Τον Άγιο Βασίλη με τα δώρα του δεν τον αναμένουν μόνο τα παιδιά αλλά και οι κυνικοί επενδυτές της Wall Street, καθώς είθισται τις τελευταίες μέρες ο S&P να τους ανταμοίβει με κέρδη.

Καθώς πλησιάζει το τέλος του 2023, μια χρονιά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τρενάκι του τρένου για τη Wall Street , το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται αφενός στην πώληση φορολογικών ζημιών και αφετέρου στην προσδοκία για το επoνομαζόμενο ράλι του Άγιου Βασίλη.

Αναδυόμενες αγορές: Γιατί κερδίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον

Το στίγμα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής σίγουρα θα είναι ο καταλύτης για τη Wall Street. H τελευταία συνεδρίαση της Federal Reserve θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 12-13 Δεκεμβρίου. Οι αγορές αναμένουν η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, ενώ τα οικονομικά στοιχεία έχουν τροφοδοτήσει τις εκτιμήσεις και τα στοιχήματα ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική το πρώτο εξάμηνο του 2024. Την ίδια πρόβλεψη καταγράφει και η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, αν και ο πρόεδρος της Fed παραμένει επιφυλακτικός και δεν ανοίγει τη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων. Στο πλαίσιο αυτό η αντίδραση είναι το ράλι που ενίσχυσε τον S&P 500, ο οποίος  έκλεισε την Παρασκευή σε νέο υψηλό έτους στις  36.245 μονάδες, ενώ από την αρχή της χρονιάς έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 19,6%.

Το ράλι του Αι Βασίλη

Ιστορικά ο Δεκέμβριος είναι ο δεύτερος καλύτερος μήνας για τον S&P 500, με τον δείκτη να σημειώνει μέση άνοδο της τάξης του 1,54% από το 1945, σύμφωνα με την CFRA. Είναι επίσης ο μήνας με τις περισσότερες πιθανότητες να σημειώσει κέρδη, με τον δείκτη να αυξάνεται στο 77% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

Η έρευνα της LPL Financial έδειξε ότι το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου τείνει να επισκιάζει το πρώτο μέρος του μήνα. Ο S&P 500 έχει κερδίσει κατά μέσο όρο 1,4% στο δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου στο λεγόμενο ράλι του Άγιου Βασίλη, έναντι κέρδους 0,1% στο πρώτο μισό, σύμφωνα με την ανάλυση της LPL για τις κινήσεις της αγοράς που ξεκινούν από το 1950.

Το ράλι του Άγιου Βασίλη καταγράφηκε για πρώτη φορά από τον Yale Hirsch στο Stock Trader’s Almanac το 1972. Είναι ένα ημερολογιακό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώνεται άνοδος των  μετοχών τις τελευταίες 5 ημέρες διαπραγμάτευσης τον Δεκέμβριο και τις 2 πρώτων ημερών διαπραγμάτευσης τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με το Stock Trader’s Almanac 2019, η χρηματιστηριακή αγορά έχει σημειώσει άνοδο 1,3% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια των 7 εν λόγω ημερών διαπραγμάτευσης τόσο από το 1950 όσο και από το 1969.

Η μέθοδος της πώλησης φορολογικών ζημιών

Ωστόσο, οι μετοχές που δεν είχαν καλές επιδόσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόσθετες πιέσεις τον Δεκέμβριο από την πώληση φορολογικών ζημιών, καθώς οι επενδυτές ξεφορτώνονται τους χαμένους για να κλειδώσουν τις διαγραφές πριν από το τέλος του έτους.

Η πώληση φορολογικών ζημιών είναι μια μέθοδος πώλησης επενδυτικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν μειωθεί σε αξία για τη δημιουργία ζημίας, η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τον συμψηφισμό κεφαλαιακών κερδών σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με τους αναλυτές που στηρίζονται σε ιστορικά στοιχεία κάποιες από αυτές τις μετοχές μπορεί να ανακάμψουν αργότερα μέσα στο μήνα και τον Ιανουάριο, καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν σε τίτλους που έχει υποχωρήσει η χρηματιστηριακή αξία τους.

Από το 1986, οι μετοχές που σημείωσαν πτώση 10% ή περισσότερο μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Οκτωβρίου έχουν κερδίσει σε απόδοση τον S&P 500 κατά 1,9% τους επόμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με την BofA Global Research.

Παρά τη μεγάλη άνοδο της αγοράς από έτος σε έτος, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια είναι πιθανό να έχουν πολλές μετοχές που υποαποδίδουν. Σχεδόν το 72% του κέρδους του S&P 500 οφείλεται στους τίτλους εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίσης, όπως η Apple, η Tesla και η Nvidia, οι οποίες έχουν υπερβολικά μεγάλη στάθμιση στον δείκτη, όπως έδειξαν τα στοιχεία της S&P Dow Jones Indices.

Ορισμένοι ανησυχούν ότι η υπερβολή των επενδυτών μπορεί να έχει ήδη αρχίσει μετά το μεγάλο ράλι του Νοεμβρίου, το οποίο ώθησε σε τεράστιες κινήσεις σε ορισμένα από τα πιο κερδοσκοπικά ονόματα της αγοράς.

Η εταιρεία υπηρεσιών streaming Roku εκτινάχθηκε κατά 75% τον Νοέμβριο, για παράδειγμα, ενώ η εταιρεία κρυπτονομισμάτων Coinbase Global σκαρφάλωσε 62% και το ARK Innovation Fund της Cathie Wood σημείωσε άνοδο 31%, την καλύτερη επίδοση οποιουδήποτε μήνα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Michael Hartnett, επικεφαλής στρατηγικός επενδυτής της BofA Global Research ανέφερε ότι ο contrarian δείκτης Bull & Bear της εταιρείας, οποίος αξιολογεί παράγοντες όπως η τοποθέτηση των hedge funds, οι ροές μετοχών και οι ροές ομολόγων, μετακινήθηκε από τη ζώνη “buy” για πρώτη φορά από τα μέσα Οκτωβρίου. «Αν το προλάβατε, δεν χρειάζεται να το κυνηγήσετε», έγραψε για το ράλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street