Για τους αυξανόμενους κινδύνους στον τομέα της ιδιωτικής πίστης προειδοποίησε ο πρόεδρος της UBS, Κολμ Κέλεχερ καθώς η αγορά συνεχίζει να ανθεί.

«Υπάρχει ξεκάθαρα μια φούσκα περιουσιακών στοιχείων σε εξέλιξη» στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, τόνισε μιλώντας  στην Παγκόσμια Τραπεζική Σύνοδο Κορυφής των FT στο Λονδίνο. «Αυτό που χρειάζεται είναι μόνο ένα πράγμα για να πυροδοτήσει μια κρίση εμπιστοσύνης».

Τράπεζες: Ριψοκίνδυνες συναλλαγές γεννούν φόβους για νέα κρίση

Η ιδιωτική πίστη έχει γίνει ένα όλο και πιο περιζήτητο εργαλείο χρηματοδότησης για τις εταιρείες εξαγορών, καθώς οι τράπεζες έχουν αποσυρθεί εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων και της πτώσης της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου. Ορισμένες τράπεζες ανησυχούν για αυτή τη μετατόπιση, καθώς η ανάληψη τέτοιου είδους δανείων – και στη συνέχεια η πώλησή τους σε άλλους επενδυτές – αποτελεί ισχυρή πηγή εσόδων για αυτές.

Ο Κέλεχερ προστίθεται στη λίστα των κορυφαίων στελεχών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ιδιωτική πίστη. Στελέχη της Pimco επεσήμαναν ότι η αγορά δεν υπόκειται επαρκών σε ρυθμιστικούς κανόνες ενώ στερείται διαφάνειας.

Ωστόσο αντίθετη άποψη εξέφρασε ο συν-επικεφαλής της Ares Management Corp. για τις ευρωπαϊκές πιστώσεις, Μπομπ Τζάκομπσον. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg λίγο μετά τα σχόλια του Κέλεχερ, υποστήριξε ότι: «δεν υπάρχει καμία απολύτως φούσκα στην ιδιωτική πίστη».

Η αγορά ιδιωτικής πίστης έχει περίπου τριπλασιαστεί σε μέγεθος από το 2015. Αποτιμάται σήμερα σε 1,6 τρισ. δολάρια και περιλαμβάνει τον παραδοσιακό άμεσο δανεισμό σε μικρότερες εταιρείες, τη χρηματοδότηση εξαγορών, καθώς και το χρέος ακινήτων και υποδομών. Την περασμένη εβδομάδα τα ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια παρείχαν δάνειο ρεκόρ ύψους 4,5 δισ. ευρώ (4,9 δισ. δολάρια) για την υποστήριξη της εξαγοράς της Adevinta ASA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή