Αξιωματούχοι και επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν ότι ο κόσμος ολισθαίνει προς μια νέα εποχή σύγκρουσης μεγάλων δυνάμεων, καθώς ο αριθμός των σημείων ανάφλεξης πολλαπλασιάζεται από τη Δυτική Αφρική έως την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή.

Με τις χώρες να προσπαθούν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και τις παγωμένες συγκρούσεις να είναι ξανά καυτές, για κάποιους, ο ιστός των αλληλοεπικαλυπτόμενων πυρκαγιών φέρει απόηχους της περιόδου πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα σύμφωνα που συνδέουν μεγάλα αντίπαλα μπλοκ έσυραν την Ευρώπη σε έναν ηπειρωτικό πόλεμο.

Δολάριο: Κλείνουν θέσεις οι επενδυτές στο αμερικάνικο νόμισμα

«Η ιστορία λέει ομοιοκαταληξίες», είπε ο Γκαμπριέλιους Λάντσμμπεργκις, υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής Λιθουανίας της Ρωσίας στη Βαλτική, σε συνέντευξή της τη Δευτέρα, δείχνοντας τον αριθμό των χωρών που παρατάσσονται για να αμφισβητήσουν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η οποία αιχμαλώτισε τις υπηρεσίες ασφαλείας εκεί και στην Ουάσιγκτον, έφερε τους κινδύνους στο επίκεντρο πολλών επενδυτών, ενώ έρευνα του Bloomberg Economics δείχνει ότι οι μάχες σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμες να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία από οποιαδήποτε άλλη. Από το 1945. Με τη δυτική προσοχή να τεντώνεται μεταξύ της Ουκρανίας και των φιλοδοξιών της Κίνας στον Ειρηνικό, η επίθεση έδειξε πώς οι αντίπαλοι της παγκόσμιας τάξης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη στιγμή για να χτυπήσουν, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός μοιραίου λάθους ή μιας κλιμάκωσης.

Μετά από εκείνες τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Paul Tudor Jones χαρακτήρισε το γεωπολιτικό περιβάλλον το «πιο απειλητικό και προκλητικό» που είχε δει ποτέ, αναφέροντας το Ιράν και το Ισραήλ ως τις πιο πιθανές χώρες να πυροδοτήσουν «έναν Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. αλληλουχία.”

«Ο κόσμος εξαρτάται πλέον πλήρως από την καλή αίσθηση των ηγετών για να αποφύγουν έναν Αρμαγεδδώνα», δήλωσε ο ιδρυτής της Elliott Investment Management, Paul Singer.

Το Bloomberg μίλησε με περισσότερους από δώδεκα ανώτερους αξιωματούχους από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, άλλες χώρες της G-20 και το ΝΑΤΟ, οι περισσότεροι από τους οποίους συμφώνησαν να μοιραστούν τις απόψεις τους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Καθώς οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα επαναλαμβάνονται μετά από μια εβδομαδιαία παύση και η Χαμάς παίρνει περαιτέρω παράταση, οι προσεκτικές διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψει την ευρύτερη εξάπλωση του πολέμου στη Γάζα ήταν μέχρι στιγμής επιτυχείς, και ωστόσο οι αυξημένες παγκόσμιες εντάσεις έχουν τροφοδοτήσει την ανησυχία ότι κάποιου είδους Η λανθασμένη κρίση θα μπορούσε να φέρει σε αντιπαράθεση μεγάλες δυνάμεις.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στις ΗΠΑ τον είδε να συμφωνήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την καλύτερη διαχείριση των εντάσεων, έναν μήνα αφότου η Κίνα επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στη Ρωσία του Πούτιν.

Ωστόσο, η αναζωπύρωση των μαχών στη Μέση Ανατολή έχει «τεράστιες εκρηκτικές δυνατότητες όχι μόνο για μια περιφερειακή σύγκρουση, αλλά ακόμη και για μια παγκόσμια σύγκρουση», δήλωσε ο πρόεδρος της Τσεχίας Petr Pavel, ο οποίος ήταν πρώην επικεφαλής σύμβουλος του ΝΑΤΟ, την περασμένη εβδομάδα στην Πράγα. Είπε ότι είδε σοβαρούς κινδύνους στο πώς ο πόλεμος που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου είχε αρχίσει «να διχάζει τον κόσμο», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων CTK.

Ένας γνώστης του Κρεμλίνου έκρινε ότι η απόφαση της Χαμάς να χτυπήσει επηρεάστηκε από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ήταν απασχολημένες με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Με τον ίδιο τρόπο, είπε, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ είχε εντοπίσει μια ευκαιρία να πάρει την αμφισβητούμενη περιοχή του Καραμπάχ από την Αρμενία, επειδή η Ρωσία, ο κύριος υποστηρικτής των Αρμενίων, αποσπάστηκε παρόμοια.

Πράγματι, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς χρησιμεύει ως υπενθύμιση για το πώς οι στρατηγιστές στην Ουάσιγκτον, ή ακόμη και στο Πεκίνο, μπορούν να αιφνιδιαστούν. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε λίγο πριν από την επίθεση και αναφέρθηκε συχνά έκτοτε, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε: “Η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι πιο ήσυχη σήμερα από ό,τι ήταν εδώ και δύο δεκαετίες.” Ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης που έχει περάσει αρκετό χρόνο στο Ισραήλ συμφώνησε ότι ποτέ δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ο μηχανισμός ασφαλείας εκεί θα μπορούσε να αιφνιδιαστεί με τον τρόπο που αιφνιδιάστηκε από τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Εξάλλου, πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που εργάζονται σήμερα μεγάλωσαν σε μια εποχή όπου ο πόλεμος φαινόταν πιο μακρινός – κάτι που επισήμανε ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, αμέσως μετά το ξέσπασμα της βίας.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου περίοδο αστάθειας και πολυπλοκότητας”, δήλωσε η Michele Flournoy, η οποία ήταν η κύρια σύμβουλος του υπουργού Άμυνας κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα. “Αυτές οι προκλήσεις για την κληρονομημένη τάξη που βασίζεται σε κανόνες μας οδηγούν προς έναν πιο πολυπολικό και λιγότερο ολοκληρωμένο κόσμο”.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αυτή την εβδομάδα από δημοσιογράφους σχετικά με την προετοιμασία του ΝΑΤΟ για έναν πιθανό τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ο επικεφαλής του Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι επικεντρώνεται στο να αποτρέψει τον πόλεμο στην Ουκρανία από το να μετατραπεί σε μια άμεση μάχη ΝΑΤΟ-Ρωσίας και γι’ αυτό η συμμαχία αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία στην ανατολική πλευρά της. “Δεν το κάνουμε αυτό για να προκαλέσουμε μια σύγκρουση, αλλά για να αποτρέψουμε μια σύγκρουση”, δήλωσε.

Αυτό είναι προφανές στις δυτικές χώρες που αγωνίζονται να περιορίσουν τις ρωσικές προσπάθειες παραπληροφόρησης. Οι Ρώσοι προπαγανδιστές επιδιώκουν να παίξουν τους δεσμούς μεταξύ των πολέμων του κόσμου για να πείσουν τον Παγκόσμιο Νότο ιδιαίτερα ότι οι μάχες στην Ουκρανία αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων, και όχι απλώς ενός επιθετικού πολέμου.

«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», σύμφωνα με τον Fyodor Lukyanov, ο οποίος συμβουλεύει το Κρεμλίνο για την εξωτερική πολιτική. «Δεν είναι σαν τους δύο πρώτους παγκόσμιους πολέμους. Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό μεγάλων περιφερειακών συγκρούσεων. Και αυτά δεν είναι τα τελευταία».

Πράγματι, οι παραλληλισμοί με τη βία πριν από περισσότερο από έναν αιώνα προσφέρουν περιορισμένες ενδείξεις για τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να παίξουν πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν όλες αυτές οι συγκρούσεις.

Ο πόλεμος πληροφοριών έχει μεταμορφώσει τη φύση τόσο της επίθεσης όσο και της άμυνας, ενώ η έλευση των πυρηνικών όπλων βοήθησε να κρατήσει ένα καπάκι στην άμεση κλιμάκωση των υπερδυνάμεων από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέπεμψε πυρηνικές απειλές νωρίς στην εισβολή στην Ουκρανία, αλλά τις τηλεφώνησε τη στιγμή που ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ναρέντρα Μόντι τον προέτρεψαν να υποχωρήσει.

Αντίθετα, η Ρωσία έχει αναπτύξει τεχνικές παραπληροφόρησης ως μέρος του υβριδικού της πολέμου. Εκτός από τις προσπάθειες επηρεασμού των αμερικανικών εκλογών του 2016, έχουν επίσης τελειοποιηθεί πρόσφατα στην Υποσαχάρια Αφρική. «Οι καμπάνιες επιρροής της Ρωσίας στο Διαδίκτυο και εκτός Διαδικτύου έχουν λειτουργήσει ως επιταχυντικός παράγοντας, οδηγώντας την πόλωση και ενισχύοντας την εξουσία των συχνά προς τα έξω φιλορώσων πραξικοπηματιών», σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ανάλυσης Απειλών της Microsoft.

Το κόστος της σύγκρουσης για την παγκόσμια οικονομία φέτος πρόκειται να είναι το υψηλότερο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με έρευνα της Bloomberg Economics, καθώς το μέρισμα για την ειρήνη μετά τον πόλεμο που επέτρεψε στις χώρες να εστιάσουν τους πόρους στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση στο έξοδα άμυνας φαίνεται να ξεφτίζουν.

«Η ελπίδα είναι ότι η τρέχουσα άνοδος των συγκρούσεων καθοδηγείται από μεμονωμένους παράγοντες που είναι επώδυνοι, αλλά όχι η αρχή μιας τάσης», ανέφεραν στην έκθεση οι οικονομολόγοι του Bloomberg, Alexander Isakov, Gerard DiPippo και Ziad Daoud. «Αν αυτό δεν συμβαίνει και υπάρχουν δομικοί παράγοντες που λειτουργούν – όπως το τέλος της μονοπολικής στιγμής της Αμερικής – η σύγκρουση και το οικονομικό της κόστος θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Ένας από τους πόρους που χάνονται είναι η προσοχή, καθώς οι αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να περιορίσουν τις συγκρούσεις αντί να προωθήσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Ο πόλεμος, αντί για επενδύσεις, ήταν ο κύριος στόχος του πρόσφατου εμβληματικού επενδυτικού συνεδρίου της Σαουδικής Αραβίας. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος βλέπει σύνδεση μεταξύ των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Γάζα, προέτρεψε τους διπλωμάτες του να αφιερώσουν το χρόνο τους αποφεύγοντας την κλιμάκωση, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τη σκέψη του.

Για τον υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης Vivian Balakrishnan, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg New Economy Forum στη χώρα του τον περασμένο μήνα, είναι τα «tripwires» στην Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών του, με τις μεγάλες δυνάμεις να παρατάσσονται και στις δύο πλευρές. όπως είναι στην Ουκρανία και τη Γάζα.

«Η τελευταία φορά που συνέβη παγκοσμίως ήταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος», είπε.

Ακολουθούν μερικοί από τους άλλους κινδύνους που ανησυχούν τους αξιωματούχους:

Τα Βαλκάνια

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η υποστήριξη για τον αγώνα τους εναντίον της Ρωσίας μπορεί να διακυβευτεί, επειδή οι ΗΠΑ επεκτείνονται από τις αναπτύξεις στη Μέση Ανατολή καθώς και από τη συνεχιζόμενη επαγρύπνηση τους για την Ταϊβάν.

Βλέπουν επίσης πώς αυτό περιορίζει την ικανότητα της Ουάσιγκτον να ενεργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας αλλού και έχουν αναγνωρίσει τα Βαλκάνια ως ένα άλλο μέρος που ενέχει τον κίνδυνο. Η πολιορκία του Σεπτεμβρίου σε μοναστήρι του Κοσσυφοπεδίου ήταν η πιο θανατηφόρα διεθνική σύγκρουση εκεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, αν και οι εντάσεις στη Βοσνία ανησυχούν περισσότερο τους αξιωματούχους στο Κίεβο.

Βόρεια Κορέα

Ένας εν ενεργεία αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι είναι πιθανό η Βόρεια Κορέα ή άλλοι να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τη στιγμή δοκιμάζοντας διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ή εκτοξεύοντας πυρηνική δοκιμή.

Τον Σεπτέμβριο, η Πιονγκγιάνγκ δεσμεύτηκε για «εκθετική» ανάπτυξη του πυρηνικού της οπλοστασίου αψηφώντας τα αιτήματα των ΗΠΑ να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις που έχουν σταματήσει.

Ο Καύκασος

Ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να μπει στον πειρασμό να συνεχίσει τη νίκη του Σεπτεμβρίου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ με μια εισβολή στην Αρμενία. Η Γαλλία, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg, πιέζει άλλα μέλη της ΕΕ να απαντήσουν ενισχύοντας την υποστήριξή τους προς την Αρμενία και εξετάζοντας το ενδεχόμενο κυρώσεων σε περίπτωση που το Μπακού κάνει μια κίνηση για την Αρμενία – κάτι που ο Αλίεφ έχει αποκλείσει.

Μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή θα ήταν εξαιρετικά περίπλοκη, καθώς η Ρωσία έχει επίσης αμυντικό σύμφωνο με την Αρμενία και στρατιωτική βάση στη χώρα, ενώ η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, υπέγραψε αμυντική συμφωνία με το Μπακού αφού βοήθησε το Αζερμπαϊτζάν να κερδίσει τον πόλεμο με την Αρμενία το 2020 που σκότωσε χιλιάδες και στις δύο πλευρές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές