αγορά του Λονδίνου».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή