Ο συνδυασμός παγκόσμιας οικονομικής ανησυχίας και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, θολώνει τις προοπτικές για τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη, προκαλώντας απαισιοδοξία μεταξύ των τραπεζιτών από το City του Λονδίνου μέχρι την οικονομική περιοχή «Mainhattan» της Φρανκφούρτης.

Ακόμη και οι rainmakers που φημίζονται για το κλείσιμο πλούσιων deals, αγωνίζονται ώστε να βρουν τρόπους και να κάνουν τα μαγικά τους προκειμένου να τραβήξουν την επενδυτική τραπεζική από τον λήθαργο.

Οικονομικά στελέχη, σύμβουλοι και κυνηγοί κεφαλών που μίλησαν στο Reuters προβλέπουν υποτονικές ροές συμφωνιών, μέτρια μπόνους για τους περισσότερους και μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας το 2024.

Οι παγκόσμιες εντάσεις «ψαλιδίζουν» τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών

«Το 2023 θα είμαστε μια από τις χαμηλότερα αμειβόμενες ομάδες στη σύγχρονη ιστορία», δήλωσε ο Fabrizio Campelli, επικεφαλής της Corporate Bank and Investment Bank της Deutsche Bank.

Οι συμφωνίες 2,669 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής φέτος είναι οι χαμηλότερες από το 2005, δείχνουν τα στοιχεία της Dealogic, ενώ στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, τα 616 δισεκατομμύρια δολάρια των συμφωνιών που έχουν ολοκληρωθεί είναι τα χαμηλότερα από το 2004.

Πιέσεις στα κέρδη

Δεν είναι μόνο οι εταιρικές συναλλαγές που έχουν μειωθεί σημαντικά: οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές ότι τα κέρδη τους θα δεχθούν πιέσεις από τους αυστηρότερους κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων που ονομάζονται «Basel Endgame» που πρόκειται να κυκλοφορήσουν από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές από το 2025.

Και ενώ ο καταναλωτικός δανεισμός έχει εκτιναχθεί λόγω των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών, τα περιθώρια έχουν πλέον υποχωρήσει καθώς τα επιτόκια κορυφώνονται και ο ανταγωνισμός για τις καταθέσεις εντείνεται.

Περικοπές

Σύμφωνα με το Reuters, οι τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε περικοπές του κόστους τους, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων μεταφράζεται σε απολύσεις.

Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί από 2,9% φέτος σε 2,7% το 2024 πριν επιταχυνθεί το 2025, προέβλεψε την Τετάρτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης .

Η Barclays μελετά την περικοπή έως και 2.000 θέσεων εργασίας back-office εκτός από τις απολύσεις στη λιανική, εταιρική και επενδυτική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε το Reuters, ενώ η ανταγωνιστική Lloyds σχεδιάζει την περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας. Η Challenger Metro Bank ανέφερε ότι θα μπορούσε να καταργήσει έως και 1 στις 5 θέσεις εργασίας.

Σημαντικές συρρικνώσεις του προσωπικού αναμένονται επίσης στην UBS και στη Citi εν μέσω μεγάλων αναδιαρθρώσεων.

Μπόνους

Η έλλειψη δραστηριότητας σημαίνει ότι τα μπόνους για φέτος είναι πιθανό να απογοητεύσουν, αν και ορισμένες τράπεζες μπορεί να είναι πιο γενναιόδωρες για να διατηρήσουν τα ταλέντα σε περίπτωση απότομης ανάκαμψης, με την Goldman Sachs μεταξύ αυτών που ζυγίζουν αυξήσεις παρά το θλιβερό 2023.

«Σε σχετικά ήσυχες στιγμές όπως αυτές, είναι ακόμα σημαντικό να έχουμε τους καλύτερους ανθρώπους που θα είναι έτοιμοι για όταν η αγορά ανακάμψει ξανά», δήλωσε ο Vis Raghavan, της JP Morgan.

Το London Employment Monitor της Morgan McKinley έδειξε πτώση 31% στις κενές θέσεις εργασίας σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο, αν και περίπου το 52% των βρετανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών σχεδιάζει ακόμη να προσλάβει τους επόμενους έξι μήνες.

Ένας από αυτούς που προβλέπουν άνοδο στις επιχειρήσεις το 2024 είναι ο Stephane Rambosson, συνιδρυτής της headhunter Vici Advisory.

«Η δραστηριότητα θα πρέπει να συνεχιστεί το επόμενο έτος, οπότε αν δεν πληρώσετε τους καλύτερους ανθρώπους σας, κινδυνεύετε να τους χάσετε», είπε ο Rambosson.

Προκειμένου να ανταμείψει τους τραπεζίτες του, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας, αφαιρώντας τα ανώτατα όρια στις μεταβλητές αποζημιώσεις.

Αστάθεια

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και οι εντάσεις μεταξύ Δύσης και Κίνας έχουν επαναφέρει την ανησυχία στις αίθουσες συνεδριάσεων, επιβραδύνοντας τις επενδύσεις και τη σύναψη συναλλαγών.

Οι επικείμενες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία και τη Βρετανία το επόμενο έτος επιδεινώνουν τη συνεχιζόμενη εταιρική αδράνεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή