Σε νέα ιστορικά υψηλά κινείται σήμερα ο Dow Jones, με την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων, κάτω από 4% το 10ετές, να δίνει ώθηση στο ήδη θετικό κλίμα που δημιούργησε το χθεσινό σήμα της Federal Reserve για μειώσεις επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,24% στις 37.179 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,50% στις 4.730 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,59% στις 14.820 μονάδες.

Κάτω από το 4% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «δια χειρός» Πάουελ

Την ίδια ώρα, η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώνεται κάτω από το 4% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, καθώς οι επενδυτές πλέον αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους στο σενάριο των μειώσεων των επιτοκίων για το 2024.

Η Fed διατήρησε, όπως αναμενόταν, το επιτόκιο της σταθερό στο εύρος 5,25%-5,5%, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι προέβλεψε τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, δηλαδή περισσότερες από όσες είχε υποδείξει προηγουμένως. Οι επενδυτές ήλπιζαν όλο και περισσότερο ότι η Fed θα έδινε ένα σαφέστερο μήνυμα ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος, με τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό να δείχνουν ότι βρίσκεται στη σωστή πορεία.

«Η Fed έδωσε το περιθώριο που περιμέναμε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», έγραψε την Τετάρτη ο Michael Gapen, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην Bank of America. «Αν και δεν περιμέναμε ότι η Fed θα κινηθεί προς μια κατεύθυνση απόλυτης χαλάρωσης, περιμέναμε να κινηθεί σε μια πιο ισορροπημένη αντίδραση και έκανε ακριβώς αυτό», πρόσθεσε.

Η Wall Street έλαβε νέα οικονομικά στοιχεία σήμερα που συντήρησαν τις προσδοκίες για μια ήπια προσγείωση. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% τον Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεψαν μείωση 0,1%. Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 4,1%.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις λιανικού εμπορίου αυξήθηκαν κατά 0,1% σε μηνιαία βάση ή 3,1% σε ετήσια βάση. Σε ετήσιο επίπεδο, οι λιανοπωλητές εκτός καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 10,6%, και οι υπηρεσίες τροφίμων και ποτών κατά 11,3%.

Επίσης, οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 202.000, μειωμένες κατά 19.000 σε σύγκριση με το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας. Ο αριθμός έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα της 13ης Οκτωβρίου. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 213.250, μειωμένος κατά 7.750 εβδομάδα με την εβδομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street