Πρωταθλητής!

Σε μήνα παραγωγής νομοσχεδίων εξελίσσεται ο Δεκέμβριος. Όμως οφείλω να ομολογήσω ότι στο πλαίσιο της κυβέρνησης με … «άνετο σκορ» κερδίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Την … «σκόνη» του βλέπουν οι άλλοι υπουργοί!

Αλλα δύο

Δεν είναι μόνο ότι «τρέχουν» στη Βουλή δύο νομοσχέδια και ο προϋπολογισμός. Η έκπληξη είναι τα άλλα δύο που σκοπεύει να φέρει μέχρι τις χριστουγεννιάτικες διακοπές! Ναι, ναι σωστά διαβάσατε. Αλλα δύο νομοσχέδια καταρτίζονται στο υπουργείο και έχει δώσει εντολή στους επιτελείς του να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Την ημέρα που θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από τη Βουλή. Γιατί;

Η … ξαπλώστρα

Για τον απλούστατο λόγο ότι θέλει να τα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, μετά από την ψήφιση του προϋπολογισμού! Τι αφορούν; Καλά το ένα αφορά στην ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο. Όμως η έκπληξη είναι το δεύτερο νομοσχέδιο! Αφορά στη χωροταξική τακτοποίηση της … ξαπλώστρας!

Κανόνες

Θυμάστε το «κίνημα της ξαπλώστρας» που ξέσπασε το περσινό καλοκαίρι – ξεκίνησε από την Πάρο και εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλες τις τουριστικές περιοχές; Ε, λοιπόν, ο κ. Χατζηδάκης καταρτίζει νομοσχέδιο για να ορίσει κανόνες! Αν είναι δυνατόν…. Κι όμως πιστεύει ότι μπορεί να το καταφέρει! Είναι μεγάλο πράγμα η ελπίδα….

Φιλολαϊκό

Αυτό το νομοσχέδιο πρόκειται να το εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, που μπορεί να είναι και το τελευταίο πριν από τα Χριστούγεννα. Από την άλλη πλευρά βέβαια – για «να πούμε και του στραβού το δίκιο» – μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το φορολογικό νομοσχέδιο με τον «κεφαλικό φόρο», η κυβέρνηση χρειάζεται μία φιλολαική νομοθέτηση που να αφορά σε ευαισθησίες μεγάλου τμήματος των πολιτών.

Ισορροπία

Για να μπορέσει λίγο να ισορροπήσει την αρνητική κριτική που έχει δεχθεί. Ετσι θα έρθουν και οι … ξαπλώστρες στο κυβερνητικό προσκήνιο. Το ότι βρισκόμαστε ακόμη στο Δεκέμβριο δεν έχει καμία σημασία. Μπορούμε να … ονειρευόμαστε τον Αύγουστο!

——

Οι διαγωνισμοί της φωτιάς…

Πόσα και πόσα δεν έχουν γραφτεί και άλλα τόσα και τόσα καταγγελθεί για τις μεγάλες ελλείψεις στα μέσα δασοπυρόσβεσης.

Κάθε φορά, κάθε καλοκαίρι όταν οι πυρκαγιές ξεσπούν και στο πέρασμα τους καίνε κάθε δέντρο κάθε εκτάριο, τόνοι μελανιού χύνονται για να γραφτούν και να επισημανθούν οι αδυναμίες της πολιτικής προστασίας.

Αν και χρειάστηκαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες στρέμματα να γίνουν στάχτη εντούτοις φαίνεται ότι αυτές οι καταγγελίες και διαμαρτυρίες πιάνουν τόπο.

Και δύο μεγάλοι διαγωνισμοί για την προμήθεια αεροσκαφών και εξοπλισμού πυρόσβεσης βγήκαν επιτέλους στον αέρα…

Οι κ.κ. Β. Κικίλιας και Π. Σταμπουλίδης

Τους κοινοποίησε στα social media ο εντεταλμένος σύμβουλος του PPF της ειδικής υπηρεσίας συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ κ. Πάνος Σταμπουλίδης.

Πρόκειται για διαγωνισμούς του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που ανέλαβε να ωριμάσει και να προκηρύξει η υπηρεσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα κείμενα τον διαγωνισμών και οι όροι βρίσκονται στο ΕΣΗΔΗΣ. Και ο πρώτος αφορά στην «Αγορά μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό Σώμα», με προϋπολογισμό 64.588.709,75 ευρώ.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών ηλεκτρονικά είναι μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2024 και υποβολής έντυπων φακέλων μέχρι τις 5 Ιανουαρίου.

Πυροσβεστικά αεροσκάφη

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στην «Προμήθεια 25 Αμφιβίων Μονοκινητήριων Αεροσκαφών Πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα», με προϋπολογισμό 154.858.600,00 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Από αυτά τα 19 είναι μονοθέσια και τα έξι διθέσια μονοκινητήρια αεροσκάφη, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στην Ελλάδα πλήρως συναρμολογημένα, στο αεροδρόμιο ή τα αεροδρόμια που θα υποδεικνύεται ή υποδεικνύονται από την Αναθέτουσα Αρχή.

Ταχύτητα

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι στα περίπου 247 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σημαντικό είναι πως από τη στιγμή που έγινε η ανάθεση από τον υπουργό κ. Βασίλη Κικίλιας στο PPF οι διαγωνισμοί βγήκαν πολύ γρήγορα στον αέρα σε διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών όπως μαθαίνω.

Μένει βέβαια να υπάρχει ανταπόκριση και συμμετοχή στους διαγωνισμούς και φυσικά να δούμε πότε θα παραληφθούν τα μέσα πυρόσβεσης.

———

Ο κ. Αρ. Παντελιάδης

Στους πρωταγωνιστές της ακρίβειας τα φώτα συνήθως πέφτουν στην κυβέρνηση, στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και δη στον κ. Κώστα Σκρέκα.

Αυτός είναι άλλωστε που δέχεται τα πυρά των διαμαρτυριών και φυσικά είναι κι εκείνος που κρατά και το πεπόνι και το μαχαίρι… Δηλαδή νομοθετεί και αποφασίζει πρόστιμα και άλλες παρεμβάσεις.

Σπάνια ακούμε τους άλλους πρωταγωνιστές, αυτούς της αγοράς. Τους «κακούς» αν θέλετε.

Στάθηκα λίγο σε μία δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής του ομίλου Metro (σούπερ μάρκετ My Market και MetroCash & Carry) του κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη.

Πρόκειται για ένα από τα ισχυρά στελέχη και δυναμικούς επιχειρηματίες του λιανεμπορίου. Και ο λόγος του πάντα έχει μία βαρύτητα καθώς σπάνια θα εμφανιστεί και μιλήσει.

«Πάταξον μεν, άκουσον δε…»

Στο ετήσιο συνέδριο του ΙΕΛΚΑ μίλησε και υπό την ιδιότητα του προέδρου της ΕΣΕ (του φορέα εκπροσώπησης των σούπερ μάρκετ). «Είμαστε το τελευταίο μίλι στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο δικό μας ταμείο οι Έλληνες καταναλωτές αφήνουν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους που έχει πιεστεί αρκετά τον τελευταίο καιρό», είπε προσδιορίζοντας αφενός το ρόλο του στην αλυσίδα των αυξήσεων των τιμών και ταυτόχρονα απορρίπτοντας την όποια ευθύνη.

«Οι αυξήσεις στον κύκλο εργασιών του κλάδου είναι δυστυχώς πληθωριστικές και η κερδοφορία μας έχει πιεστεί σημαντικά, κάτω από τα διεθνώς αποδεκτά όρια ασφάλειας του κλάδου. Παράλληλα, επενδύουμε ποσά πολλαπλάσια της κερδοφορίας μας για logistics, επέκταση δικτύου, ανακαινίσεις καταστημάτων, νέες τεχνολογίες κ.ά. Και, ίσως το σημαντικότερο, συντηρούμε δεκάδες χιλιάδες άμεσες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες χιλιάδες εξαρτημένες», εξήγησε παρουσιάζοντας τις θέσεις τους κλάδου για να πει μετά απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Πάταξον μεν, άκουσον δε», είπε ο κ. Παντελιάδης χρησιμοποιώντας την ιστορική απάντηση του Θεμιστοκλή στον ναύαρχο των Σπαρτιατών Ευρυβιάδη λίγο πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Και συνέχισε ο κ. Παντελιάδης: «Γιατί το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις και στον κλάδο μας λειτουργούμε με αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, υψηλό ανταγωνισμό και διαφάνεια…»

Δεν ξέρω αν συγκινήθηκε ο κ. Σκρέκας αλλά οι καταναλωτές μάλλον όχι…

——

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories