Στα όρια της ανοχής τους προς εταιρείες του τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) φτάνουν οι επενδυτές, καθώς μετά την «έκρηξη» που καταγράφηκε στον εν λόγω κλάδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι μετοχές έχουν καταγράψει απότομη προσγείωση, λόγω της ανησυχίας για τις υψηλές αποτιμήσεις και την γενικότερη επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών.

Η ιστορία του Fintech

Ενδεικτικό των «τεντωμένων νεύρων» που επικρατούν στην αγορά είναι το αίτημα της επενδυτικής εταιρείας Bluebell Capital Partners προς τη γαλλική εταιρεία πληρωμών Worldline να αναδιατάξει το διοικητικό της συμβούλιο και να αντικαταστήσει τον πρόεδρό της για να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς» μετά την πτώση των μετοχών της κατά σχεδόν 60% μέσα σε μία ημέρα.

Η Bluebell, η οποία κατέχει μη γνωστοποιούμενη συμμετοχή στη Worldline, ζήτησε επίσης από την εταιρεία να επανεξετάσει την απόδοση του διευθύνοντος συμβούλου Gilles Grapinet, σύμφωνα με επιστολή που είδε το Bloomberg.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία»

Δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση της έναρξης μιας μεγάλης αναδιάταξης του διοικητικού συμβουλίου», ανέφερε η επενδυτική εταιρεία. Ζήτησε δε την άμεση παραίτηση τεσσάρων διευθυντών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Bernard Bourigeaud.

Οι πιέσεις της Bluebell προς την Worldline ξεκίνησαν μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της τελευταίας, στις 25 Οκτωβρίου, ότι η αύξηση των πωλήσεων θα είναι πολύ μικρότερη από την αναμενόμενη φέτος. Η μετοχή έπεσε κατά 59% εκείνη την ημέρα ενώ έχει υποχωρήσει κατά 80% τα τελευταία τρία χρόνια.

Πλήγμα

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Worldline έχει πληγεί από την κίνηση της γερμανικής χρηματοπιστωτικής εποπτικής αρχής BaFin να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς σε μια θυγατρική της στη χώρα, επειδή δεν κατάφερε να αποτρέψει απάτη από τρίτα μέρη με πιστωτικές κάρτες.

Για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Bluebell, η Worldline θα πρέπει επίσης να μειώσει το μέγεθος του διοικητικού της συμβουλίου σε εννέα έως 13 μέλη, από τα 17 που είναι σήμερα αλλά και να εκποιήσει το τμήμα υπηρεσιών κινητικότητας και ηλεκτρονικών συναλλαγών, χαρακτηρίζοντάς το ως μη βασική μονάδα.

Η εταιρεία

Η Bluebell κατατάσσεται στην κατηγορία των «ακτιβιστών» επενδυτών. Ιδρυθείσα από τους Giuseppe Bivona και Marco Taricco, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει εκστρατείες εναντίον εταιρειών υψηλού προφίλ, από τον γαλλικό όμιλο τροφίμων Danone και την αλυσίδα κινηματογράφων Cineplex, ως τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK και τη γερμανική εταιρεία παραγωγής χημικών Bayer.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επενδυτική εταιρεία συνέβαλε στην απομάκρυνση του προέδρου της Danone, Emmanuel Faber. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του Mark Langer από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του οίκου μόδας Hugo Boss μετά από πιέσεις του ίδιου επενδυτικού ταμείου.

Το 2020, η εταιρεία ζήτησε από την Vestas Wind Systems A/S να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο των υπεράκτιων δραστηριοτήτων της. Εκείνο τον Οκτώβριο, ο γίγαντας των ανεμογεννητριών δήλωσε ότι θα εξαγόραζε τον εταίρο της υπεράκτιας κοινοπραξίας του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή