Με την αποτίμησή της να κυμαίνεται στα 66 δισ. δολάρια, η Shein προετοιμάζεται για έναρξη διαπράγματευσης το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με το CNBC.

Με συμβούλους την Goldman Sachs, την JPMorgan και τη Morgan Stanley, ο κινεζικός κολοσσός της γρήγορης μόδας έχει καταθέσει εμπιστευτικά αίτηση για να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει την παγκόσμια εμβέλειά του.

Temu: Ξεπέρασε το eBay και βάζει πλώρη για την Amazon

Η εμπιστευτική αίτηση αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική, καθώς επιτρέπει στις εταιρείες να επικοινωνούν με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές στις καταθέσεις τους σε ιδιωτική βάση. Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, η Shein πιθανότατα θα κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με τα απαιτούμενα από τις υπηρεσίες. Η κατάθεση θα δημοσιοποιηθεί μόλις η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη δημόσια εγγραφή της. Σε εκείνο το σημείο, οι εν λόγω επικοινωνίες με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τυχόν προσαρμογές στα χαρτιά της θα δημοσιοποιηθούν επίσης.

Ναι μεν, αλλά

Η Shein έχει σημειώσει αλματώδη άνοδο τα τελευταία χρόνια, αφού κέρδισε τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο με τα μοντέρνα σχέδιά της, την ατελείωτη ποικιλία και τις πολύ χαμηλές τιμές της. Ωστόσο, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις και κατηγορίες για χρήση καταναγκαστικής εργασίας στην εφοδιαστική αλυσίδα της, παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, μη περιβαλλοντικές πρακτικές και κλοπή σχεδίων από ανεξάρτητους καλλιτέχνες.

Αυτή την στιγμή τελεί υπό έρευνα από τη νεοσυσταθείσα Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και έχει αντιμετωπίσει έλεγχο σχετικά με τους δεσμούς της με το Πεκίνο. Πολλοί νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων 16 Ρεπουμπλικανών γενικών εισαγγελέων, έχουν καλέσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διασφαλίσει ότι η Shein δεν χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα εργοστάσιά της, πριν της επιτραπεί να αρχίσει να διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο, ο Marcelo Claure, ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος του ομίλου της εταιρείας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της SoftBank, δήλωσε στο CNBC ότι η Shein συνεργάζεται με τους νομοθέτες και αφιερώνει χρόνο για να τους συναντήσει για να τους εξηγήσει την επιχείρηση. Επικαλέστηκε, ότι «δεν υφίσταται καταναγκαστική εργασία» στα εργοστάσια της Shein που έχει επισκεφθεί – όπου ωστόσο παρατηρήθηκαν αντίστοιχα φαινόμενα, «η εταιρεία προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να μην επαναληφθούν», συμπλήρωσε.

Έτος αλλαγής

Το fast fashion brand εξελίχθηκε ταχύτατα από μια άγνωστη κινεζική εταιρεία λιανικής πώλησης σε ένα παγκόσμιο μεγαθήριο με έδρα τη Σιγκαπούρη – αυτή η χρονιά όμως ήταν ένα έτος αλλαγής, αφού η Shein άρχισε να ανοίγεται σε δύσκολες αγορές, όπως η αμερικανική.

Με τον Κινέζο διευθύνοντα σύμβουλο Sky Xu ακόμα στο τιμόνι, η Shein προσέλαβε τον πρώην επενδυτικό τραπεζίτη της Bear Stearns Donald Tang για να γίνει εκτελεστικός πρόεδρος και δημόσιο πρόσωπο νωρίτερα φέτος. Φιλοξένησε μια σειρά από πολυδιαφημισμένες pop-up εκδηλώσεις, έστειλε nfluencers στα κινεζικά εργοστάσιά της σε μια -κακή- καμπάνια δημοσίων σχέσεων και φλέρταρε τον επιχειρηματικό Τύπο με εντυπωσιακά πάρτι στα οποία συμμετείχαν ανεξάρτητοι σχεδιαστές της – καθετί δηλαδή προκειμένου να αλλάξει την αφήγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, κινήθηκαν και άλλες της ενέργειες. Πρόσφατα, προχώρησε στην εξαγορά της βρετανικής Missguided από τον Frasers Group, ενώ απέκτησε περίπου το ένα τρίτο της Sparc Group – μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την εταιρεία διαχείρισης εμπορικών σημάτων Authentic Brands Group και τον ιδιοκτήτη εμπορικών κέντρων Simon Property Group – και μαζί με αυτό, έναν ισχυρό σύμμαχο στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να βοηθήσει στη νομιμοποίηση της εταιρείας στα μάτια των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Shein συνεργάστηκε με τον πρώην «αντίπαλό» της Forever 21 για να παρουσιάσει μια σειρά ρούχων με κοινή επωνυμία, η οποία θα προβλέπει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διανομή των ρούχων της Shein κυρίως μέσω της ιστοσελίδας της. Η Shein διοργανώνει pop-up εκδηλώσεις μέσα στα καταστήματα της Forever 21.

Η Shein έχει ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνει πριν κερδίσει την εμπιστοσύνη των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ. Πέρα από τα αμέτρητα προβλήματά της, ο διευθύνων σύμβουλός της παραμένει μια μυστηριώδης φιγούρα που δεν δίνει συνεντεύξεις ούτε μιλάει δημοσίως για την εταιρεία. Η πρακτική αυτή αποτελεί σημαντική απόκλιση από άλλες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο στις ΗΠΑ, οι οποίες καθιστούν τακτικά τους διευθύνοντες συμβούλους τους ορατούς και διαθέσιμους να μιλήσουν εκεί που χρειάζεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ