Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αντιδρώντας μεν θετικά στο μήνυμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος, αλλά επηρεάστηκαν και από το γεγονός ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Bank of England διαβεβαίωσαν ότι δεν επίκειται χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,9%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 3%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,33% στις 7.648 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,08% στις 16.752 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,59% στις 7.575 μονάδες.

Wall Street: Συνεχίζει σε υψηλότερα επίπεδα

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της AMS-Osram σημείωσαν άλμα άνω του 13% και ηγούνται του Stoxx 600 μετά την αναβάθμιση της μετοχής της αυστριακής εταιρείας ηλεκτρονικών ειδών από την Jefferies σε “αγορά” από “διακράτηση”.

Άνοδο 9% και για την Vivendi, αφού ο γαλλικός κολοσσός των μέσων ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διάσπασης σε διάφορες εισηγμένες οντότητες.

Οι αποφόσεις της ΕΚΤ και της BoE

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε, όπως αναμενόταν, σταθερά τα επιτόκια για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ αναθεώρησε χαμηλότερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Ωστόσο, κατά τη συνέντευξη Τύπου, η επικεφαλής Christine Lagarde ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση για πιθανή μείωση του επιτοκίου.

Στο ίδιο μοτίβο και η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 5,25% και δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική είναι «πιθανόν να χρειαστεί να είναι περιοριστική για παρατεταμένη χρονική περίοδο».

Πάντως, η αισιοδοξία παρέμεινε και επί ευρωπαϊκού εδάφους, καθώς η Fed διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25%-5,5% για τρίτη συνεχόμενη φορά και καθόρισε το χρονοδιάγραμμα για περικοπές τουλάχιστον τριών εκατοστιαίων μονάδων το 2024. Την ίδια ώρα, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) ανακοίνωσε την απόφασή της να αφήσει και αυτή αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής της στο 1,75% για δεύτερη συνεχή φορά.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας τώρα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) στην Ισπανία επιβεβαιώθηκε ότι σημείωσε άνοδο 3,2% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Μηνιαίως ο δείκτης σημείωσε πτώση 0,3%.

Επίσης, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) ανακοίνωσε ότι οι προσδοκίες του για την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Γερμανίας μειώθηκαν από 1,4% σε 0,9% για το 2024, επηρεαζόμενες από τη συμπεριφορά της εθνικής οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ο Επικεφαλής Προβλέψεων στο Ifo Timo Wollmershäuser σημείωσε ότι αυτή η εκτίμηση οφείλεται στην «ασαφή κατάσταση γύρω από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό» που εγκρίθηκε πρόσφατα, όπου επιβεβαιώθηκε η περικοπή ύψους 17 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος. «Αν ο προϋπολογισμός περικοπεί κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, το μοντέλο ifo υποδηλώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα πέσει στο 0,7%», τόνισε.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Φοβήθηκε» τις 1.300 μονάδες, κυριάρχησαν οι «γρήγοροι»

Μπορεί να άρχισε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων τη συνεδρίαση, αλλά στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο Αθηνών άφησε μια «πικρή» γεύση σήμερα, ειδικά σε όσους πίστεψαν ότι θα ακολουθούσε το άκρως θετικό κλίμα των διεθνών αγορών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 1.295,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.293,95 μονάδων (+0,12%) και 1.304,74 μονάδων (+0,96%). Ο τζίρος ανήλθε στα 113 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 28,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,17 εκατ. τεμάχια αξίας 6,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,04% στις 3.134,44 μονάδες, ενώ στο +0,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.198,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 1.062,35 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές