Σε νέα υψηλά έτους αναρριχήθηκε σήμερα ο Dow Jones και ο S&P 500, καθώς δεν «προβληματίστηκε» από τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι θα συνεχιστεί η περιοριστική πολιτική, απορρίπτοντας και τα σενάρια περί μειώσεων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,82% στις 36.245 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,59% στις 4.594 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 14.305 μονάδες.

Με το «δεξί» στον Δεκέμβριο οι ευρωαγορές

Τόσο ο Dow όσο και ο S&P έκλεισαν επίσης ανοδικά την εβδομάδα κατά 2% και 0,7% αντίστοιχα, με τον Dow να κλείνει την πέμπτη συνεχόμενη θετική εβδομάδα για πρώτη φορά σε περισσότερα από δύο χρόνια. Ο Nasdaq κατάφερε να κλείσει θετικά το πενθήμερο κατά 0,2%, συντηρώντας και αυτός το σερί πέντε ανοδικών εβδομάδων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, προσπάθησε σήμερα να διαψεύσει τις προσδοκίες της αγοράς για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι «πρόωρο να συμπεράνουμε με σιγουριά» ότι η νομισματική πολιτική είναι «επαρκώς περιοριστική». Η αγορά δεν φάνηκε όμως να τον «ακούει» με τις αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρούν, καθώς οι επενδυτές τον ερμήνευσαν ως μήνυμα ότι η κεντρική τράπεζα έχει τουλάχιστον τελειώσει με τις αυξήσεις. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,22%.

«Υπάρχει μια τριπλέτα οδηγών εδώ. Ο πρώτος είναι ο πληθωρισμός. Ο δεύτερος είναι η Fed που φαίνεται ότι μπορεί να σταθεί μέχρι να δει περισσότερα στοιχεία και το τρίτο είναι αυτή η επιβράδυνση των πρόδρομων δεικτών της οικονομίας», σχολίασε η Mona Mahajan, ανώτερη σύμβουλος στρατηγικής επενδύσεων στην Edward Jones. «Είναι σχεδόν μια κατάσταση Goldilocks. Ούτε ύφεση… ούτε μεγάλη ανάπτυξη. Και αυτό ακριβώς είναι που θέλουν οι αγορές».

Παρά το αισιόδοξο κλίμα της αγοράς τον Νοέμβριο, ορισμένοι στη Wall Street συμβουλεύουν τους επενδυτές να παραμείνουν προσεκτικοί στο τέλος του έτους και το 2024. «Όλοι είναι πραγματικά χαρούμενοι και ήρθε η ώρα είτε για μια διόρθωση είτε για κάποιου είδους οπισθοδρόμηση καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά», είπε ο Chris Harvey της Wells Fargo.

Ο ίδιος επέστησε την προσοχή για το ότι η αγορά φαίνεται «δραματικά υπεραγορασμένη», οι μειώσεις επιτοκίων φαίνονται απίθανες μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να γίνουν αμυντικοί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street