Ο «λογχοφόρος»

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας επελαύνει! Επελαύνει στην αγορά ωσάν τον λογχοφόρο Αγιο Γεώργιο – μεγάλη η χάρη του, αν και αργεί η γιορτή του – που χτυπά στην καρδιά το … το «τέρας της ακρίβειας»! Νέα νίκη κατήγαγε στον «αέναο» αγώνα που δίνει….

Από το «ταμείο»…

Κάλεσε του βρετανούς Dixon’s, στους οποίους ανήκει – ακόμη – η αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών «Κωτσόβολος» να περάσουν από το «ταμείο» έχοντας στην … τσάντα τους 2 εκατ. ευρώ! Διότι, λέει, συνελήφθησαν με «εικονικές εκπτώσεις». Η εταιρεία βεβαίως απάντησε και διαφώνησε με την κατηγορία και το πρόστιμο. Τα υπόλοιπα στα αστικά δικαστήρια….

«Μπανανία»;

Θέλω όμως να σταθώ ιδιαίτερα στην φιλοτιμία του καθήκοντος ως «εθνικού αγορανόμου» – που του ανέθεσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης – που επιδεικνύει. Με ζήλο απαράμιλλο…. Είναι το έβδομο υψηλό πρόστιμο – αν δεν με απατά η μνήμη μου – που επέβαλε σε πολυεθνική εταιρεία. Θυμάστε την αναφορά της … «μπανανίας του πρωθυπουργού; Ε, ο κ. Σκρέκας έχει αναλάβει να αποδείξει ότι δεν είμαστε! Εντάξει;

Νέοι τιμοκατάλογοι

Κατά τα άλλα το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Ανάπτυξης ασχολείται το τελευταίο διάστημα με τα διάφορα «καλάθια» του υπουργείου και την μείωση του 5% σε περίπου 1.300 προιόντα. Πάντως να ξέρετε πως οι προμηθευτικές εταιρείες έχουν στείλει νέους τιμοκαταλόγους στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Και νέος τιμοκατάλογος σημαίνει ή μείωση ή ανατίμηση.

Με τα κάλαντα!

Πάντως μειώσεις δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση, να εξηγούμαστε. Πρόκειται για ανατιμήσεις, οι οποίες λένε, πως δεν είναι υψηλές. Τι εννοούν υψηλές και τι χαμηλές, είναι ένα άλλο θέμα. Πάντως καλού – κακού προετοιμαστείτε από τον Ιανουάριο να τις υποδεχτείτε! Με τα κάλαντα! Μαζί με τον κ. Σκρέκα….

————-

Τσουνάμι επενδύσεων

Σας έγραψα χθες για το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών funds και εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Το είπε στο ΟΤ FORUM ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης, το τονίζουν όμως και άλλοι εκπρόσωποι της ελληνικής οικονομίας και του επιχειρηματικού κόσμου.

Πηγή μου, που μαθαίνει κατά καιρούς τα όσα συμβαίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, μου μεταφέρει πως δεν πρόκειται για ένα απλό επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά για ένα «τσουνάμι» προτάσεων που περιλαμβάνουν διάφορα σχέδια ανάπτυξης έργων ή και τοποθετήσεων κεφαλαίων σε ελληνικές εταιρείες.

Τα παραπάνω υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, και μάλιστα η φράση που ακούνε από τα χείλη διεθνών αναλυτών και στελεχών ξένων funds κατά τη διάρκεια της συμμετοχής τους σε roadshows εκτός της Ελλάδας είναι: «The Greece is booming…»

Τι θα τις κάνουμε τόσες επενδύσεις…

Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τη χαρά τους από αυτές τις εξελίξεις και αισθάνονται δικαιωμένα για τις επιλογές τους στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, ένας πονοκέφαλος τους έχει κυριεύσει…: «Τι θα τις κάνουμε τόσες επενδύσεις…;» Διερωτώνται. Ελλα ντε….

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα!

Το μέγεθος της οικονομίας

Ένα από τα προβλήματα για την υποδοχή των επενδύσεων είναι το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας.

«Είμαστε μικροί, για να χωρέσουμε τόσες επενδυτικές προτάσεις…», λένε χαρακτηριστικά. Και δεν είναι μακριά από την αλήθεια – «ευχαριστούμε για την προτίμηση σας, δεν θα πάρουμε»….

Έλλειψη εργαζομένων

Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατικού προσωπικού.

Και για αυτό το θέμα, όπως μου αναφέρει η ίδια πηγή μου, στην κυβέρνηση ψάχνουν διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση του. Εισαγωγή εργαζομένων; Γερμανία γίναμε….

Το momentum

Μπορεί πράγματι αυτά τα προβλήματα να είναι υπαρκτά. Και δεν μπορώ να τα αμφισβητήσω αφού δεν περιγράφονται μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα.

Και μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να σχολιάζουν πως «ευτυχώς που έχουμε τέτοια προβλήματα και όχι για παράδειγμα αυτά της περιόδου της οικονομικής κρίσης», ωστόσο μήπως να τρέξουν διάφορες λύσεις, όπως για παράδειγμα, να γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα των επενδυτικών προτάσεων, ή η παροχή κινήτρων για επανακατάρτιση ανέργων και άλλων εργαζομένων σε περιζήτητες δεξιότητες;

Το momentum είναι μοναδικό και αν χαθεί τότε δεν θα μιλάμε για «τσουνάμι επενδυτικών προτάσεων» αλλά για κανονικό ναυάγιο…

————–

H HELLENiQ ENERGY

Στο Μαρούσι, στα κεντρικά γραφεία της HELLENiQ ENERGY η χαρά είναι διάχυτη για την επιτυχημένη έκβαση του placement που αφορούσε στο 11% του πακέτου των μετοχών από το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και την POH (όμιλος Λάτση).

Πλήθος ξένων θεσμικών επενδυτών έσπευσαν να πιάσουν θέση και να αποκτήσουν μετοχές, ενώ και τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν ξεπερνούν τα 235 εκατ. ευρώ.

Από αυτά περίπου τα 90 εκατ. ευρώ, αν είναι σωστοί οι υπολογισμοί θα πάνε στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ. Τα υπόλοιπα 145 εκατ. ευρώ στον μέτοχο POH.

Νέο πακέτο μετοχών

Όπως σας έχω αναφέρει για το νέο έτος επίκειται η διάθεση κι άλλου πακέτου μετοχών.

Το ελληνικό δημόσιο κατέχει πλέον το 31,2% και ο όμιλος Λάτση το 40,4% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Πριν το placement κατείχαν 35,48% και 47,12%, αντίστοιχα.

Αν τηρηθεί αυτή η αναλογία, βλέπω στο επόμενο πακέτο διάθεσης μετοχών το ελληνικό δημόσιο να κατεβαίνει πολύ κάτω από το 30%.

Και την υποψία αυτή έρχεται να μου την ενισχύσει η τροποποίηση του καταστατικού που περνάει από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 18 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο εφόσον κινείται το ποσοστό του μεταξύ του 25% και 35% θα εκπροσωπείται με τρία μέλη στο Δ.Σ. της εισηγμένης.

Με πιο απλά λόγια δεν αποκλείω το δημόσιο στις αρχές του νέου έτους να κατέβει στο 25%…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories