Με σταθερά ανοδικά βήματα συνέχισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του την επανεργοποίηση της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η οποία οδήγησε τον γενικό δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 1.290 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,72% στις 1.292,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.284,83 μονάδων (+0,09%) και 1.292,52 μονάδων (+0,73%). Ο τζίρος ανήλθε στα 88,3 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 22,1 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια αξίας 7,3 εκατ.  ευρώ.

Wall Street: Εν αναμονή της Fed

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,96% στις 3.133,28 μονάδες, ενώ στο -0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.188,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,91% στις 1.066,85 μονάδες.

Σε υψηλά 3μηνου

Η αγορά είχε να δει επίπεδα πάνω από τις 1.280 μονάδες από τις 5 Σεπτεμβρίου, όταν και είχε αρχίσει το «ταξίδι» της προς τις 1.105 μονάδες. Πλέον ο στόχος των 1.300 μονάδων έρχεται πιο κοντά, ειδικά εάν η επανεργοποίηση των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μετά από αρκετές ημέρες εσωστρέφειας.

Την ίδια ώρα, η αγορά κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις πιέσεις αρκετών τίτλων για ακόμη μία ημέρα και μείωσε τις επιφυλάξεις για το πρόσφατο ράλι κερδών των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων, οι οποίες παραδοσιακά ανεβαίνουν στο άρμα της ανόδου κατά τα τελευταία στάδια. Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr, μπορεί η αγορά να μην έχει εκπλήξει με τις επιδόσεις της από την αρχή του Δεκεμβρίου, αλλά ουδείς πρέπει να παραβλέψει ότι κινείται σε σταθερό ανοδικό ρυθμό, με τις απαραίτητες στάσεις της μέχρι τώρα. Και αυτή η εικόνα μόνο υγιής μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού βλέπουμε και τις εναλλαγές των πρωταγωνιστών, ειδικά στο μέτωπο των συναλλαγών, σε μεγαλύτερο εύρος του ταμπλό.

Τα επιχειρήματα για όσους υποστήριζαν το τελευταίο βέβαια προσέκρουσαν και στο γεγονός ότι η πλειονότητα των κινήσεων έχει ορίζοντα πλέον το 2024 και τους κλάδους που εκτιμάται ότι θα πρωταγωνιστήσουν στο πλαίσιο των ευρύτερων επιδόσεων της οικονομίας. Μιας οικονομίας που όπως αναφέρουν αρκετοί αναλυτές θα κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους της ευρωζώνης, αν και δεν λείπουν οι επιφυλάξεις.

Σήμερα η Capital Economics ήταν σημαντικά αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το νέο έτος, αλλά χθες η Deutsche Bank ήταν πιο επιφυλακτική. Κοινός παρονομαστής όλων όμως είναι ότι η εγχώρια οικονομία θα τα πάει πολύ καλύτερα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ευρωπαϊκής ανάπτυξης, ίσως και ύφεσης σε ορισμένες χώρες, με πολλά ορόσημα που θα μετασχηματίσουν την παραγωγική ικανότητα να αναμένονται την ερχόμενη χρονιά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, τη σκυτάλη της ανόδου πήρε σήμερα η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με την Alpha bank και την Εθνική να κερδίζουν 2,61% και 2,07% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Eurobank, ΔΕΗ, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Aegean, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil, ενώ ΓΕΚ Τέρνα και Quest έκελισαν αμετάβλητες. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Autohellas, Cenergy, Jumbo, Σαράντης, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών