Η επιστροφή των εργαζομένων στο φυσικό χώρο του γραφείου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης θα κοστίσει αρκετά παραπάνω στις εταιρείες και τους εργοδότες στο Παρίσι. Οι εργαζόμενοι στο Παρίσι θα παραιτούνταν ή θα απαιτούσαν αύξηση των αποδοχών τους, αν τους ζητούσαν να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.

Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg Intelligence, μόνο το 28% του εργατικού δυναμικού της γαλλικής πρωτεύουσας θα επέλεγε να παραμείνει στη δουλειά του με το υφιστάμενο επίπεδο αμοιβής του, αν του ζητούσαν να εργάζεται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, γεγονός που εξηγεί γιατί θα προτιμούσαν να παραιτηθούν ή να απαιτήσουν αύξηση των αποδοχών τους.

Εργασία: Πιο «χαλαρή» η σχέση των εργαζομένων με το γραφείο

Ευελιξία ή αυξήσεις

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη στις 15-16 Νοεμβρίου σε 250 υπαλλήλους εταιρειών με γραφεία στο Παρίσι, διαπίστωσε ότι το 34% θα προτιμούσε να βρει νέα δουλειά παρά να παραμείνει στην υπάρχουσα, αν έχανε το δικαίωμά του να εργάζεται από το σπίτι. Περίπου το ένα τέταρτο δήλωσε ότι θα παρέμενε μόνο αν του δινόταν αύξηση μισθού έως και 20%.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εργοδότες του Παρισιού ίσως χρειαστεί να συνεχίσουν να ακολουθούν τις πολιτικές εργασίας από το σπίτι για να διατηρήσουν το προσωπικό τους – σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να το πάρουν απόφαση πως θα τους πληρώνουν περισσότερα ως αποζημίωση για την απώλεια αυτής της ευελιξίας.

Λογικό εάν σκεφτεί κανείς ότι το 12% των ερωτηθέντων εκτιμούν τόσο πολύ την ευελιξία τους, ώστε είναι πρόθυμοι να αλλάξουν θέση εργασίας και να δεχτούν μείωση μισθού έως και το ένα πέμπτο, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμά τους να εργάζονται από το σπίτι.

Ήρθε για να μείνει

Οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας έγιναν πιο διαδεδομένες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν το lockdown ανάγκασε το προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι. Οι πολιτικές αυτές παρέμειναν και μετά την πανδημία και έχουν γίνει ένας τρόπος για τις εταιρείες να προσελκύουν και να διατηρούν ταλέντα. Η έρευνα δείχνει πόσο εκτιμούν οι εργαζόμενοι τις ευέλικτες πολιτικές εργασίας και υποδηλώνει ότι μάλλον ήρθαν για να μείνουν.

«Η εργασία από το σπίτι είναι ευρέως διαθέσιμη, με το 80% των ερωτηθέντων να επιλέγει μια μορφή απομακρυσμένης εργασίας», διευκρίνισε η αναλύτρια της Bloomberg Intelligence Sirine Bouzid. «Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που αναμένεται ότι η ευελιξία θα αποτελέσει ένα μόνιμο στοιχείο της νέας κανονικότητας. Μόλις το 7% του δείγματός μας εξάλλου πίστευε ότι η υβριδική εργασία θα σταματούσε να προσφέρεται μέχρι το τέλος του έτους».

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους οι Παριζιάνοι εργοδότες μπορούν να προσελκύσουν το προσωπικό πίσω στο γραφείο χωρίς να το πληρώνουν περισσότερο. Η μεταφορά γνώσεων και η δικτύωση αναφέρθηκαν από το 36% και το 34%, αντίστοιχα, ως κίνητρα για να έρθουν στο γραφείο, γεγονός που αναδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον εργασίας που ενθαρρύνει τη συνεργασία.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν επίσης τις δυνατότητες για υπηρεσίες ευεξίας, την ανακύκλωση, τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την πράσινη ενέργεια ως χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τους προσελκύσουν ξανά στο φυσικό χώρο του γραφείου.

Ορισμένοι παράγοντες όμως είναι εκτός του ελέγχου των εργοδοτών. Περίπου το 46% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν τη μετακίνηση ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιστροφή στο γραφείο, με πολλούς να επισημαίνουν τις καθυστερήσεις, τις απεργίες και τον χρόνο μετακίνησης ως παράγοντες που τους αποθαρρύνουν να επιστρέψουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή