Η αγορά σιδηρομεταλλεύματος φαίνεται να αντιμετωπίζει έλλειμμα για το υπόλοιπο του έτους λόγω των χαμηλών αποθεμάτων και της πτώσης της παραγωγής, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Αναλυτές σημειώνουν ότι το ύψος των πρόσφατων δημοσιονομικών δαπανών του Πεκίνου θα μπορούσε να αποτελεί θετικό σημάδι για το εγχώριο αναπτυξιακό κλίμα, κάτι που συχνά συνδέεται με έναν υγιέστερο κατασκευαστικό κλάδο και επομένως υψηλότερη ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα. Το μέταλλο που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή χάλυβα, είναι υλικό στρατηγικής σημασίας για κατασκευαστικά και μηχανολογικά έργα.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε ότι θα εκδώσει πρόσθετα κρατικά ομόλογα αξίας 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (139 δισ. δολαρίων) για να στηρίξει τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από καταστροφές και να αυξήσει τις δυνατότητες της χώρας ως προς την αντιμετώπιση καταστροφών.

Τούτου λεχθέντος, η Goldman παραμένει προσεκτική στο να αποδίδει υπερβολική αισιοδοξία στην άνοδο της ζήτησης χάλυβα από τον ταλαιπωρημένο τομέα ακινήτων της Κίνας.

Ανησυχία

Στο έλλειμμα συντελεί η μικρότερη προσφορά από τους κορυφαίους παραγωγούς σιδηρομεταλλεύματος, την Αυστραλία και τη Βραζιλία.

Οι παγκόσμιες προμήθειες σιδηρομεταλλεύματος το 2023 έχουν μειωθεί από 1,557 δισεκατομμύρια τόνους σε 1,536 δισεκατομμύρια τόνους, εκτιμά η Goldman.

«Αυτή η αναθεώρηση προς τα κάτω αντικατοπτρίζει την υποαπόδοση τόσο της προσφοράς στην Αυστραλία όσο και στη Βραζιλία κατά το τρίτο τρίμηνο», ανέφερε η έκθεση.

«Για τη Βραζιλία, οι αναλυτές των μετοχών μας απέδωσαν αυτή την υποαπόδοση σε αστοχία στον μεταφορικό ιμάντα S11D της Vale και στη χαμηλότερη παραγωγή στο νότιο σύστημα», πρόσθεσε.

Η Vale κατέχει το μεγαλύτερο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, το μεταλλευτικό συγκρότημα Serra Norte. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο βραζιλιάνικος γίγαντας εξόρυξης ανέφερε πτώση σχεδόν 4% από έτος σε έτος το τρίτο τρίμηνο στην παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος λόγω αστοχίας του ταινιόδρομου.

Επιπλέον, η Goldman παρατήρησε ότι το χαμηλό απόθεμα σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, πρόκειται επίσης να συμβάλει στο έλλειμμα.

Το αναμενόμενο έλλειμμα αποτελεί μια αντιστροφή της εικόνας που έδινε η προηγούμενη πρόβλεψη της Goldman, καθώς τότε η τράπεζα έκανε λόγο για πλεόνασμα.

Όσον αφορά τις τιμές, η Goldman αναμένει ότι ο μέσος όρος έτους για το σιδηρομετάλλευμα αναφοράς θα εκτιναχθεί από 101 δολάρια ανά τόνο σε 117 δολάρια ανά τόνο το 2023. Για το 2024, οι αναλυτές αναμένουν άλμα 22% από την προηγούμενη πρόβλεψή τους: Από 90 δολάρια ανά τόνο σε 110 δολάρια ανά τόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities