Σ’ έναν κόσμο όπου η χειραγώγηση της εικόνας και η παραπληροφόρηση δεν παύουν να γνωρίζουν ολοένα μεγαλύτερη διάδοση, το επίθετο «authentic» (αυθεντικός -ή -ό) ήταν η λέξη που αναζητήθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στις ΗΠΑ στην ψηφιακή έκδοση του λεξικού αγγλικών Merriam-Webster.

Το συγκεκριμένο λήμμα ήταν αυτό που συμβουλεύτηκαν περισσότερο οι χρήστες, ανέφερε σε ανάρτησή της η συντακτική ομάδα της ψηφιακής έκδοσης του λεξικού, κρίνοντας πως το γεγονός αντανακλά τις ανησυχίες των Αμερικανών για την τεχνητή νοημοσύνη, την ταυτότητα, ή τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Η σημασία του να είσαι αυθεντικός

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο, διασημότητες με τεράστια προβολή, όπως η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ, επέμειναν φέτος στη σημασία που έχει να είναι κανείς αυθεντικός.

Εξάλλου ο μεγιστάνας Ίλον Μασκ, που επίσης απασχολεί συχνά τα μέσα ενημέρωσης, κάλεσε ηγέτες και όσους παίρνουν αποφάσεις να εκφράζονται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης «με αυθεντικό τρόπο».

Το λήμμα της λέξης ξεπέρασε σε αριθμό τις αναζητήσεις για τη λέξη «deepfake», η οποία περιγράφει την πειστική παραποίηση του περιεχομένου ηχητικών καταγραφών ή βίντεο.

«Βλέπουμε το 2023 ένα είδος κρίσης αυθεντικότητας», ανέφεραν οι συντάκτες του λεξικού. «Αυτό που συνειδητοποιούμε είναι ότι όταν αμφισβητούμε την αυθεντικότητα, την εκτιμούμε ακόμη περισσότερο».

«Βλέπουμε το 2023 ένα είδος κρίσης αυθεντικότητας», ανέφερε ο γενικός συντάκτης Peter Sokolowski, στοAssociated Press .

Ο Sokolowski και η ομάδα του δεν εμβαθύνουν στους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι καταφεύγουν σε λεξικά και ιστότοπους αναζητώντας συγκεκριμένες λέξεις. Αντίθετα, κυνηγούν τα δεδομένα για αιχμές αναζήτησης και παγκόσμια γεγονότα με τα οποία συσχετίζονται. Αυτή τη φορά, δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη ώθηση σε κάποια δεδομένη στιγμή, αλλά μια σταθερότητα στο αυξημένο ενδιαφέρον για το «αυθεντικό».

Το «Authentic» ακολουθεί την επιλογή του 2022 για «gaslighting» και το το 2023 σηματοδοτεί την 20ή επέτειο της Merriam-Webster που επιλέγει μια κορυφαία λέξη.

Στη λίστα των δημοφιλών αναζητήσεων παραμένουν διαχρονικές λέξεις όπως «αγάπη» και «επιρροή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Γιάννης Τσακίρης: «Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ την ΕΤΕπ»
Οικονομία |

Τσακίρης: «Τώρα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται η Ελλάδα την ΕΤΕπ»

Ο νέος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μιλάει για τις προτεραιότητες στην Ευρώπη και συστήνει την αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας και της τεχνογνωσίας της τράπεζας

Αντίγραφα των ανθρώπινων οργάνων φέρνουν επανάσταση στα χειρουργεία – Πότε θα «πιάσουν δουλειά»
Plus |

Επανάσταση στα χειρουργεία με τα αντίγραφα ανθρώπινων οργάνων - Πότε θα εφαρμοστεί η νέα πρακτική

Εφιαλτικά ερωτήματα όπως έαν ένα φάρμακο θα είναι πιο αποτελεσματικό για τη θεραπεία του καρκίνου ή εάν μια επίπονη επέμβαση θα ωφελήσει τον ασθενή δεν θα ξαναχρειαστεί να διατυπωθούν στο μέλλον.