Μια θέση που δεν μπορεί να αγνοηθεί απο την Tesla, μετέφεραν στο Reuters εκπρόσωποι του νορβηγικού επενδυτικού ταμείου καθώς είναι ένας εκ των μεγαλυτέρων επενδυτών στο χρηματιστήριο, παγκοσμίως.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla Inc θα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Παρασκευή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας που διαχειρίζεται κεφάλαια 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Tesla: Οξύνεται η διαμάχη με τους εργαζομένους στη Σουηδία

Ο γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία του Ιλον Μασκ, αντιμετωπίζει αντιδράσεις στις σκανδιναβικές χώρες από συνδικάτα και ορισμένα συνταξιοδοτικά ταμεία λόγω της άρνησής της να αποδεχθεί το δικαίωμα των Σουηδών μηχανικών για συλλογικές διαπραγμάτευσεις που αφορούν τους μισθούς και άλλα θέματα.

Ενας απο τους μεγαλύτερους μετόχους της Tesla

Η θέση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας δεν μπορεί να αγνοηθεί και για έναν άλλο λόγο: Η Norges Bank Investment Management (NBIM), η οποία διαχειρίζεται το νορβηγικό ταμείο, είναι ο 7ος μεγαλύτερος μέτοχος της Tesla με ποσοστό 0,88% αξίας περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Αναμένουμε από τις εταιρείες στις οποίες επενδύουμε να σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών δικαιωμάτων», ανέφερε η NBIM σε δήλωση για το Reuters, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη σύγκρουση της Tesla με τους Σουηδούς εργαζομένους της.

«Το 2022 υποστηρίξαμε μια πρόταση μετόχων στην Tesla που ζητούσε από την εταιρεία να εισαγάγει μια πολιτική σεβασμού του δικαιώματος στην οργάνωση», πρόσθεσε.

Η πρόταση αυτη η οποία ,σύμφωνα με το NBIM, υποστηρίχθηκε από το 32% όσων ψήφισαν, καλούσε την Tesla να υιοθετήσει μια πολιτική σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνέστησε την αρνητική ψήφο.

Η Tesla, η οποία έχει φέρει επανάσταση στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχει καταφέρει να αποφύγει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τους περίπου 127.000 εργαζομένους της και ο διευθύνων σύμβουλος Ιλον Μάσκ έχει εκφράσει έντονα την αντίθεσή του στα συνδικάτα.

Το κλίμα συμπαράστασης στους απεργούς και δυσαρέσκειας απέναντι στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει και άμεσα οικονομικά αποτελέσματα καθώς το PensionDanmark, ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Δανίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι έχει εκποιήσει τις συμμετοχές της στην Tesla ύψους 69 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο διαχειριστής κεφαλαίων Paedagogernes Pension έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά του και θα εκποιήσει τη συμμετοχή του ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επενδύσεις με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας έχει ξεχωριστό συμβούλιο δεοντολογίας, το οποίο μπορεί να συστήσει στην NBIM να αποεπενδύσει από εταιρείες που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του , οι οποίες  βασίζονται σε διεθνή πρότυπα που έχουν καταρτιστεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και σε παγκόσμιες συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναφέρεται μάλιστα ότι οι εταιρείες στις οποίες επενδύει «θα πρέπει να συνεργάζονται με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους, όπως τα συνδικάτα».

Η διαμάχη της Tesla με τους μηχανικούς της στη Σουηδία , που άρχισε στις 27 Οκτωβρίου, έχει προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης στο οποίο συμμετέχουν εργαζόμενοι απο διαφορετικούς κλάδους και σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες.

Οι εργάτες αποβάθρας, οι οδηγοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι καθαριστές είναι εργαζόμενοι που αρνούνται ή απειλούν να αρνηθούν να εξυπηρετήσουν την Tesla σε ένδειξη συμπαράστασης στους Σουηδούς μηχανικούς της IF Metall.

Η Tesla έχασε νομική αγωγή κατά της ταχυδρομικής υπηρεσίας της Σουηδίας καθώς το δικαστήριο αποφάσισε την Πέμπτη ότι η PostNord δεν χρειάζεται, προς το παρόν, να παραδώσει πινακίδες κυκλοφορίας στην ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία, μια διαδικασία που είχαν μπλοκάρει οι εργαζόμενοι της ταχυδρομικής υπηρεσίας σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή