Άλμα που ξεπέρασε το 3% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, ενισχυμένες από το ασθενέστερο δολάριο ενώ έλαβαν και στήριξη από τις αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις  για τη ζήτηση του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) .

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν άνοδο 2,64 δολάρια ή 3,6% στα 76,90 δολάρια το βαρέλι . Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 2,53 δολάρια ή 3,6% στα 72,00 δολάρια.

Χρυσός: Σε υψηλό εβδομάδας οι τιμές του

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, ανέφερε ο ΔΟΕ στη μηνιαία έκθεσή του, σημειώνοντας αύξηση κατά 130.000 bpd σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του, επικαλούμενος τη βελτίωση των προοπτικών για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Η εκτίμηση για το 2024 είναι μικρότερη από το ήμισυ της πρόβλεψης του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Το δολάριο υποχώρησε σε νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών την Πέμπτη, αφού οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει πιθανότατα ολοκληρωθεί και ότι το 2024 θα υπάρξει μείωση του κόστους δανεισμού.

Τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για πετρέλαιο. Επιπλέον το ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους ξένους αγοραστές.

Οι επενδυτές του πετρελαίου θα εγκαινιάσουν το 2024 με ανησυχίες για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την υπερπροσφορά, ενώ οι εντάσεις που σιγοβράζουν στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεταβλητότητα στις τιμές.

Η τιμή αναφοράς Brent έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος. Έρευνα του Reuters με προβλέψεις  30 οικονομολόγων και αναλυτών βλέπει το αργό Brent να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 84,43 δολάρια το βαρέλι το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities