
Αποτελεί τη νέα τάση που κυριαρχεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με τον τζίρο τους να ξεπερνά στη χώρα μας τα 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση τα έτοιμα και ημιέτοιμα γεύματα αποτελούν μέρος στο καλάθι των καταναλωτών.
Σούπερ μάρκετ: Με σνακ, αναψυκτικά και αλκοολούχα ποτά γέμισαν το καλάθι τους οι Έλληνες στο 10μηνο
Φρέσκα, κατεψυγμένα, κονσέρβες, ακόμα και αποξηραμένα αποτελούν λύση, η οποία μάλιστα θεωρείται από πολλούς και τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων, αφού αγοράζουν τόσο όσο θέλουν να καταναλώσουν, χρειάζονται λιγότερο χρόνο και ενέργεια για να το μαγειρέψουν και παράλληλα η τελευταία τάση που αποτελεί τα λεγόμενα φρέσκα πακέτα (fresh box), που περιλαμβάνουν όλα τα υλικά που χρειάζεται μια συνταγή στις απαραίτητες ποσότητες, βοηθά στην αποφυγή της σπατάλης πρώτων υλών που συχνά και καταλήγουν στα σκουπίδια.
Πλέον ο ένας στους δύο καταναλωτές (49%) βασίζει τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό της διατροφής του στα έτοιμα και ημιέτοιμα φαγητά έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξει από μια μεγάλη ομάδα προϊόντων.
Στη διάρθρωση της αγοράς έτοιμων φαγητών ανά κύρια ομάδα προϊόντων σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς και της ICAP η κατηγορία των κατεψυγμένων φαγητών κατέχει ποσοστό περίπου ποσοστό 47% – 50% επί του συνόλου, οι κονσέρβες με 25%, τα φαγητά ψυγείου 16% είτε πρόκειται για έτοιμα ή ημιέτοιμα γεύματα με ανοδική πορεία, τα αποξηραμένα φαγητά (σούπες, ζυμαρικά, νουντλς, κ.τ.λ.) 3% και 9,6% τα προϊόντα ζεστής γωνιάς.
Το γεγονός ότι η πανδημία έκανε τους ανθρώπους να επαναξιολογήσουν το μαγείρεμα στο σπίτι έστρωσε το έδαφος για αυτή την κατηγορία ενώ η ακρίβεια και οι περικοπές στις παραγγελίες εκτός σπιτιού άνοιξαν την όρεξη της βιομηχανίες τροφίμων να εμπλουτίσουν την γκάμα των προϊόντων τους και να προσφέρουν από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές έως ιταλική και ασιατική κουζίνα.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ELTRUΝ το 27% των Ελλήνων δηλώνουν ότι μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι σε σχέση με πριν από την πανδημική και την ενεργειακή κρίση, γεγονός που τροφοδοτεί μεγάλη ζήτηση στην κατηγορία των ημιέτοιμων γευμάτων.
Επενδύσεις
Η κατηγορία των έτοιμων φαγητών αποτελεί πλέον δυναμικό κλάδο, στον οποίο επενδύουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ενώ το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται και εξαγορές. Ο κλάδος των τυποποιημένων γευμάτων τα οποία διατίθενται μέσω των σουπερμάρκετ διακρίνεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: στα κατεψυγμένα, τα θερμοκρασίας ψυγείου, τα θερμοκρασίας περιβάλλοντος και τα αποξηραμένα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP η κατηγορία των κατεψυγμένων έτοιμων φαγητών εκτιμάται ότι αυξήθηκε σχεδόν κατά 8% στην τριετία 2019 – 2021 και 1,1% στο διάστημα 2021 – 2022. Οι κατεψυγμένες πίτες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων της κατηγορίας αυτής και ακολουθούν τα κατεψυγμένα έτοιμα γεύματα με βάση το κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο, ενώ έπονται οι υπόλοιποι τύποι κατεψυγμένων γευμάτων με μεγάλη διαφορά.
Τα έτοιμα φαγητά σε κονσέρβες εμφάνισαν άνοδο 6,3% το 2020 επί των συνολικών πωλήσεών τους που συνεχίστηκε το 2021 με ρυθμό της τάξης του 3% και όπως εκτιμάται η αύξηση θα συνεχιστεί ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και των έτοιμων γευμάτων ψυγείου όπου τα τελευταία χρόνια νέα προϊόντα ψυγείου διατίθενται στην αγορά, όπως είναι οι έτοιμες σαλάτες – γεύματα, ready to cook, fresh box που έχουν κερδίσει μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

JP Morgan για ΟΠΑΠ: Στα 22,5 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για τη μετοχή
Μετά από μια πολύ ισχυρή χρονιά το 2024, ο ΟΠΑΠ ξεκινά με ακόμη ένα δυνατό τρίμηνο σημειώνει η JP Morgan για τον ΟΠΑΠ

Στο 1,5 δισ. τα έσοδα της Metlen για το α΄ τρίμηνο - Το ορόσημο του Λονδίνου
«Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτεί ένα ορόσημο για τη METLEN στο Λονδίνο», τόνισε ο πρόεδρος και CEO της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος

Τι έδειξε το «πασχαλινό» ταμείο των σούπερ μάρκετ – Από ποιο προϊόν έχασαν 4-5 εκατ. ευρώ
Πηγές της αγοράς των σούπερ μάρκετ μιλώντας προς τον ΟΤ, αναφέρουν ότι η πασχαλινή αγορά κινήθηκε μέτρια φέτος

Πώς οι τράπεζες θωρακίζουν την κερδοφορίας τους - Στη μάχη οι ομολογιακές εκδόσεις
Οι πιέσεις που ασκούν στις τράπεζες οι μειώσεις των επιτοκίων - Η εκδοτική δραστηριότητα θα συνεχισθεί και φέτος με αμείωτη ένταση

Δωδώνη: Νέο εργοστάσιο στα Ιωάννινα και επενδύσεις έως 200 εκατ. από τους αδελφούς Σαράντη
Τι λέει στον ΟΤ ο Δημήτρης Σαράντης για την εξαγορά της Δωδώνης και τα σχέδια για την επόμενη μέρα της εταιρείας

Η Pink Woman μιλάει... ιταλικά - Η εξωστρέφεια και ο τζίρος ρεκόρ
Στην Ιταλία συνεχίζεται η ανάπτυξη του brand Pink Woman - Πώς αποδίδει το επιχειρηματικό μοντέλο επί ελληνικού εδάφους

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής προτάσεων για νέα δράση κατάρτισης σε κλάδους αιχμής
H υποβολή προτάσεων ξεκινά σήμερα και η προθεσμία υποβολής θα λήξει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΥΠΑ

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες