«Υποχρεωμένη» να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι η κυβέρνηση του Παναμά μετά το κλείσιμο του ορυχείου χαλκού που εκμεταλλεύεται η καναδική εταιρία First Quantum.

Ο Παναμάς εξετάζει μια απότομη μείωση των προβλέψεών του για την οικονομική ανάπτυξη του 2024, μετά τη δικαστική απόφαση που ανάγκασε την κυβέρνηση να διατάξει το κλείσιμο του προσοδοφόρου ορυχείου χαλκού της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας First Quantum, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Παναμάς: Αντισυνταγματική η σύμβαση της εταιρείας εξόρυξης First Quantum

Η ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της λατινοαμερικάνικης χώρας ενδέχεται να είναι 1-2% το επόμενο έτος, από την προηγούμενη εκτίμηση του 5%, δήλωσε ο Χέρμαν Αρμπολέδα , διευθυντής δημόσιων πολιτικών στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνέντευξή του την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του Παναμά Λορεντίνο Κορτίσο  ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο κλείσιμο του ορυχείου Cobre Panama της First Quantum, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του ΑΕΠ της χώρας, αφού το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η σύμβαση ήταν αντισυνταγματική.

Οι Παναμέζοι διαμαρτύρονται έντονα κατά του ορυχείου από τον Οκτώβριο, υποστηρίζοντας ότι το συμβόλαιο ήταν πολύ γενναιόδωρο. Την ίδια περίοδο η καναδική εταιρία έχει χάσει πάνω από το ήμισυ της κεφαλαιοποίησής της στην αγορά.

Αλλαγή στάσης απο τους επενδυτικούς οίκους

Η First Quantum ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει κινήσει διεθνή διαιτησία κατά του Παναμά. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υπολογίζουν ότι ο Παναμάς θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια δολάρια εάν χάσει την υπόθεση, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 70% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση του Κορτίσο απευθύνεται στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για να τους διαβεβαιώσει ότι ο Παναμάς εξακολουθεί να διαθέτει ένα υγιές νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στους επενδυτές να δραστηριοποιούνται.
Εν όψει της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, η S&P αναθεώρησε τις προοπτικές του Παναμά σε αρνητικές από σταθερές, λόγω των πιθανών κινδύνων για την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την οικονομική ανάπτυξη εάν η σύμβαση κριθεί άκυρη. Η JPMorgan προειδοποίησε επίσης ότι οι πιθανότητες να χάσει ο Παναμάς την επενδυτική του αξιολόγηση θα αυξηθούν σημαντικά.

Ο Παναμάς θέσπισε πρόσφατα νόμο που απαγορεύει όλες τις νέες παραχωρήσεις και επεκτάσεις εξόρυξης. Ο Αρμπολέδα δήλωσε ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει άλλες ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Για την First Quantum, οι εξελίξεις στον Παναμά θα μπορούσαν να αποτελέσουν επανάληψη της εμπειρίας της στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η μεταλλευτική εταιρία αποχώρησε από την αφρικανική χώρα το 2012 μετά την ακύρωση του συμβολαίου εξόρυξης που είχε συνάψει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή