Σημαντική υποχώρηση κατά 2,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, επιστρέφοντας σε χαμηλό πέντε μηνών, καθώς η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης ανησύχησε τις αγορές για τη ζήτηση και αντιστάθμισε την υποχώρηση των αποθεμάτων αργού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent υποχώρησαν κατά 1,96 δολάρια ή 2,53% στα 75,27 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI υποχώρησαν κατά 2,19 δολάρια ή 3,03% στα 70,14 δολάρια το βαρέλι.

Wall Street: Προσπάθεια αντίδρασης μετά τις πιέσεις που δέχθηκε χθες

Τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 5,4 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, υπερπενταπλασιάζοντας την αύξηση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,6 εκατομμύρια βαρέλια, ξεπερνώντας κατά πολύ την πτώση των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών που προέβλεπαν οι αναλυτές.

«Υπάρχει καταστροφή της ζήτησης στον τομέα των καυσίμων. Η αγορά είναι περισσότερο επικεντρωμένη στη ζήτηση παρά στην προσφορά αυτή τη στιγμή» εξηγεί στο Reuters ο ανώτερος αντιπρόεδρος συναλλαγών της BOK Financial, Ντένις Κίσλερ.

Την Τρίτη, και οι δύο δείκτες διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 6 Ιουλίου, καταγράφοντας την τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με απώλειες.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+

Ο ΟΠΕΚ+  ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι τα μέλη του συμφώνησαν σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής κατά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Αυτή την εβδομάδα, Σαουδάραβες και Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να παραταθούν ή να εμβαθύνουν πέραν του Μαρτίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ταξιδεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Το πετρέλαιο και ο ΟΠΕΚ+  συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών.

Οι ανησυχίες σχετικά με την πορεία της κινεζικής οικονομίας  επιβάρυναν επίσης τις τιμές, μία ημέρα μετά τη μείωση των προοπτικών της αξιολόγησης της Κίνας από σταθερές σε αρνητικές από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Στις ΗΠΑ, η πτώση των εξαγωγών προκάλεσε διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβριο, γεγονός που θα μπορούσε να παρασύρει την οικονομική ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

«Είναι σαφές ότι οι έμποροι αισθάνονταν ήδη πτωτικά και τώρα το πετρέλαιο έχει επιστρέψει σε χαμηλό πέντε μηνών και οδεύει προς μια πέμπτη ημέρα απωλειών» τονίζει ο αναλυτής της OANDA Craig Erlam.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities