Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2022 εκτινάχθηκε η τιμή του Bitcoin, αγγίζοντας τα 39 χιλιάδες δολάρια, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού  τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ, αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού και τις νομισματικές αποφάσεις της Fed.

Παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την οικονομία όσον αφορά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς σχεδιάζει να «διατηρήσει την περιοριστική πολιτική» έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πειστούν ότι ο πληθωρισμός οδεύει σταθερά προς το 2%.

«Θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά ότι έχουμε επιτύχει μια επαρκώς περιοριστική στάση ή να κάνουμε εικασίες για το πότε η πολιτική θα μπορούσε να χαλαρώσει», δήλωσε ο Πάουελ μιλώντας στο Spelman College στην Ατλάντα. Προειδοποίησε δε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι να αυστηροποιήσουμε περαιτέρω την πολιτική, εάν αυτό καταστεί σκόπιμο».

Μετοχές και ομόλογα

Οι δηλώσεις του Πάουελ είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο των μετοχών στις ΗΠΑ και την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.

Το Bitcoin , που εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς ως περιουσιακό στοιχείο ευαίσθητο στον κίνδυνο, έχει συνήθως τα τελευταία χρόνια θετική συσχέτιση με τις τιμές των μετοχών στις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα επωφελήθηκε επίσης και από ένα περιβάλλον χαλάρωσης των οικονομικών συνθηκών, που χαρακτηρίζεται από πτώση των αποδόσεων των ομολόγων και αύξηση της ρευστότητας. Ένας κύκλος μείωσης των επιτοκίων αναμένεται να προκαλέσει μια ουσιαστική χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών που θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός ανοδικός παράγοντας για την τιμή του Bitcoin.

Συνέχιση του ράλι

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά crypto, αρκετοί είναι οι αναλυτές που προβλέπουν το επόμενο bull run (ισχυρή ανοδική πορεία) το προσεχές διάστημα και πιθανόν μέσα στο Δεκέμβριο.

«Το μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να παραμείνει μια ισχυρή ώθηση για τα κρυπτονομίσματα», υποστήριξε ο Markus Thielen, επικεφαλής έρευνας και στρατηγικής της Matrixport, σε σημείωμά του την Παρασκευή. «Αναμένεται νέα μείωση του πληθωρισμού, γεγονός που θα ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκινήσει πιθανότατα μειώσεις επιτοκίων».

Το Bitcoin έχει σημειώσει άνοδο περισσότερο από 133% μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας τα κέρδη πολλών άλλων παραδοσιακών τομέων, καθώς οι επενδυτές προτιμούν την έκθεση σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, οι αγορές αισιοδοξούν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ μπορεί σύντομα να εγκρίνει το πρώτο διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο της χώρας που συνδέεται άμεσα με το Bitcoin.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News