Σε ευρεία συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες προχώρησε την Τρίτη η βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί σε αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη θα μπορέσουν να επιστρέψουν έγκαιρα στα σπίτια τους, μετά από σφάλμα που προέκυψε στο σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και οδήγησε σε εκτεταμένες διακοπές πτήσεων.

Περισσότερες από 1.500 πτήσεις ακυρώθηκαν τη Δευτέρα – επίσημη αργία σε τμήματα της Βρετανίας και μια από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες ταξιδιού καθώς πλησιάζουν οι σχολικές διακοπές – όταν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αναγκάστηκαν να στραφούν σε χειροκίνητα συστήματα λόγω τεχνικού προβλήματος.

Βρετανία: Θα χρειαστούν μέρες για να επανέλθει η ομαλότητα στα αεροδρόμια

Αυτή η εξέλιξη είχε ως συνέπεια χιλιάδες επιβάτες να παραμείνουν καθηλωμένοι στα αεροδρόμια της Ευρώπης και όχι μόνο.

«Ήμασταν κολλημένοι στο αεροδρόμιο για περίπου επτά ή οκτώ ώρες χθες. “Στεγνώσαμε”…», δήλωσε η Μαρία Μπαλ, μια παραθερίστρια από το Λίβερπουλ, στη βορειοδυτική Αγγλία.

Όπως είπε κατέληξε στο αεροδρόμιο Charles De Gaulle του Παρισιού, έχοντας τελικά βρει μια πτήση για το Εδιμβούργο και στη συνέχεια αντιμετώπιζε ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο για να επιστρέψει στο σπίτι της.

Ο Μαρκ Χάρπερ, γραμματέας μεταφορών, προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μέρες για να επιλυθούν τα προβλήματα, παρόλο που η βλάβη διορθώθηκε μετά από λίγες ώρες τη Δευτέρα. Οι ακυρώσεις έπληξαν τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών, που σημαίνει ότι τα αεροπλάνα και τα πληρώματα δεν ήταν στη θέση τους.

Η στάση των αεροπορικών εταιρειών

Η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, θα αποκαταστήσει την κανονική λειτουργία της από την Τετάρτη, δήλωσε ο επικεφαλής της Michael O’Leary, ο οποίος επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας (NATS) χειρίστηκε την κατάσταση.

«Δεν έχουμε ακόμη εξηγήσεις από αυτούς, τι ακριβώς προκάλεσε αυτήν την αποτυχία χθες και πού ήταν τα εφεδρικά τους συστήματα», είπε ο O’Leary σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X.

Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι κατανοούσε την απογοήτευση των ανθρώπων.

«Ο γραμματέας μεταφορών βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους του κλάδου. Θα μιλήσει με αεροπορικές εταιρείες συγκεκριμένα αργότερα σήμερα και θα βεβαιωθεί ότι υποστηρίζουν τους επιβάτες να φτάσουν στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα», πρόσθεσε ο Σούνακ.

Ο Χάρπερ προήδρευσε σε συνάντηση την Τρίτη στην οποία συμμετείχαν η Υπηρεσία NATS, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA), αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, εμπορικοί φορείς και η Συνοριακή Δύναμη. Είπε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει μια έκθεση από το NATS τις επόμενες ημέρες.

Όπως δήλωσε ο Χάρπερ, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν πίστευαν ότι το τεχνικό πρόβλημα, το πρώτο αυτής της κλίμακας εδώ και μια δεκαετία, ήταν αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

Η εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium δήλωσε ότι ακυρώθηκαν 790 πτήσεις που αναχωρούσαν από βρετανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν, και άλλες 785 πτήσεις που επρόκειτο να φτάσουν τη Δευτέρα, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάστηκε λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο όλων των πτήσεων από και προς τη χώρα.

Η British Airways ανακοίνωσε ότι εργαζόταν σκληρά «για να επιστρέψει σε τροχιά κανονικότητας» και πρόσφερε στους επιβάτες που πετούν μικρές αποστάσεις να αλλάξουν τις ημερομηνίες πτήσης τους χωρίς χρέωση.

Η EasyJet από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι ορισμένες πτήσεις ακυρώθηκαν το πρωί της Τρίτης.

Το αεροδρόμιο Χίθροου, ο πιο πολυσύχναστος αεροπορικός κόμβος της Βρετανίας, εξέδωσε ανακοίνωσε προς το επιβατικό κοινό ότι θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία πριν ταξιδέψουν στο αεροδρόμιο την Τρίτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή