Διέψευσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, τις προσδοκίες της αγοράς για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξει τη νίκη επί του πληθωρισμού.

Πάουελ: Η ερώτηση παραμένει αν θα αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια

Παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την οικονομία όσον αφορά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς σχεδιάζει να «διατηρήσει την περιοριστική πολιτική» έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πειστούν ότι ο πληθωρισμός οδεύει σταθερά προς το 2%.

«Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια επαρκώς περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε η πολιτική θα μπορούσε να χαλαρώσει», δήλωσε ο Πάουελ μιλώντας στο Spelman College στην Ατλάντα. Προειδοποίησε δε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να αυστηροποιήσουμε περαιτέρω την πολιτική, εάν αυτό καταστεί σκόπιμο».

Η αντίδραση της αγοράς

Η αντίδραση των αγορών στις επισημάνσεις του Πάουελ ήταν αρχικά χλιαρές, με μεικτή εικόνα από τους δείκτες της Wall Street και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κινούνται χαμηλότερα.

Οι προσδοκίες ότι η Fed έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων και θα προχωρούσε σε σταδιακή χαλάρωση το 2024 έχουν συμβάλει στη στήριξη ενός ισχυρού ράλι στη Wall Street που έχει οδηγήσει τον Dow Jones πάνω από 8% υψηλότερα τον τελευταίο μήνα.

Πάντως, όπως επισημαίνει το CNBC, οι επισημάνσεις του Πάουελ υποστηρίζουν την εικασία ότι η Fed έχει τελειώσει με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

«Πρέπει να συνεχίσουμε»

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ακόμα ότι τα τρέχοντα επίπεδα του πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι «πολύ πάνω» από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Σημειώνοντας ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού τρέχει με ετήσιο ρυθμό 2,5% τους τελευταίους έξι μήνες, ο Πάουελ δήλωσε ότι «ενώ οι χαμηλότερες τιμές του πληθωρισμού των τελευταίων μηνών είναι ευπρόσδεκτες, η πρόοδος αυτή πρέπει να συνεχιστεί αν θέλουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας του 2%».

Πάντως ο Πάουελ αναγνώρισε ότι «τα αποφασιστικά μέτρα που έχουμε λάβει έχουν μετακινήσει το επιτόκιο πολιτικής μας σε πολύ περιοριστικό έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι η σφιχτή νομισματική πολιτική ασκεί καθοδική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό». «Η νομισματική πολιτική θεωρείται ότι επηρεάζει τις οικονομικές συνθήκες με καθυστέρηση, και οι πλήρεις επιπτώσεις της σύσφιξης που εφαρμόζουμε δεν έχουν πιθανότατα γίνει ακόμη αισθητές», παραδέχτηκε.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα διεξαχθεί στις 12-13 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση