Η γαλλική πόλη Mougins, στα υψώματα των Καννών, έχει βρεθεί τελευταία στο επίκεντρο εύπορων Παριζιάνων αλλά και ξένων οι οποίοι αναζητούν ένα σπίτι για να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Παρά την αυξανόμενη ζήτηση ωστόσο, μπορούν κάποιοι να κάνουν παζάρια και να ρίξουν τις τιμές με μία βασική προϋπόθεση: ο αγοραστής να έχει ζεστό χρήμα να προσφέρει.

Όπως γράφουν οι Financial Times, χωρίς τις καθυστερήσεις και τις αβεβαιότητες που συνδέονται με την εξασφάλιση ενός στεγαστικού δανείου, τα μετρητά έχουν από καιρό προσφέρει ένα πλεονέκτημα στους αγοραστές κατοικιών σε όλο τον κόσμο.

Πότε θα σκάσει η «φούσκα» των ακινήτων – Οι 3 καταλύτες που κρατούν στα ύψη τις τιμές

Ωστόσο, με τα σημερινά υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων να αυξάνουν τις πιθανότητες να απορριφθεί μια αίτηση στεγαστικού δανείου αλλά και με δεδομένο ότι κάποιοι δεν θα τολμήσουν καν να καταφύγουν σε μία τράπεζα εξαιτίας των ακριβών μηνιαίων δόσεων, ο ρόλος των μετρητών ενισχύεται ακόμα περισσότερο.

Στο Μανχάταν, για παράδειγμα, ο αριθμός των αγορών σε μετρητά ως ποσοστό όλων των συναλλαγών έχει σημειώσει νέο ρεκόρ σε καθένα από τα τρία τελευταία τρίμηνα και τώρα ανέρχεται στο 65%, σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη Ντάγκλας Έλιμαν.

Το ράλι στις τιμές ακινήτων, οι σπιτόγατοι τηλεργαζόμενοι και ο… Γούντι Αλεν

Στη Γαλλία, οι ενυπόθηκοι αγοραστές φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει μαζικά την αγορά: το 1,05 δισ. ευρώ των νέων στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν τον Ιούνιο είναι λιγότερο από το ένα έκτο των 6,76 δισ. ευρώ του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την Banque de France. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πύλη ακινήτων Zoopla προβλέπει ότι οι πωλήσεις με στεγαστικά δάνεια θα μειωθούν κατά 28%, ενώ αυτές με μετρητά θα υποχωρήσουν μόλις κατά 1%.

Τα παζάρια και εκπτώσεις

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης, ότι όσοι έχουν μετρητά μπορούν να εξασφαλίσουν και σημαντικές εκπτώσεις στην αρχική τιμή, ακόμα και σε περιοχές που η ζήτηση είναι εξαιρετικά αυξημένη και η προσφορά περιορισμένη.

Στο Μαϊάμι Μπιτς κατά τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, η μέση έκπτωση για ένα σπίτι που αγοράστηκε σε μετρητά μεταξύ 2 και 5 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν 8,1%, από 5,2% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τον Miller Samuel. Μάλιστα, τον Απρίλιο, ένας αγοραστής με μετρητά αγόρασε ένα διαμέρισμα προς 4 εκατομμύρια δολάρια, ποσό κατά 1,2 εκατομμύρια δολάρια λιγότερο από την τιμή καταλόγου.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους, η Claudia Garcia έκανε 10 προσφορές για σπίτια στο Μαϊάμι που ήταν ανεπιτυχείς – εκτιμά ότι στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις, έχασε από αγοραστές που είχαν μετρητά. «Υπήρχε η αίσθηση ότι αν είχαν προσφορές σε μετρητά, οι αγοραστές δεν θα έβλεπαν καν την προσφορά μας», λέει.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι νέοι δανειολήπτες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να αντέξουν οικονομικά τις πληρωμές στεγαστικών δανείων με επιτόκια κοντά στο 8,5%, το 34% των κατοικιών που πωλήθηκαν μέχρι στιγμής φέτος έχουν αγοραστεί με μετρητά, από 30% την ίδια περίοδο το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή