Τα κέρδη των τραπεζών στην Ευρώπη πιθανότατα έφτασαν φέτος στο υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση, ωστόσο καθώς οι οικονομικές προοπτικές σκουραίνουν εν μέσω εξελισσόμενων γεωπολιτικών κρίσεων, φαίνεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα εστίαση προς την πίεση του περιθωρίου κέρδους και στα πρώτα σημάδια επιδείνωσης στον τομέα των δανείων.

«Οι τράπεζες παράγουν κέρδη ρεκόρ. Το τρίτο τρίμηνο θα είναι μια ευκαιρία επανελέγχου και να δούμε πώς αυτή η πολύ θετική κατάσταση ομαλοποιείται, για παράδειγμα επειδή μετακυλίουν υψηλότερα επιτόκια στους πελάτες», δήλωσε στο Bloomberg η Αλεξάνδρα Άνεκε, ανώτερη διευθύντρια χαρτοφυλακίου στην Union Investment στη Φρανκφούρτη.

Πως η Βρετανία βρέθηκε στα πρόθυρα κραχ

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν για μελλοντικά σχόλια σχετικά με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό για καταθέσεις και στεγαστικά δάνεια σε ολόκληρη την περιοχή, ο οποίος οφείλεται εν μέρει στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας που εκτινάσσονται από σχεδόν μηδενικά στα υψηλότερα των τελευταίων δεκαετιών για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Επίσης, στο ραντάρ είναι οι πόλεμοι στο Ισραήλ και την Ουκρανία, τα οικονομικά δεινά της Κίνας και οι αυξανόμενες προσπάθειες για επιβολή απροσδόκητων φόρων, όπως φάνηκε φέτος στην Ιταλία, τη Σουηδία και την Ολλανδία. Ενδιαφέρον θα έχουν και οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, ιδίως για δάνεια που στηρίζουν εμπορικά ακίνητα.

Η Barclays Plc και η UniCredit SpA ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα την Τρίτη, ακολουθούμενες από εταιρείες όπως η Deutsche Bank, η Lloyds Banking Group, η Banco Santander, η Standard Chartered, η BNP Paribas και η NatWest Group. Ακολούθως, η HSBC Holdings Plc ενημερώνει τις αγορές την επόμενη εβδομάδα και η UBS Group AG αναμένεται στις 7 Νοεμβρίου.

Το Outlook σκουραίνει

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έβαλε ξανά στο μυαλό των επενδυτών τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, λιγότερο από δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αύξησε τον κίνδυνο κλυδωνισμών στον εφοδιασμό πετρελαίου.

«Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη αύξηση των μισθών και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η αύξηση του κόστους θα είναι υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν για το FY24», δήλωσε ο αναλυτής της RBC Μπέντζαμιν Τομς, προσθέτοντας ότι τα υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτόκια θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ενεργητικού και τον όγκο δανεισμού στις τράπεζες. Μέρη της επενδυτικής τραπεζικής θα μπορούσαν επίσης να μειωθούν, επειδή η αβεβαιότητα «μπορεί να σκοτώσει τις IPO και τη σύναψη συναλλαγών», είπε ο Τομς.

Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος θα μπορούσαν να λάβουν ώθηση εσόδων από την αυξημένη αστάθεια, παρόμοια με τις κινήσεις που παρατηρήθηκαν στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία. Τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να έχουν μειωθεί στην Ευρώπη, υποαποδίδοντας τους ομοτίμους των ΗΠΑ.

Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να κρατήσουν περισσότερα χρήματα για να καλύψουν τις πιστωτικές απώλειες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, οι τραπεζίτες ήταν σχετικά αισιόδοξοι σχετικά με την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων τους, εκτιμά το Bloomberg.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ, δήλωσε στο Bloomberg TV στις 13 Οκτωβρίου «υπάρχει μεγάλη ανθεκτικότητα στο χαρτοφυλάκιο». Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Μπετίνα Όρλοπ, οικονομική διευθύντρια της μικρότερης γερμανικής ανταγωνίστριας Commerzbank, έκανε παρόμοια σχόλια, ενώ είπε ότι οι προβλέψεις για πιστώσεις πιθανότατα θα αυξηθούν το επόμενο έτος.

Οι ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις των δυνητικά υψηλότερων προς μακροχρόνιων επιτοκίων στην πιστωτική ποιότητα.

«Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους δομικές αλλαγές σε εξέλιξη, αυτά τα γεωπολιτικά σοκ, η ενεργειακή μετάβαση, η ψηφιοποίηση, πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να γνωρίζουμε ότι τα μοντέλα μας μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στον εντοπισμό των κύριων σημείων πίεσης όσο θα θέλαμε να είναι. Ο Ανδρέα Ένρια, ανώτατος αξιωματούχος εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σε συνέδριο τον Οκτώβριο.

Οι μέχρι στιγμής καλοήθεις, αλλά στενά αποκαλυπτόμενες, εκθέσεις των δανειστών σε εμπορικά ακίνητα είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν και σε κλήσεις αναλυτών. Η ΕΚΤ ζήτησε από τους εκτιμητές ακινήτων να εξηγήσουν πώς συντάσσουν εκτιμήσεις λόγω ανησυχιών ότι οι τράπεζες άργησαν πολύ να μειώσουν την αξία των δανείων τους για εμπορικά ακίνητα, ανέφερε το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ταϊβάν: Δημιουργεί το δικό της «Starlink» υπό την απειλή της Κίνας
Διεθνή |

Η Ταϊβάν δημιουργεί το δικό της «Starlink» - Στόχος να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή

Η διασφάλιση ότι τα συστήματα επικοινωνίας της Ταϊβάν θα παραμείνουν λειτουργικά σε έκτακτες στιγμές αποτελεί αυξανόμενη προτεραιότητα για τους κορυφαίους ηγέτες του νησιού τα τελευταία χρόνια