Μία … εμμονή και μία παρεξήγηση!

Θα έχετε παρατηρήσει ότι το τελευταίο διάστημα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει την ανάγκη επανεξέτασης του θέματος των φοροαπαλλαγών. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι… . Δικαιολογημένοι οι φόβοι. Αν και φοβάμαι ότι δοθείσης ευκαιρίας θα το φέρνει στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Κωστής Χατζηδάκης δεν φαίνεται να το συζητά – και στους πολύτεκνους τι θα πω; Σωστό! Αλλά λόγω του θορύβου που προκλήθηκε – ευλόγως! – ο κ. Στουρνάρας επανήλθε χθες και έκανε – επί της ουσίας λόγο για παρεξήγηση!

Ο κ. Γ. Στουρνάρας

Που έγιναν όλα αυτά; Μα φυσικά το ΟΤ FORUM. Κι όχι μόνο αυτά, αλλά και πολλά άλλα…. Εγώ θα περιοριστώ όμως σε ορισμένες αναφορές του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Μιλώντας, λοιπόν, στο Νίκο Φιλιππίδη και αναφερόμενος στο τι θα πρέπει να αλλάξει στην ελληνική οικονομία, επανέφερε το θέμα των φοροαπαλλαγών!

Παρεξήγηση

Είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι σημαντικό να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή. Έχουμε μεγάλα περιθώρια. Και στη φοροδιαφυγή έχουμε μεγάλα περιθώρια και στις φορολογικές απαλλαγές, επαναλαμβάνω, το είχαμε πει για πρώτη φορά μαζί σας». Και πρόσθεσε πως «ορισμένοι το παρεξήγησαν, είπαν “ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ως μη όφειλε, είπε ότι πρέπει να μειωθούν οι φοροαπαλλαγές”. Όχι». Νάτη η παρεξήγηση ! Και τόνισε ότι «αυτό που είπα ήταν ότι πρέπει να κάνουμε ένα review. Δηλαδή θα πρέπει να ξαναδούμε τις φορολογικές απαλλαγές». Μάλιστα!

Review

Κι έδωσε και την σχετική έμφαση λέγοντας ότι «είναι ένα αρκετά μεγάλο κονδύλι, είναι γύρω στα 12 δισεκατομμύρια. Πηγαίνουν σε αυτούς που πράγματι έχουν ανάγκη; Εγώ δεν λέω ούτε ένα ευρώ να κόψουμε. Μήπως όμως χρειάζεται να κάνουμε επανατοποθέτηση σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη; Σε πολλές ξένες χώρες, κάθε 3-4 χρόνια, αυτό αναθεωρείται. Δεν σημαίνει ότι επειδή έδωσες κάποτε μία φοροαπαλλαγή, πρέπει να μείνει για πάντα. Οι ανάγκες αλλάζουν», και κατέληξε αναφέροντας ότι «άρα λοιπόν, έχουμε περιθώρια, μεγάλα. Αυτό είναι θετικό. Αλλά πρέπει όμως να τα δούμε γενναία».

Πόσο «γενναία;»

Τώρα τι σημαίνει «γενναία» και πόσος «γενναία» δεν το γνωρίζω. Αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι ο κ. Χατζηδάκης λίγο αργότερα όταν ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι στον τομέα των φοροαπαλλαγών εντάσσονται πολλά μέτρα κοινωνικής προστασίας τα οποία δεν γίνεται να περιοριστούν. Αυτή είναι προς το παρόν(;) η απάντηση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Δεν νομίζω όμως ότι τελειώσαμε με το θέμα των φοροαπαλλαγών, τουλάχιστον από την πλευρά της Τραπέζης της Ελλάδος. Θα έχει μέλλον….

Πρωτογενή

Βέβαια μεταξύ των πολλών – και αρκούντως ενδιαφερόντων θεμάτων που έθιξε – ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως τα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να υπερκαλύπτουν τα τοκοχρεολύσια από το 2032 και μετά. Και πως θα γίνει αυτό; Όπως είπε «πρέπει να μειώσουμε κι άλλο το δημόσιο χρέος και όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, να το μειώσουμε το δημόσιο χρέος και σε ονομαστικούς όρους», διότι «το 2032, θα έρθουν τα τοκοχρεολύσια που τώρα είναι παγωμένα, που έχουν περίοδο χάριτος. Άρα όταν φτάσουμε στο 2032, που θα μπουν τοκοχρεολύσια 250 δισεκατομμυρίων χρέους, – το χρέος έχει μπει, είναι μέσα στο χρέος -, αλλά τα τοκοχρεολύσια αυτού του κομματιού θα αρχίσουν να πληρώνονται από το ’32 και μετά». Λίγο δύσκολα είναι τα πράγματα: η εμένα μου φαίνεται;

—————

Το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον

Το μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία τόνισε από το OT FORUM ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης.

Ο κ. Πατέλης σημείωσε ότι οι ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για διάφορους τομείς της οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην πράσινη μετάβαση και τον τουρισμό καθώς και για τον κλάδο της υγείας και τις τράπεζες. Το κλίμα στα διάφορα roadshow στο εξωτερικό είναι πολύ θετικό για την ελληνική οικονομία, είπε ο κ. Πατέλης. Η επενδυτική βαθμίδα άλλαξε πάρα πολλά, ενώ οι ξένοι επενδυτές θεωρούν πλεονέκτημα την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Και βέβαια, αυτά που σημείωσε ο έμπειρος οικονομολόγος δεν τ΄ακούμε μόνο από τα χείλη κυβερνητικών στελεχών αλλά και από επιχειρηματίες της χώρας.

Τόσο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που στο τέλος δεν θα ξέρουμε τι να το κάνουμε… Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία που θα σας την αφηγηθώ άλλη στιγμή!

Η απονομή Δικαιοσύνης

Πάντως, ο κ. Πατέλης, γνωστός για την ευθύτητα των λόγων του, μίλησε και για ένα σημαντικό πρόβλημα της χώρας, όπως το εντοπίζουν οι ξένοι επενδυτές.

Όπως είπε στο OT FORUM αυτό της καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης.

«Αμ’ έπος αμ’ έργον κύριε Πατέλη», ήταν το σχόλιο στελέχους της αγοράς που μου έκανε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού παρακολουθώντας μαζί τις δηλώσεις του.

—————

Ο κ. Κρ. Χατζημηνάς

Τα λόγια του, όμως, δεν μασά και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ).

Ο ιδρυτής της αμυντικής βιομηχανίας EFA Group μιλώντας στο OT FORUM μίλησε κι εκείνος για το πρόβλημα της απονομής Δικαιοσύνης που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις και οι επενδύσεις.

Η Δικαιοσύνη στους μετόχους

Κι έδωσε μία άλλη διάσταση του ζητήματος φανερώνοντας και το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για τα κίνητρα συγχωνεύσεων μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων: «Η κυβέρνηση νομοθέτησε περί συγχωνεύσεων και εξαγορών, έχοντας ως ζητούμενο να πάμε σε πολυμετοχικά σχήματα. Μπορεί όμως κάποιος Έλληνας να συμμετέχει σε τέτοια σχήματα; Θα πρέπει να είναι μειοψηφία και αναγκαστικά υπόλογος στην πλειοψηφία – μόνο η νομοθεσία μπορεί να προστατεύσει τη μειοψηφία. Κι εκεί χρειάζεται μια γρήγορη δικαιοσύνη, για γρήγορες αποφάσεις…»

Άραγε το γνωρίζουν εκεί στην κυβέρνηση;

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories