Η παραγωγή πετρελαίου της Γουιάνας ανθεί και αυξάνεται με πρωτοφανή ρυθμό, σύμφωνα με τον ενεργειακό ειδικό Νταν Γέργκιν.

«Η Γουιάνα είναι πολύ σημαντική γιατί έχει την ταχύτερη υπεράκτια ανάπτυξη πετρελαίου στην ιστορία του κόσμου», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC τη Δευτέρα.

Η Exxon Mobil και η Chevron έχουν και οι δύο επεκτείνει τα ίχνη τους στην περιοχή. Η Exxon ξεκίνησε την παραγωγή στο τρίτο της έργο στην Payara της Γουιάνας φέτος, ανεβάζοντας τη συνολική παραγωγική της ικανότητα στην περιοχή σε περίπου 620.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με το Business Insider.

Γουιάνα: Εκτόξευση της ανάπτυξης αλλά και κυριαρχία της ExxonMobil έφερε τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου

Και τον Οκτώβριο, η Chevron υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας πετρελαίου Hess, με ένα μεγάλο τρόπαιο της συμφωνίας να είναι ένα έργο στα ανοικτά των ακτών της Γουιάνας.

Αλλά οι μακροχρόνιοι ανταγωνισμοί μεταξύ της Γουιάνας και της γειτονικής της Βενεζουέλας επανεμφανίστηκαν πρόσφατα, με τη Βενεζουέλα να διεκδικεί ένα μεγάλο κομμάτι της γης της Γουιάνας.

«Μέχρι στιγμής είναι πιο τρελό», είπε ο Γέργκιν. «Ο Νικολάς Μαδούρο, ο δικτάτορας πρόεδρος της Βενεζουέλας, είχε αυτό το φαιδρό δημοψήφισμα όπου ίσως το 10% των ανθρώπων ψήφισαν διεκδικώντας τα δύο τρίτα της Γουιάνας. Αλλά αυτό που πραγματικά κέντρισε το ενδιαφέρον του είναι το υπεράκτιο πετρέλαιο».

Η όξυνση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Γέργκιν, καθώς ο Μαδούρο παραμένει σε αδύναμη θέση με τη χώρα να αντιμετωπίζει μεγάλη προσφυγική κρίση.

Αυτό συμβαίνει μετά από χρόνια οικονομικής κατάρρευσης που οδήγησαν εκατομμύρια Βενεζουελάνους να εγκαταλείψουν τη χώρα, μεταβαίνοντας κυρίως σε άλλα μέρη της Λατινικής Αμερικής.

«Ο κίνδυνος είναι ότι μπορεί να κάνει κάτι, μπορεί να καταλάβει ένα κομμάτι εδάφους, να φυτέψει μια σημαία», είπε. Και φυσικά, πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι στενοί σύμμαχοι του Μαδούρο είναι η Ρωσία, η Κούβα και όλο και περισσότερο το Ιράν».

Προς το παρόν, η εχθρότητα μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας είναι περισσότερο λόγια παρά πράξη, πρόσθεσε ο Γέργκιν.

Όσον αφορά τη γεωπολιτική, η πραγματική απειλή για τις αγορές πετρελαίου βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, στο στενό του Bab-el-Mandeb, που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό.

Αυτή η υδάτινη οδός βλέπει περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου να διέρχονται καθημερινά, ειδικά με το ρωσικό πετρέλαιο να μετατοπίζεται νότια μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη δήλωσαν ότι θα στοχοποιήσουν πλοία με προορισμό το Ισραήλ που δεν σταματούν στη Γάζα για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι Χούτι φαίνεται να αισθάνονται ότι είναι ανίκητοι, ότι μπορούν να επιτεθούν σε πλοία του αμερικανικού ναυτικού», είπε ο Γέργκιν. «Αυτό πρέπει να παρακολουθείται ως γεωπολιτικός παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει [τις αγορές πετρελαίου]».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή