«Βούτυρο ή κανόνια»

«Βούτυρο ή κανόνια;». Πρόκειται για παμπάλαιο δίλημμα που αφορά τις διάφορες εκφάνσεις της αριστεράς. Χθες όμως το έθεσε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Κι είναι αλήθεια πως το σχηματοποίησε με εξαιρετικά ευρηματικό τρόπο. Η συνέντευξη αφορούσε στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή. Και στο «στενό μαρκάρισμα» πιεζόταν γιατί δεν δίνει κάτι!

Τρία αυτογκόλ

Τότε λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης απάντησε – εκφέροντας μάλλον τον καημό του! – λέγοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ξεκινά με τρία αυτογκόλ από τα αποδυτήρια: πρώτο, έχει σκεφτεί το χρέος, δεύτερο, το ασφαλιστικό και τρίτο, την άμυνα! Μετά από αυτά ότι περιθώρια του απομένουν κατανέμει τα υπόλοιπα κονδύλια!

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης

Την Τετάρτη πάντως θα κορυφωθεί η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το φορολογικό – βασική … «συνιστώσα» του οποίου είναι ο «κεφαλικός φόρος» σε 500.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Θα πάρουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κινητοποιήσεις

Και η αντιπαράθεση θα «χτυπήσει κόκκινο», δεδομένων των απεργιακών κινητοποιήσεων των ταξιτζήδων και των διαμαρτυριών άλλων ομάδων ελευθέρων επαγγελματιών. Και το βράδυ της Πέμπτης – μιας εξόχως δύσκολης μέρας, λόγω της ολιγόωρης επίσκεψης του τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν – το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί. Βοήθεια μας….

Το «κίνημα του κουραμπιέ»

Λίγο ακόμη και μέσα στον αντί – πληθωριστικό του οίστρο ο υπουργός Ανάπτυξης θα προκαλούσε το … «κίνημα του κουραμπιέ»! Με πρωταγωνιστές τους αρτοποιούς και τους ζαχαροπλάστες! Τελικώς απεφεύχθη και τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά….

Λάθος!

Ο κ. Σκρέκας επιχείρησε να επαναλάβει το λάθος που έκανε πέρυσι τέτοιο καιρό ο τότε συνάδελφος του κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Δηλαδή προσπάθησε να βάλει στο χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού» τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Γλυκίσματα με εξαιρετικά εποχιακή κίνηση.

Διόρθωση

Και τις γιορτινές ημέρες τα αρτοποιεία και τα ζαχαροπλαστεία προσπαθούν να βελτιώσουν τις πωλήσεις τους με «κράχτες» αυτά τα δύο παραδοσιακά γλυκά. Μόλις κυκλοφόρησε πως εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» σηκώθηκε μεγάλος κουρνιαχτός. Και τελικώς ο υπουργός Ανάπτυξης εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση. Κι όλα καλά….

Η Πτολεμαϊδα 5

Στα χέρια της ΔΕΗ πέρασε η νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα, Πτολεμαΐδα 5.

Το μεγαλύτερο και πλέον απαιτητικό ενεργειακό έργο της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα και μία επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ αφού ολοκληρώθηκε από την ΤΕΡΝΑ και επιβεβαιώθηκε από τη δοκιμαστική εμπορική λειτουργία η πλήρης τεχνική της επάρκεια, είναι πια υπό την ευθύνη της δημόσιας εταιρείας.

Σκληρές μάχες

Κι όμως η Πτολεμαΐδα 5, χωρίς την προσθήκη της οποίας κανείς στο ενεργειακό γίγνεσθαι δεν μπορεί να φανταστεί το ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού σήμερα, έδωσε σκληρές μάχες αμφισβήτησης, ακόμα και επιβίωσης, κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της περιόδου των δέκα ετών που μεσολάβησαν από τα τέλη Μαρτίου του 2013 και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ, μέχρι σήμερα. Μάλιστα, δεν έλειπαν και οι φωνές που έλεγαν πως όταν ολοκληρωθεί η Πτολεμαΐδα 5 θα είναι μία ολοκαίνουργια «μονάδα-φάντασμα», αφού ποτέ δεν θα ήταν ευθέως ανταγωνιστική των μονάδων φυσικού αερίου και άρα θα έμενε εκτός της αγοράς ηλεκτροπαραγωγής.

Δύσκολο έργο

Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται όταν η χώρα έμπαινε στα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Μεγάλο μέρος της κατασκευής του έπρεπε να υλοποιηθεί εν μέσω ρεαλιστικών φόβων περί οικονομικής κατάρρευσης της ίδιας της ΔΕΗ, υπό το βάρος των δυσθεώρητων ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχε συσσωρεύσει μέχρι το 2019 από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως χρειάστηκε η συμβολή του ίδιου του κατασκευαστή του έργου, της ελληνικής τεχνικής εταιρείας ΤΕΡΝΑ, που μέσω των συνεργασιών της με τους υπεργολάβους και προμηθευτές της εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 800 εκατ. ευρώ από τον γερμανικό οίκο Heules Hermes για λογαριασμό της ΔΕΗ στην αρχή του έργου, ενώ σε μία περίοδο που το εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρισκόταν σε δεινή κατάσταση, η ΤΕΡΝΑ κατάφερε να εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες εγγυητικές και τις απαραίτητες γραμμές χρηματοδότησης.

Η ΤΕΡΝΑ

Κι όχι μόνο. Αρκετές φορές η θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη φάση της κατασκευής ανέλαβε πολλές φορές ευθύνες που δεν της αναλογούσαν.

Όπως για παράδειγμα να «γεφυρώσει» το χάσμα που προέκυπτε πριν το 2019 λόγω αδυναμίας της ΔΕΗ να καταβάλει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την πληρωμή των εργασιών και των προμηθευτών, χρηματοδοτώντας άτοκα η ίδια για μήνες οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μη διακοπούν οι πληρωμές προς τους 2.000 εργαζομένους στο εργοτάξιο και τους δεκάδες προμηθευτές και υπεργολάβους, και να αποφευχθεί ως εκ τούτου ο κίνδυνος διακοπής των εργασιών.

Ναυαρχίδα

Σήμερα, με τη μονάδα να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς όλες τις δοκιμές, η Πτολεμαΐδα 5, ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο με πλήθος τεχνικών προκλήσεων, ετοιμάζεται να κάνει την επίσημη εμφάνισή της ως η «ναυαρχίδα» της ΔΕΗ στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.

O ΣΕΒ στην COP 28

Οι μεγάλες κυρίως ενεργειακές εταιρείες αλλά και βιομηχανίες της χώρας έσπευσαν να συμμετέχουν στην COP 28.

Το έδαφος… το έστρωσε, όπως σας είχα ενημερώσει, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το περίπτερο που ετοίμασε στο Ντουμπάι οργανώνοντας διάφορες θεματικές συζητήσεις.

Ανάμεσα τους, λοιπόν και ο ΣΕΒ, o οποίος συμμετέχει στην ελληνική αντιπροσωπεία.

Η COP28 έχει ως στόχο την προώθηση και ενίσχυση των παγκόσμιων προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για την ελληνική βιομηχανία, όπως και για όλη την οικονομία, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η πράσινη μετάβαση με τρόπο που να διασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια και την ανταγωνιστικότητα είναι υψίστης σημασίας ζήτημα.

Ο κ. Δ. Παπαλεξόπουλος

Ο ΣΕΒ συμμετέχει σε δύο συζητήσεις σήμερα Τρίτη. Η πρώτη συζήτηση είναι μεταξύ του κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, Προέδρου του ΔΣ του ΣΕΒ και της ΤΙΤΑΝ ΑΕ  και του Εκτελεστικού Προέδρου της Iberdrola κ. Ignacio Galan με θέμα: «Βιομηχανία και Καθαρή Ενέργεια» (A meetup of Industry and Clean Energy).

Στη δεύτερη συζήτηση, ο κ. Παπαλεξόπουλος θα συντονίσει πάνελ, με τίτλο: «Πρασινίζοντας την επιχειρηματικότητα» (Greening the Industry), στο οποίο θα μιλήσουν κορυφαία στελέχη από μέλη του ΣΕΒ, όπως η ΤΙΤΑΝ ΑΕ, η ΤΕΜΕΣ ΑΕ, και η Mytilineos. Οι συζητήσεις θα φιλοξενηθούν από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου στο περίπτερο της ελληνικής συμμετοχής στην COP 28.

Η διεθνής προβολή

Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν στο διεθνές κοινό τις σημαντικές επενδύσεις, την πολύτιμη τεχνογνωσία και τη σημαντική ερευνητική δραστηριότητα για την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories