Σε χαμηλό διετίας υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελβετία τον Νοέμβριο ενισχύοντας την εκτίμηση ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση για το 2023.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση στο τέλος Νοεμβρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που μετείχαν στην έρευνα του Bloomberg. H υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων οφείλεται στη μείωση των τιμών στα ξενοδοχεία, τα οργανωμένα ταξίδια, τα καύσιμα και τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη κατά του πληθωρισμού

Ο δομικός πληθωρισμός  επιβραδύνθηκε στο 1,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας πάτησε παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αλλά διατήρησε την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται πάνω από το εύρος στόχο (0-2%) σε όλο το υπόλοιπο 2023. Ωστόσο τα πρόσφατα στοιχεία ενισχύουν την εκτίμηση των οικονομολόγων ότι η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας θα διαψευστεί.

«Η χειμερινή ανάκαμψη του πληθωρισμού ακυρώνεται» εξηγεί στο Bloomberg o ανώτερος οικονομολόγος της Bantleon AG, Γιοέργκ Άντζελ. «Με τις μετρήσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου να έχουν διαμορφωθεί χαμηλότερα από το αναμενόμενο, δεν βλέπω άλλο τρόπο από το να μειώσει η SNB εμφανώς τις προβλέψεις της την επόμενη εβδομάδα».

Ο ίδιος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,5% το επόμενο έτος και εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα «θα θεωρήσει ότι έχει επιτευχθεί η αποστολή της να αγκυρώσει τον πληθωρισμό στο εύρος-στόχο της ».

Ο οικονομολόγος της EFG Asset Management, Τζιάν Λουίτζι Μαντρουτζάνο εκτιμά ότι «τα επιτόκια πολιτικής της SNB έχουν κορυφωθεί για αυτόν τον κύκλο και ότι το περιθώριο για μειώσεις των επιτοκίων πιθανότατα θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του 2024».

Οι εκτιμήσεις για την νομισματική πολιτική

Μέχρι στιγμής οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ανοίξει τη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων, ενώ έχουν επισημάνει ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσουν σε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

«Δεν μπορούμε ακόμη να δηλώσουμε ότι ο πληθωρισμός έχει νικηθεί πλήρως» είπε χαρακτηρστικά ο πρόεδρος της Τόμας Τζόρνταν σε συνέντευξή του στη NZZ στα τέλη του περασμένου μήνα. «Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις».

Η κεντρική τράπεζα αναφέρει ως παράγοντες αύξησης των τιμών το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, τα ενοίκια και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Μόνο το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο 18% τον Ιανουάριο.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή στην Ελβετία παραμένει χαμηλότερη από ό,τι σε πολλές προηγμένες οικονομίες, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο το ισχυρό νόμισμα της χώρας την έχει προστατεύσει από τις καταστροφές του πληθωρισμού αλλού.

Η οικονομία της Ελβετίας είχε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την ευρωζώνη Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο και ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα επεκταθεί κατά 0,8% φέτος. Αυτό είναι μπροστά από την πρόβλεψη του 0,6% για τη ζώνη του ευρώ, η οποία συρρικνώθηκε τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή